Őszinte Ingatlanos

MeNa 2018. július 11.

JÁR A JUTALÉK AZ ELSŐ "KOMOLY ÉRDEKLŐDŐ" UTÁN?

Tisztelt Őszinte Ingatlanos! 
Érdeklődöm, hogy az ingatlanközvetítővel kötött megbízási szerződésben (meghatalmazásban) általános feltétel-e, hogy az ő jutalékát a megbízó (eladó) az első "komoly érdeklődő" jelentkezése után azonnal fizeti? Miért? Létezik-e másféle megállapodás is? Hárman tulajdonlunk egy ingatlant, mindhárman szeretnénk eladni, de a közvetítői jutalékot csak a vásárlóval megkötött szerződéskor szeretnénk fizetni. A háromból két tulajdonostárs ugyanis el bírja képzelni, hogy még így is ki lehet játszani bennünket, vagyis egy "komoly érdeklődőt" is le lehet akasztani a szögről, mi fizetjük a jutalékot, az érdeklődő pedig visszatáncol.
Köszönettel
Burger Judit

Tisztelt Hölgyem!

Aggodalma teljes mértékben megalapozott. Nem létezik olyan általános feltétel vagy jogszabályi rendelkezés, mely szerint ingatlanközvetítői megbízási szerződéseknél a jutalék az első „komoly érdeklődő” jelentkezése után jár. A „komoly érdeklődő” meghatározása egyrészt nehézségekbe ütközik, másrészt valószínűleg nem jelent semmiféle garanciát az ingatlan megvásárlására.

67349105_xxl.jpg

Az általános gyakorlat az, hogy a jutalék sikeres ingatlanközvetítés esetén jár. A siker pedig ebben az esetben az ingatlan adásvételi szerződés megkötése. Ritkábban előfordul, hogy már az ingatlan adásvételi előszerződés megkötését is sikeres közvetítésnek minősítik a felek, de ezek előtt sikeres közvetítésről nem beszélhetünk.

Javaslom tehát belefoglalni az ingatlanközvetítői megbízási szerződésbe, hogy jutalékot csak ebben az esetben fizetnek. További feltételként szokták még meghatározni az eladók, hogy megtörténjen az első pénzmozgás. Ez általában a foglaló átadása, melyre szinte minden esetben sor kerül az adásvételi szerződés megkötésekor készpénzben vagy átutalással. Az ingatlanközvetítők pedig előszeretettel részt vesznek a szerződéskötésen a segítségnyújtáson túl természetesen a jutalék mielőbbi átvétele érdekében is, melyre ebben az esetben már valóban jogosultak.

Van azonban két esetkör, amikor a kiközvetített személlyel kötött ingatlan adásvételi szerződés (előszerződés) nélkül is fizetni kell jutalékot a legtöbb ingatlanközvetítővel kötött szerződés szerint:

  1. ingatlanközvetítői szakzsargonnal élve „teliáras vételi ajánlat” esete: amikor a meghirdetett vételáron, alku nélkül érkezik az ingatlanközvetítő közreműködésével egy vételi ajánlat, azonban azt az eladó nem fogadja el. Ilyenkor az ingatlanközvetítő elvégezte munkáját, és hacsak nincs valamilyen kivételes indok, az eladónak fizetnie kell;
  2. a kiközvetített személy hozzátartozójával, cégével kötött adásvételi szerződések esete: amikor az eladó annak érdekében, hogy kijátsszák az ingatlanközvetítőt és ne kelljen jutalékot fizetni neki (ezzel némileg csökkentve a vételárat) összebeszél a kiközvetített vevőjelölttel és végül nem személyesen vele, hanem az ő hozzátartozójával, cégével köti meg az adásvételi szerződést. Ezt az ingatlanközvetítők azonban általában ellenőrzik a nyilvános ingatlan-nyilvántartási (földhivatali) és cégadatokból (cégkivonat) és visszaélés esetén fellépnek az eladóval szemben.

Összefoglalva, a „komoly érdeklődőnek” pusztán a bemutatása esetén semmiképpen nem tanácsos jutalékot fizetni, ha a „komoly érdeklődő” viszont aláírta a vételi ajánlatot vagy az adásvételi szerződést (előszerződést) akkor szükséges jutalékot fizetni az ingatlanközvetítőnek.

