Őszinte Ingatlanos

TothGeza78 2020. június 12.

Veszteséges vétel: 3 hiba, amit ne kövessen el ingatlanvásárláskor!

Telket, lakóépületet vagy üzlethelyiséget választani mindig nagy lépés, legyen szó akár jövőbeli otthonunk megválasztásáról, akár vállalkozási tevékenységünk új helyszínének építgetéséről. Nem pusztán anyagilag jelentős vállalás: rengeteg keresgélés, utánajárás, papírmunka előzi meg, s ha nem vagyunk elég körültekintőek, ezek könnyen okozhatnak bonyodalmakat - fejtik ki a DAS.hu jogvédelmi biztosító szakértői fris anyagukban.

Meggondolatlan megbízási szerződések

Egyre népszerűbbek az ingatlanközvetítő irodákkal kötött szerződések, melyek azt a célt szolgálják, hogy az illetékes munkatársak előre megadott szempontok alapján segítenek kiválasztani a megfelelő ingatlanokat. Sajnos egyre többen számolnak be arról, hogy valójában érdemi ajánlatok nem érkeznek az irodáktól – ettől függetlenül igen borsos megbízási díjakat kérnek.

Ez arra vezethető vissza, hogy sok esetben az általános feltételek alapján már azzal teljesítettnek minősül a megbízás, ha öt-hét nap elteltével pusztán néhány ajánlás érkezik a vásárlókhoz – ezt aláírásunkkal el is fogadjuk, s a kezünk máris részben meg van kötve. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy megfelelő szerződési feltételekkel nagy segítség lehet az ilyen közreműködés, azonban a legtöbbször ezeknek nem nézünk utána részletesen – itt az ideje, hogy ezen változtassunk!

Szánjunk időt a szerződés alapos áttekintésére, ne kelljen úgy fizetnünk egy szolgáltatásért, hogy nem is felel meg az igényeinknek.

Tisztázatlan tulajdoni lap

Amennyiben a legkisebb bizonytalanságot okozó tényezővel is szembesülünk a tulajdoni lapon, mindenképpen járjunk utána!

Például:

- A besorolás miatt nem biztos benne az eladó, hogy hány százaléka építhető be az adott teleknek?

- Szolgalmi jogot látunk bejegyezve, de az előzetes tárgyalások során erről nem esett szó?

- Az ingatlanon terhek szerepelnek, esetleg elidegenítési tilalomról olvasunk a tulajdoni lapon?

Csupa olyan kérdés, ami miatt fel kell kapnunk a fejünket, és kétszer körültekintőbben eljárni a vásárlás során! Ne felejtsük el, hogy akkor is megvehetjük az ingatlant, ha a hirdetéskor még terhelik tartozások, bár kétségtelen, hogy a procedúra jóval összetettebb lesz.

Tipp: Ha rendelkezünk ügyfélkapu regisztrációval, évente két alkalommal van lehetőségünk lekérni nem hiteles tulajdoni lapot a földhivatali rendszerből, így komoly szándék esetén érdemes még és az ügyvéd előtti megjelenést, valamint az előleg megfizetését megelőzően kihasználni ezt az alkalmat!

Árverési álmok

Kecsegtetően alacsony áron lehet hozzájutni ingatlanokhoz árveréseken; ennek egyik oka, hogy az árverésre a tulajdonos kiegyenlítetlen tartozása(i) miatt kerül sor.

A kulcs az árverési hirdetmény alapos elolvasásában és értelmezésében rejlik. Sokan ugyanis nincsenek tisztában azzal, hogy bizonyos terhek a tulajdonjog átszállásától függetlenül terhelni fogják az ingatlant (például a haszonélvezet).

Ezen túlmenően távolról sem mindegy, hogy az ingatlant lakott vagy nem lakott állapotban árverezik, hiszen egy bent maradó használó könnyűszerrel áthúzhatja számításainkat.

Ugyancsak kiemelt figyelmet kell fordítanunk arra, hogy a tulajdonjog egészét vagy csak egy részét szerezhetjük meg az árverésen, hiszen például résztulajdon szerzése esetén a tulajdonostárs szintén nem kötelezhető arra, hogy hagyja el az ingatlant.

A cikk a DAS jogvédelmi biztosító szakértőinek segítségével készült.

key-2323278_1280.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr7115805950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aefzuj 2020.06.14. 22:23:42

Aki ingatlanhiénák közvetítésével ad/vesz ingatlant az meg is érdemli, hogy jó alaposan átbasszák.