Őszinte Ingatlanos

TothGeza78 2019. június 17.

Extra kiadások: lakásvásárlásnál ezt mindenképp kalkulálja bele


Új szabályok is vannak a lakás-adávétel, illetve a hitelszerződések díjai kapcsán július 1-étől, például kedvezményes közjegyzői díjak. De mindenképp életünk egyik legnagyobb – anyagi jellegű – döntése a lakás-, vagy házvásárlás. A kulcsok átvételét sok-sok számolgatás és kalkuláció előzi meg, hiszen a vételáron felül több olyan kiadással is dolgunk van, amelyek több tíz- vagy százezer, adott esetben milliós tételt jelentenek. Nézzük a részleteket.

Kezdjük is a sort: az ingatlan adásvételi szerződés ügyvédi díja vevőként bennünket fog terhelni, ezen felül ellenőrizni szükséges az illetékmentesség vagy kedvezmény fennállását.


Amennyiben az ingatlan megvásárlása nem teljes önerőből történik, úgy a hitelszerződéssel kapcsolatban is merülnek fel költségek. A hitelszerződés megkötése előtt célszerű a pénzintézetek ajánlatait teljes körűen összevetni, hiszen azonos mértékű kamat esetén döntő lehet az egyéb költségek közötti különbség.


Ilyen költség például a hitelszerződés közjegyzői díja. Vannak esetek, amikor a közjegyző részére kedvezményes munkadíjat és költségátalányt kell fizetni az általános közjegyzői munkadíj helyett. Ide tartozik az új lakás építése, vásárlásához kapcsolódó kamattámogatott kölcsönszerződés és az azt biztosító jelzálogszerződés - ideértve a megelőlegező kölcsönszerződéseket is -, valamint az ezen szerződések alapján tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat közokiratba foglalása.


A közjegyző az irodájában lefolytatott eljárás esetében további díjat számít fel a kiadmányok elkészítésének és hitelesítésének munkadíjaként, valamint költségtérítés fejében, mely összeg helyszíni eljárás esetén (pl. a pénzintézet irodájában) magasabb.


2019. július 1. napjától a pénzintézetek és fogyasztók közötti, a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvény szerinti lakáscélú jelzálog-hitelszerződés alapján tett, nem a fenti körbe tartozó egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat közokiratba foglalásáért a normál munkadíj 30%-át kell felszámítani, ami így kedvezményes tarifának minősül.
A kiadmányok díja ebben az esetben is hozzáadódik ehhez az összeghez.

Vagyis már nem csak új lakások esetén van kedvezményes közjegyzői díjszabás. Fontos, hogy a kedvezményes díj ilyen esetben feltételekhez kötött, így az okirat írásbeli tervezetének magyar nyelvű szövegét elektronikusan, szerkeszthető formában, előzetesen a közjegyző rendelkezésére kell bocsátani úgy, hogy ő azt tartalmi változtatás vagy kiegészítés nélkül használja fel.

A jó ügyvéd tehát elengedhetetlen lesz!


Kedvezményes díjszabás érvényesül a méltányolható lakásigényt meg nem haladó méretű lakóingatlan vásárlása esetén is, ha a vevők három vagy több kiskorú gyermeket közös háztartásban nevelő házastársak. Ugyancsak kedvezményes a díjszabás (az általános munkadíj fele), ha 15 000 000 forintot meg nem haladó forgalmi értékű lakást vásárol a 35. életévét be nem töltött fiatal vevő.


Cikkünk szakértő szerzője a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. szakértője, dr. Gombolai Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr3914897932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.