Őszinte Ingatlanos

TothGeza78 2019. április 19.

Segítség! Beázott a lakásom!

Társasházban élve sajnos bármikor előállhat az a kellemetlen helyzet, hogy otthonunkba belépve azzal szembesülünk, a felső szomszéd áztatja a lakásunkat.

Ha ez még nem lenne elég, a felettünk lakó esetleg nem nyit ajtót, megtudjuk, hogy éppen külföldön tartózkodik és még a telefonhívásainkra sem válaszol. A pánikhelyzetben bizony nehéz megőrizni hidegvérünket, így érdemes elolvasni alábbi ingatlanjogi tanácsunkat, annak érdekében, hogy hasonló helyzetben a szükséges információkkal felvértezve hatékonyabban, gyorsabban megoldjuk a problémát. Lássuk, mitévők is lehetünk!

Miután bizonyíthatóan írásban is felszólította felső szomszédját, és példának okáért a víz elzárása miatt azonnali beavatkozást igénylő helyzet áll elő, forduljunk a közös képviselőhöz. Ha a közös képviselő esetleg tehetetlen az ügyben, a Polgári Törvénykönyv szükséghelyzetre vonatkozó szabályai lépnek érvénybe. Ennek megfelelően a felső lakó tűrni köteles, hogy az ingatlant a veszély megszüntetése céljából, a szükséges mértékben igénybe vegyük, vagy abban kárt okozzunk. Így 2 tanú jelenlétében a zárat akár fel is törhetjük. Ám rendkívül fontos, hogy videofelvétellel, fényképfelvételekkel dokumentáljuk a történteket.

Halasztást tűrő esetben pedig 1 éven belül a jegyző előtt birtokvédelmi eljárást kezdeményezhetünk, míg egy éven túl, de 5 éven belül, az ingatlan fekvése szerint illetékes járásbíróság előtt birtokvédelmi pert kezdeményezhetünk a zavarás – jelen esetben a beázás – megszüntetése érdekében.
A beázás okán felmerült kárunkat pedig elsősorban a lakásbiztosítónk, annak hiányában a közvetlen felső szomszédunk, vagy annak felelősségbiztosítója köteles megtéríteni.

Cikkünk szakértő szerzője dr. Sári Judit, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. munkatársa

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr6514773678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.