Őszinte Ingatlanos

TothGeza78 2019. augusztus 15.

Falusi csok: lehet, hogy mégis rajta vagy a listán!?

Ebben a cikksorozatban a babaváró támogatás, csok (csok támogatás, csok hitel, falusi csok) és a jelzáloghitelből való elengedés részleteit jártuk és járjuk körbe. Most a Falusi csok kerül terítékre, amely egyes kisvárosokban is igénylehető, és érdemes a legfrissebb listát ellenőrizni!

A falusi csok néven emlegetett támogatási forma valójában nem csak falun, hanem egyes kisvárosokban is igényelhető. A településnek azonban szerepelnie kell az ún. preferált kistelepülések listáján. Tekintettel arra, hogy a lista több alkalommal változott, mindenképpen célszerű ellenőrizni a véglegeset, ha első körben nem találtuk rajta a saját településünket!

A legfontosabbak


A falusi csok különlegessége abban áll, hogy használt házra vagy lakásra is annyi támogatás jár, mintha újat vásárolnánk. Igaz a támogatás összegének legfeljebb fele használható fel vásárlásra, a többi részét bővítésre/korszerűsítésre kell fordítani. A támogatással egyidejűleg viszont a csok-os kamattámogatott hitel is felvehető.

A falusi csok abban az esetben is igényelhető, ha az igénylő már a kérelem benyújtását megelőzően a korszerűsíteni és/vagy bővíteni kívánt lakás megvásárlásához csok-ot vett igénybe. (Itt, ez esetben a különbözet jár majd.)

Amennyiben a korábban csok-kal vásárolt lakás/ház eladásával kívánja valaki megvásárolni falusi csok segítségével az ingatlant, úgy szintén csak a különbözetre lesz jogosult!

Fontos feltétel, hogy eladó vagy az építési tevékenységet végző az igénylőnek nem lehet közeli hozzátartozója vagy élettársa. Kizáró ok az is, ha az eladó vagy az építési munkálatokat végző gazdálkodó szervezetnek az igénylő a tulajdonosa.

Mennyi jár?


Vásárlás és egyidejű bővítés esetén 1 gyermek után 600 ezer Ft, 2 gyermek után 2,6 millió Ft, 3 vagy több gyermek után 10 millió Ft igényelhető.

Ezen összegek fele fordítható tehát vásárlásra, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy drágább ingatlan megvásárlása kizárt lenne, csak a támogatást ebben az esetben nagyobb önerővel kell kiegészíteni.

Amennyiben csak bővíteni vagy korszerűsíteni kívánja falusi-kisvárosi, már meglévő házát valaki, úgy a fenti összegek felét igényelheti. A hitelintézet kizárólag olyan számlát fogad el, amelynek kiállítására a bővítési munkák megkezdését legfeljebb hat hónappal megelőzően került sor.


A családi otthonteremtési kedvezmény a következő (igen széles körű) korszerűsítési munkálatokhoz igényelhető:
- víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése,
- fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
- központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
- az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
- a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje
- tető cseréje, felújítása, szigetelése,
- kémény építése, korszerűsítése,
- belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást,
- a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig, valamint
- a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.

A korszerűsítéshez igényelt családi otthonteremtési kedvezményből több munkálat elvégzése is támogatható a fentiek közül.


Fontos, hogy pontosítva lett a szükséges tb-jogviszony, így minimum 1 éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszony megléte – a legmagasabb támogatási összegnél legalább 2 éves társadalombiztosítási jogviszony szükséges a falusi csok igénybevételéhez.

A támogatás az ingatlan-nyilvántartásban csak lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott ingatlan vonatkozásában vehető igénybe, a hozzá tartozó földrészlettel.

Igaz ez lehet tanya és birtokközpont is, de az üdülők, nyaralók ki vannak zárva a lehetőségből!

Az igénylő tulajdonában lehet másik ingatlan is, ez itt nem akadály!

A falusi csok mellé ezen felül felvehető a babaváró hitel, a csok-os kamattámogatott hitel, de egyéb más, szabad felhasználású vagy akár lakástakarékpénztári hitel is.

Cikkünk szakértő szerzője a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogtanácsosa Dr. Gombolai Éva.

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr3415010516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lurian 2019.08.17. 01:52:18

Hát, a mi falunk továbbra sincs a listán, pedig szinte minden logika szerint ott lenne a helye... No comment. Klassz rendszer, de mi kitörölhetjük vele...
süti beállítások módosítása