Őszinte Ingatlanos

MeNa 2018. március 14.

Megfúrhatja a lakás eladását a nagymama. Jogos ez?

Sok visszásság kapcsolódik a haszonélvezeti joghoz. Adott esetben az özvegyen maradt nagymama is keresztbe tehet a lakáseladásnak. Vagy mégsem? Itt vannak a legfontosabbak erről!

A tulajdonjog tartalmát leginkább azokon a részjogosultságokon keresztül lehetséges megragadni, amelyeket hatályos szabályozásunk tételesen is kiemel: ezek a birtokláshoz, a használathoz és a rendelkezéshez való jog. Haszonélvezet esetén azonban a fenti hármasból két részjogosítvány - a birtoklás és a használat - a tulajdonostól eltérő személyt illet meg, ami könnyen vezethet problémákhoz. 

Ingatlanok vonatkozásában a haszonélvezet alapulhat szerződésen vagy egyéb alkalmas jogcímen, így jogszabály alapján is. Utóbbira a legismertebb példa a túlélő házastárs számára biztosított haszonélvezeti jog az örökhagyóval, mint egykori házastárssal közösen lakott lakáson. A megfelelő jogcímen túl elengedhetetlen a jogosultság bejegyzése az ingatlan nyilvántartásba.

hand-65688_1280.jpg

Egyéb jogosultságokhoz hasonlóan a haszonélvezeti jog sem korlátlan: azt egyfelől határok közé szorítják a jogszabályok rendelkezései, továbbá mások jogai is. A haszonélvező jogosult tehát a haszonélvezet tárgyát képező dolgot - esetünkben az ingatlant - birtokolni, használni, akár hasznait is szedni, ugyanakkor viseli is az ezzel kapcsolatos terheket.

Ezzel összefüggésben lényeges a jogszabály azon rendelkezése, mely szerint a tulajdonos a birtoklás és a használat jogát csak annyiban gyakorolhatja, amennyiben a haszonélvező e jogaival nem él. A gyakorlatban ez akkor eredményezhet problémát, ha a haszonélvező ténylegesen nem él ugyan jogaival, azonban a tulajdonos számára is ellehetetleníti azok gyakorlását.

Tegyük fel, hogy a haszonélvezet tárgya egy nyaraló valamely hegyvidéki térségben, a haszonélvező azonban semmilyen módon nem használja azt. Akár saját elhatározásából, akár betegség miatti tartós ágynyugalom miatt indokolatlan részéről az érintett ingatlan tulajdonosát akadályozni.

Tévhit ugyanakkor, hogy a haszonélvezettel terhelt ingatlan nem idegeníthető el, az ugyanis forgalomképes, azonban a tulajdonosváltás ténye nem érinti a jogosultság fennállását. Kérdésként merülhet fel természetesen, hogy mekkora kereslet mutatkozik rá a piacon. Érdemes tudni, hogy a haszonélvezeti jog főszabály szerint megváltható, azaz arányos ellenérték fejében (vagy akár ingyenesen) a haszonélvező lemondhat arról, azonban erre senki sem kötelezhető.

A haszonélvezeti jog keletkezésének gyakori esete a fent már érintett holtig tartó haszonélvezeti jog, melyet a túlélő házastárs részére biztosít a törvény. Ez a jog hatályos polgári törvénykönyvünk szabályai szerint nem korlátozható és megváltása az özvegytől nem igényelhető.

Szerzőnk dr. Heinrich Renáta, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogi szakértője

JOGI NYILATKOZAT

Felhívjuk Felhasználóink szíves figyelmét arra, hogy az olvasói kérdésfeltevések esetén az eset csak korlátozottan ismerhető meg, nincs lehetőség a személyes konzultációra, az iratok áttekintésére, a többi fél nyilatkozatának beszerzésére, a tényállás alapos megismerésére és minden lényeges szempont figyelembe vételére. Ezért a kérdésre írt válasz nem minősül jogi tanácsadásnak, csupán tájékoztatásnak, nem hoz létre ügyvéd-ügyfél viszonyt a szerző és a kérdésfeltevő között és nem helyettesíti a személyes jogi vagy egyéb szakmai tanácsadást.

A jogi és egyéb esetek különbözőek, ezért a korábbi kérdésekre adott tájékoztatások hasonló esetekre teljes biztonsággal nem irányadóak.

Terjedelmi, erőforrásbeli és egyéb szempontok figyelembe vételével nem áll módunkban minden kérdésre válaszolni és a válaszadásra, illetve annak határidejére semmiféle vállalást nem teszünk. Ezért amennyiben Önnek sürgős, válaszra van szüksége, avagy mindenképpen fontos, hogy választ kapjon, akkor javasoljuk, hogy ne ezen a honlapon, vagy ne csak ezen a honlapon tegye fel kérdését.

Fentiekre tekintettel az üzemeltető, illetve a tájékoztatások szerzői az Ön által megnyitott honlapon közzétett információk teljességéért, pontosságáért, ezek felhasználásából származó bármilyen kárért, elmaradt vagyoni előnyért felelősséget nem vállalnak, a honlap használatából eredő felelősséget kifejezetten kizárják.

Mindazonáltal a tájékoztatások megadásakor az üzemeltető és a szerzők a lehető leggondosabban járnak el annak érdekében, hogy a közzétett információk és tájékoztatók helytállóak legyenek.

Megértésüket köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr3913724752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A biztos utas 2018.03.15. 20:15:35

"Tévhit ugyanakkor, hogy a haszonélvezettel terhelt ingatlan nem idegeníthető el, az ugyanis forgalomképes, azonban a tulajdonosváltás ténye nem érinti a jogosultság fennállását. Kérdésként merülhet fel természetesen, hogy mekkora kereslet mutatkozik rá a piacon."

Nem merul fel ilyen kerdes, ez az egesz alapvetes ugy baromsag, ahogy van. Haszonelvezovel egyutt venni senki nem akar semmit. Mert az nem tulajdon, hanem csak maszatolgatas, elore lathato szopas.

IamTwo 2018.11.05. 22:05:21

@A biztos utas: Nekem van haszonélvezettel terhelt ingatlanom, köszi jól megvagyok vele. A haszonélvező használja, én nem, de gombokért adták.
A cikk szerintem nem válaszolt a címbeli kérdésre...
Készpénzes vásárlásnál a nagyi nem tehet keresztbe, de egy hiteles vásárlásnál igen, mert a bank biztosan kérni fog egy nyilatkozatot arról, hogy végrehajtás esetén kiköltözik...
süti beállítások módosítása