Őszinte Ingatlanos

MeNa 2018. május 14.

Úristen, kész a társasház, de hol van az albetétem?

Társasházi lakás vásárlásakor szükséges, hogy a társasház tulajdoni lapján lévő bejegyezésekkel vevőként tisztában legyünk. Különösen új építésű társasházak esetén előfordulhat, hogy az albetétesítés még nem történt meg, ez fokozott figyelmet követel meg tőlünk.

A társasházban a közös tulajdon tárgyait társasházanként tulajdoni törzslapon, a külön tulajdonban álló öröklakásokat és nem lakás céljára szolgáló helyiségeket pedig tulajdoni különlapon kell nyilvántartani.

zugloi_tarsashazak.PNG

A kép illusztráció

Ez az úgynevezett albetétesítés eredménye, ami egy földhivatali eljárás, melynek során a társasházi lakások külön albetétszámot kapnak. Ezek igazodnak a társasház törzsszámához, egyúttal a lakás saját helyrajzi számát jelentik.

Amennyiben az albetétesítés már megtörtént, vagyis a lakást külön helyrajzi számon találjuk, akkor az azt is jelenti, hogy az ingatlan már rendelkezik jogerős használatbavételi engedéllyel. A lakások ugyanis csak ennek megléte esetén lehetnek a különlapon feltüntetve.

A használatbavételi engedély kézhezvételét követően be lehet nyújtani a kérelmet. A földhivatal ügyintézési határideje 30 nap, de ha a beadvány harmincnál több önálló ingatlant vagy harmincnál több érdekeltet érint, az érdemi határozatot - az általános ügyintézési határidőtől eltérően - kilencven napon belül kell meghozni. Külön illeték megfizetése mellett lehetőség van soron kívüli ügyintézésre vonatkozó kérelmet benyújtani.

Ameddig az albetétesítés nem történik meg, a társasház osztatlan közös tulajdonban van. Ennek lehetnek olyan következményei, amelyek miatt fokozott óvatosság szükséges. Egyfelől az adásvételi szerződésnek megfelelő kikötéseket kell tartalmazni arra vonatkozóan, hogy a vevő biztonságban legyen. Számolnunk kell vele, hogy amennyiben értékesíteni szeretnénk az ingatlant, úgy a többi tulajdonosnak elővásárlási joga van a közös tulajdonra vonatkozó szabályok szerint.

Az albetétesítés előtt vásárolt társasházi lakások esetén a befizetett összeg általában az ingatlanra rávezetett banki zálogjog fedezetére szolgál. Mivel új építésű társasházaknál ez egy általános gyakorlat, önmagában még nem jelenti azt, hogy aggodalomra lenne ok, ugyanakkor csak megfelelő referenciákkal rendelkező eladótól vásároljunk ily módon. Ellenkező esetben a befizetett összeg a kivitelező csődje esetén elveszhet, mert az a bankot illeti meg.

Fontos, hogy magunk járjunk utána a kiszemelt ingatlan ingatlan-nyilvántartással kapcsolatos helyzetének. Sokszor látható, hogy a lakók a használatbavételi eljárás lezajlását megelőzően beköltöznek. Az tehát, hogy látunk lakókat a szomszédos lakásokban, még nem garantálja, hogy az albetétesítés le is zajlott.

Szerzőnk dr. Gombolai Éva ügyvéd, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. szakértője

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr3913897348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.