Szerzőnk dr. Nagy Barbara ügyvéd, a Pont Jó Ingatlan szakmai partnere

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr7314106155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.07.11. 10:56:59

minket az otthoncentrum próbált behúzni a csőbe, hozott egy állítólagos vevőt, aki csak előleget akart adni, foglalót nem, viszont az előleg lerakása után már kellett volna fizetnünk a 3% jutalékot, amit nem adnak vissza ha a vevő jelölt visszalép és visszakéri a foglalót..

szóval foglaló lerakása után fizessetek csak jutalékot.

toreki 2018.07.11. 13:19:06

Vgy akkor se. Ha belegondolunk, a foglaló az eladót védi, hogyha a vevő visszalép, ne keletkezzen kára, miközben várt és eladhatta volna másnak az ingatlant. Ehelyett ha a vevő visszalép, kifizeti az ingatlanosnak a jutalékot és ott marad egy fillér nélkül, eladatlan lakással.

báró Csekonics 2018.07.11. 14:23:14

Eleve ha magánemberként meghirdetsz akár csak egy kutyaólat is, kb. 10 percen belül rárepül 30 ingatlanos akkor is ha kifejezetten kéred a hirdetésben hogy NE.
Szóval ha netán valamelyiket mégsem hajtod el kapásból, akkor NE írj alá bármit, amit eléd tol, nyugodtan alkudj a feltételeken - ha nem tetszik neki, ott az ajtó...

Anyád a baráthal 2018.07.11. 15:36:10

Az ingatlanosok minimum 90%-a nem való ebbe a szakmába. Nem értem az embereket, akik ingatlanossal kötnek szerződést. Az ingatlan.com olcsóbb.

Ewdferv 2018.07.11. 16:46:48

Jutalékot csak úgy fizess ki, ha már nálad van minimum annyi FOGLALÓ, amiből ki tudod úgy fizetni, hogy téged ne érhessen kár. Minden más szerintem inkorrekt.

@toreki: azaz 10%-ból kifizetsz 3-at és még mindig marad 7 biztosítékként, szerintem ez így nem rossz + nálad marad az ingatlan, ha visszalép a vevő és eladhatod újra....

@ Anyád a baráthal: olcsóbb, csak nem pont ugyanazt tudja a kettő :-)

toreki 2018.07.11. 18:01:33

@Ewdferv: Nem kizárólagos szerződéssel most 4%+áfa, és ez már a foglaló fele. Viszont ha van egy kp-s vevő, aki szintén elad, akkor lehet, hogy most nem tud 10%ot lerakni. Ha meg akarom tartani, kevesebb foglalót kérek. Akkor meg semmi sem marad a foglalóból.

Mérges 1234 2018.07.11. 20:39:37

@toreki:

Nagy valószínűséggel adok bárkinek 4%-ot, azaz mondjuk 1.5 milliót, amikor eladom a lakásomat....
Ja várjál nem, dehogy adok... Max 300 ezer Forintot, de még annak is kicsi esélyét látom.

De úgy van ez hogy amikor vettem a lakást, akkor is jött az igatlanos, hogy az adásvételit el tudja intézni 1%-ért, ami 300 ezer Forint, mondom ne vicceljen már, ismerős megcsinálja 60 ezerért. Eltelt 5 perc visszahívott, hogy így is jó nekik. 1 óra munkára persze még ez is jó pénz....

Etesse más ezeket az emebreket.

