Őszinte Ingatlanos

TothGeza78 2020. július 01.

Ingatlan adásvétel otthonról, avagy halló, itt vagyok!

 

Ingatlan adásvételi szerződéskötés a teraszról? Ez is lehetséges. Mutatjuk, hogy az adásvételt hogyan lehet távellenjegyzéssel lebonyolítani. A részletekbe dr. Nagy Barbara ügyvéd avat be minket.

Nemrég az alábbi kérdést kaptuk egyik olvasónktól:

Idős szüleim eladják házukat, de egyelőre még óvatosak, nem szeretnének és nem is nagyon tudnak kimozdulni otthonról. Hallottam, hogy a koronavírus járvány idején nem muszáj bemenni az ügyvédhez a szerződéskötésre. Kérdésem, most, hogy megszűnt a veszélyhelyzet, továbbra is lehet otthonról szerződést kötni és ha igen, mi ennek a módja? Válaszát köszönöm.

M. Imréné

Kedves Levélíró!

Továbbra is van lehetőség akár otthonról szerződést kötni. A veszélyhelyzet megszűnése óta is több megkeresés érkezik az ügyvédekhez, hogy alkalmazzák ezt a kedvező lehetőséget, mely hasznos lehet idős, illetve mozgásban korlátozott, vagy távol élő szerződők esetén is.

A szerződéskötés ilyenkor videóhívás útján történik, a leggyakrabban Skype segítségével, de más alkalmazások is elfogadottak (pl. Microsoft Teams, Google Hangouts Meet). Az tehát egy fontos előfeltétel, hogy az aláíró rendelkezzen ilyen alkalmazással számítógépén vagy akár telefonján. Gyakran ilyenkor a fiatalabb generáció segít a technikai nehézségek leküzdésében.

Miután az eladó és a vevő megállapodtak az adásvételi szerződés lényeges feltételeiben, általában a vevő megbíz egy ügyvédet, aki előkészíti a szerződést és jellemzően e-mail útján leegyezteti a felekkel annak tartalmát. Ezután az ügyvéd eljuttatja a feleknek az aláírandó szerződés példányait és előre egyeztetett időpontban pl. Skype útján összekapcsolódik a szerződő felekkel. Gyakran az eladó és a vevő összeszervezi, hogy egy helyen tartózkodjanak, így egyszerre alá tudnak írni. Ha ez nem kivitelezhető, akkor először aláírja az egyik fél az iratokat, és utána eljuttatja azokat a másik fél részére.

A videóhívást az ügyvéd köteles rögzíteni, azaz felvenni, ehhez kéri a felek hozzájárulását. A rögzítés minden félnek biztonságot jelent, ha később bármi vita felmerülne az elhangzottakkal kapcsolatban.

Az ügyvéd első lépésként elvégzi a felek ún. távazonosítását. Ez a személyazonosításra alkalmas okmányok, jellemzően a személyi igazolvány megtekintésével történik, azaz az okmányokat jól láthatóan fel kell mutatni a kamerának és azok adatait fel is kell olvasni. Majd a szerződő fél arcképének és az igazolványon szereplő fénykép egyezőségéről győződik meg az ügyvéd. Ehhez szükséges a maszk levétele, amennyiben a szerződő fél maszkot visel.

Ezután szinte úgy zajlik a folyamat, mintha személyesen az ügyvédi irodában lennénk. Az ügyvéd még egyszer egyezteti a felekkel az adásvételi szerződés és mellékletei tartalmát és nyilatkoztatja az eladót és vevőt arról, hogy a szerződésben foglaltak megfelelnek-e az akaratuknak. Következik az aláírás, illetve az aláírások sajátkénti elismerése.

A mindenki által aláírt iratokat a felek végezetül eljuttatják az ügyvédhez postán, személyesen, vagy futár segítségével. Ekkor az ügyvéd ellenjegyzéssel látja el az iratokat, ezt nevezzük távellenjegyzésnek.

Az adásvételi szerződés földhivatali benyújtására a veszélyhelyzet megszűnését követően ismét van lehetőség személyesen is. Ez jó hír bankhiteles vevő esetén, mivel azonnal igazolható az érkeztetett szerződés példánnyal a földhivatali beadás.

Mi az a JÜB ?

JÜB ellenőrzés: az ügyvéd még a szerződéskötés előtt köteles ellenőrizni azt is, hogy a természetes személy adatai megegyeznek-e a központi nyilvántartás adataival és az okmányok érvényesek-e. Ha az igazolvány lopott, érvénytelen, lejárt, vagy bármilyen adateltérés van, az már ilyenkor kiderül.

 

Cikkünk szerzője, dr. Nagy Barbara ügyvéd

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr4615976726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.