Őszinte Ingatlanos

MeNa 2018. április 25.

Londonba költöztem és eladom a lakásom. Kit bízzak meg vele?

Tisztelt Őszinte ingatlanos!

Néhány éve Londonban dolgozom és most árulom budapesti lakásomat. Ritkán jövök haza és szeretném megkérdezni, hogy feltétlenül ott kell-e lennem az adásvételi szerződés megkötésekor. Van esetleg más megoldás?

Köszönettel, Vándormadár

Tisztelt Levélíró!

Nem kell feltétlenül személyesen jelen lennie az adásvételi szerződés megkötésekor. Képviseltetheti magát meghatalmazott útján is.

Erre a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás az, ha hazalátogatása alkalmával ügyvéd vagy közjegyző előtt meghatalmaz valakit az adásvételi szerződés aláírására.

Amennyiben azonban a szerződéskötés előtt ez már nem oldható meg, külföldön is adhat meghatalmazást:

  1. Meghatalmazás Konzulátuson (diplomáciai hitelesítés): ebben az esetben aláírását a meghatalmazáson a magyar külképviseleti hatóság hitelesíti, azaz a konzuli tisztviselő záradékkal látja el, mellyel igazolja, hogy az okiratot előtte írta alá.

A legegyszerűbb, ha már visz magával egy lehetőleg magyar ügyvéd vagy közjegyző által jól megfogalmazott meghatalmazás mintát, és a konzulátuson ezt írja alá. Így elkerülhető az a nem ritka eset, hogy a meghatalmazás, habár konzul felülhitelesítette, mégsem felel meg a magyar jogszabályi rendelkezéseknek. A meghatalmazás mintát általában az az ügyvéd szokta elkészíteni (és az eladónak elektronikusan megküldeni), aki majd az adásvételi szerződést is készíti.

  1. Meghatalmazás külföldi közjegyző előtt (vagy egyéb, az aláírás hitelesítésére jogosult külföldi szerv előtt): ilyenkor a meghatalmazás aláírása az aláírás hitelesítésére jogosult külföldi szerv (legtöbbször közjegyző) előtt történik. Szükség van azonban a magyar külképviseleti hatóság felülhitelesítésére, azaz annak igazolására, hogy a külföldi közjegyző (vagy egyéb szerv) jogosult volt az aláírás hitelesítésére. Mivel a külföldi szerv által történt hitelesítés idegen nyelven történik, szükséges annak a hiteles magyar nyelvű fordítása is.

39393347_l.jpg

Nincs szükség a külföldön kiállított magánokirat diplomáciai hitelesítésére, illetőleg felülhitelesítésére, ha az okiratot hitelesítési záradékkal (ún. Apostille) látták el, vagy a hitelesítés, illetőleg felülhitelesítés alól nemzetközi megállapodás vagy viszonossági gyakorlat egyébként felmentést ad. Mivel azonban az Apostille-t idegen nyelven állítják ki, hiteles fordítását be kell szerezni.

A külföldön kiállított meghatalmazást rendszerint postai úton juttatják el Magyarországra a meghatalmazottnak vagy az eljáró ügyvédnek.

Először talán kicsit bonyolultnak tűnik, azonban a Magyarországon adott meghatalmazás, vagy az 1. pontban írt Konzulátuson tett meghatalmazás roppant egyszerű és gyors eljárás, mert ebben az esetben csupán egyszer kell elmenni a meghatalmazónak aláírni és fordításra sincs szükség.

+1 tipp: A meghatalmazás terjedjen ki nem csak a szerződés aláírására, hanem az adásvétellel kapcsolatos egyéb teendőkre is, pl. birtokbaadásra, a közüzemi szolgáltatóktól történő nullás igazolások beszerzésére is.

Szerzőnk dr. Nagy Barbara ügyvéd, a Pont Jó Ingatlan szakmai partnere 

JOGI NYILATKOZAT

Felhívjuk Felhasználóink szíves figyelmét arra, hogy az olvasói kérdésfeltevések esetén az eset csak korlátozottan ismerhető meg, nincs lehetőség a személyes konzultációra, az iratok áttekintésére, a többi fél nyilatkozatának beszerzésére, a tényállás alapos megismerésére és minden lényeges szempont figyelembe vételére. Ezért a kérdésre írt válasz nem minősül jogi tanácsadásnak, csupán tájékoztatásnak, nem hoz létre ügyvéd-ügyfél viszonyt a szerző és a kérdésfeltevő között és nem helyettesíti a személyes jogi vagy egyéb szakmai tanácsadást.

A jogi és egyéb esetek különbözőek, ezért a korábbi kérdésekre adott tájékoztatások hasonló esetekre teljes biztonsággal nem irányadóak.

Terjedelmi, erőforrásbeli és egyéb szempontok figyelembe vételével nem áll módunkban minden kérdésre válaszolni és a válaszadásra, illetve annak határidejére semmiféle vállalást nem teszünk. Ezért amennyiben Önnek sürgős, válaszra van szüksége, avagy mindenképpen fontos, hogy választ kapjon, akkor javasoljuk, hogy ne ezen a honlapon, vagy ne csak ezen a honlapon tegye fel kérdését.

Fentiekre tekintettel az üzemeltető, illetve a tájékoztatások szerzői az Ön által megnyitott honlapon közzétett információk teljességéért, pontosságáért, ezek felhasználásából származó bármilyen kárért, elmaradt vagyoni előnyért felelősséget nem vállalnak, a honlap használatából eredő felelősséget kifejezetten kizárják.

Mindazonáltal a tájékoztatások megadásakor az üzemeltető és a szerzők a lehető leggondosabban járnak el annak érdekében, hogy a közzétett információk és tájékoztatók helytállóak legyenek.

Megértésüket köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr7213841698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.04.25. 08:24:15

Fontos az is, hogy a meghatalmazásban legyenek benne a szerződés paraméterei, nehogy utólag szembesüljön vele a tulajdonos, hogy átverték és féláron adták el az ingatlant...
süti beállítások módosítása