Sierrababa 2018.07.11. 22:01:14

:D Irtó jókat szórakoztam a cikket olvasva, a kommentekről nem is beszélve :) 2 éve dolgozom a szakmában, nem Magyarországon természetesen.
Felénk az a szokás, hogy a közvetítői díj (ami 5% és nem alku tárgya), a legalább 10 százalékos foglaló után fizetendő. Az összeg magába foglalja a a piackutatást, jó minőségű fotók, esetleg videó készítését, szükség esetén némi home staging-et, egy jól megfogalmazott hirdetést, ami a cég saját oldalain kívül megjelenik országos és esetenként nemzetközi hirdetési felületeken. A vevők előválogatását (tehát nem, nem viszünk turistákat, se betörőjelölteket). A vevőknek szükség esetén hitelügyintézést, az eladónak az összes szükséges dokumentum beszerzését, az előszerződés elkészítését és lebonyolítását, és a közjegyző előtti átírás megszervezését. A magam részéről az internetet nem tekintem ingatlanszerző felületnek, erre ott az utca, és a jókora hely és emberismeret. Az ingatlanjaim több mint fele kizárólagos és jó részük néhány hónap alatt megtalálja gazdáját. Sajnos abban igaza van a hozzászólóknak, hogy az ingatlanügynökök egy része teljesen használhatatlan. Én azért fogtam bele, mert annyi alkalmatlant láttam, amikor lakást kerestünk, hogy bedühödtem és úgy döntöttem megnézem mi ebben olyan bonyolult, hogy nem lehet jól csinálni :D

Almandin 2018.07.12. 00:29:00

@Anyád a baráthal: Hirdettem a comon, az aztán tele van ingatlanosokkal. Kb. 30 ingatlanos hívás után van egy nem ingatlanos érdeklődő. Azt főleg ezek a hiénák látogatják. A közelmúltban az volt a fő trükkjük, hogy "már van érdeklődő, meg szeretném mutatni a lakást". Meg szoktam ilyenkor kérdezni, hogy hogyan lehet, hogy az összes ingatlanos ezzel a trükkel indít? Ennyire nincs fantáziájuk, egymást másolják. Egy idő után élvezet elhajtani őket.

Almandin 2018.07.12. 00:37:46

@Sierrababa: Mit jelent a vevők előválogatása? Én vettem már lakást életemben. Már akkor elkezdtem nézelődni, amikor még nem adtam el az előzőt, aminek az árán vettem majd a következőt. Lehet, hogy te a turista kategóriába soroltál volna, és szabotáltad volna az ingatlan megtekintését? Elképesztő, hogy sok ingatlanos már azt várná, hogy netes fotók alapján már döntsem is el látatlanban, hogy meg akarom-e venni? Kérem szépen, ez egy türelemjáték. Én se az első érdeklődőnek adtam el a lakást, ez ezzel jár. Ne várja a tulaj se, hogy én két perc alatt döntsek, lehet, hogy a 20. fogja megvenni 2 év múlva. (Vagy le kell áraznia a lakást, ha sürgősebb a dolog). Az ingatlanos pedig szimplán lusta, ha csak olyannak hajlandó megmutatni a lakást, aki már szinte a telefonban elkötelezi magát. Jobban bírni kellene a frusztrációkat, kedves ingatlanos!

Jackxxx 2018.07.12. 12:09:16

@Almandin: Ha azt mondják, hogy konkrét vevőjük van, akkor kell nekik mondani, hogy hozza nyugodtan, kössetek alkalmi szerződést, ami adott napra, adott vevőjelöltre vonatkozik, természetesen a jutalékkal emelt árért. Erre általában csak makognak.

Mostanában úgy hajtom el őket, hogy közlöm velük, ha nem hoz vásárlót, akkor egy 10esért nézheti meg a lakást. Tehát az első megtekintése, amikor próbálna rábeszélni a szerződésre, már neki költséggel járna. Viccesek a reakciók :D

Beer Monster 2018.07.12. 22:42:46

A közvetítés olyankor sikeres, amikor a teljes vételár megérkezik az eladó részére. Ne menjen bele olyanba, hogy szerződéskötésre már fizetnie kell közvetítőnek, mindenképpen egyeztesse a közvetítői megbízást ügyvéddel. Foglalóból nem lehet közvetítői jutalékot fizetni, ugyanis a foglaló nem az eladóé még, a PTK pontosan meghatározza azokat az eseteket, amikor visszajár, így ebből nem vállalható fizetési kötelezettség.

Vételi ajánlatra sem kell az eladó jutalékot fizessen, tekintettel arra, hogy a vételi ajánlat nem bizonyítja azt, hogy az érdeklődő fizetni is tud, és hajlandó is.
süti beállítások módosítása