Őszinte Ingatlanos

MeNa 2018. október 27.

Így lehet megszüntetni a haszonélvezeti jogot

Korábbi cikkeinkben ismertettük a haszonélvezeti jog tartalmát, valamint részleteztük a haszonélvezőt és a tulajdonost megillető jogokat és az őket terhelő kötelezettségeket. Most azt nézzük meg, miként lehet megszüntetni ezt a jogot.

A haszonélvezeti jogra sok esetben teherként tekintenek a tulajdonosok, mert korlátozza a dolog használatával kapcsolatos jogaikat, vagy egyéb szempontból akadályt képez. Tipikus példa erre, hogy egy haszonélvezeti joggal terhelt ingatlant sokkal nehezebben tud értékesíteni a tulajdonos, mivel a haszonélvezőt a tulajdonos személyében történt változástól függetlenül elsőbbség illeti meg a lakás használatát illetően. Ezek fényében végül vizsgáljuk meg, hogy a haszonélvezeti jog mikor és hogyan szűnik meg.

document-428334_1280.jpg

Az első és legkézenfekvőbb eset, amikor a határozott időtartamra létrejövő haszonélvezet esetén a határozott időtartam lejár. A természetes személyt megillető haszonélvezeti jog korlátozott időre, és legfeljebb a jogosult haláláig állhat fenn. Jogi személy javára haszonélvezeti jog legfeljebb ötven évre engedhető. A haszonélvezet megszűnik a jogosult halálával vagy jogutód nélküli megszűnésével is. Ha a haszonélvező megvásárolja a dolgot a tulajdonostól, szintén megszűnik a haszonélvezet, hiszen egyesül a tulajdonos és haszonélvező személye.

A fentiekben ismertetett esetben automatikusan megszűnik a haszonélvezeti jog. Vannak azonban olyan esetek, amikor a haszonélvező tevőlegesen, a tulajdonossal való megállapodása alapján is megszüntetheti a haszonélvezeti jogosultságát. Ilyennek minősül a haszonélvezetnek jogügylettel való megszüntetése, mely esetben a haszonélvező egy lemondó nyilatkozatot tesz.

veteli_jog_1.jpg

Amennyiben a haszonélvezeti jog ingatlanon, illetve ingatlan-nyilvántartásba vagy más közhiteles nyilvántartásba bejegyzett jogon áll fenn a lemondó nyilatkozatot mindenképpen írásban kell megtenni, és a haszonélvezeti jognak a nyilvántartásból való törlése is szükséges. A lemondó nyilatkozatot dolog haszonélvezete esetén a tulajdonoshoz, jog haszonélvezete esetén a haszonélvezet tárgyát képező jog jogosultjához vagy a jog megalapítójához kell intézni.

A haszonélvezet megszűntével a haszonélvező köteles a dolgot visszaadni a tulajdonos részére. Fontos, hogy a haszonélvező a dologban bekövetkezett károkért a szerződésen kívül okozott károkért való felelősség szabályai szerint felel, azaz a károsult teljes kárát köteles megtéríteni. A teljes kártérítés körében köteles megtéríteni a károsult vagyonában beállott értékcsökkenést, az elmaradt vagyoni előnyt, és a károsultat ért vagyoni hátrányok kiküszöböléséhez szükséges költségeket, kivéve, ha bizonyítja, hogy a kár bekövetkezésében magatartása nem volt felróható. A rendeltetésszerű használattal járó értékcsökkenést azonban nem köteles megtéríteni.

Szerzőnk dr. Fekete Klaudia jogtanácsos, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. szakértője

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr414306845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karolac 2018.10.27. 15:27:49

Ez mind szép és jó, de milyen formában kell megtenni (két tanú, ügyvéd, közjegyző előtt) a nyilatkozatot?
Továbbá milyen pénzügyi vonatkozása lehet a haszonélvezőnek, vagy a tulajdonosnak? Pl. ingyen lemondhatok, vagy valamilyen értéken történik? Mit jelent ez a NAV ( bevétel generálódik a lemondás következtében, illetve a tulajdonosnak értéknövekedés következik be) szempontjából?

Tintus 2018.10.28. 00:09:32

@Karolac: Örültem volna, ha válasz érkezik a feltett kérdésekre......

IamTwo 2018.11.05. 22:07:21

@Karolac: olyan kell, ami földhivatali bejegyzésre alkalmas. Szerintem két tanú nem elég, ügyvéd igen.
Ingyen is le lehet mondani.