Őszinte Ingatlanos

MeNa 2017. január 22.

Kinek az oldalán áll az ingatlanos?

Tisztelt Őszinte Ingatlanos!

Előre szólok, hogy érzékeny dolgot érintek: Lakást akartam venni, viszonylag gyorsan, mert nem akartam betenni a megtakarított pénzt a bankba, ott szinte semmit sem adnak érte. Az egyik irodához fordultam és találtak is egy jónak tűnő lakást. Kétszer is kimentem az iroda dolgozójával, de mindkétszer az volt az érzésem, hogy ő inkább az eladó oldalán áll. Minthogy a megtekintés után már nem lehet kihagyni az ügyletből, félek, hogy nem segít az ár lejjebb tornászásából, azt hiszem azért, mert védi a jutalékát. Kérdésem: kivel van igazából az ingatlanos?

Tényleg őszinte válaszát várom!

István (név és cím a szerkesztőségben)

 

Kedves István!

Köszönöm a bizalmát, ez tényleg rázósnak tűnő kérdés, de szerintem valójában nem az. Alapállásom, hogy az ingatlanos az ügyért van, nem az eladóért vagy a vevőért. Az ügy pedig az, hogy minden szakmai tudásával azon van, hogy létrejöjjön az adásvétel, s mindkét fél elégedett legyen, legyen szó eladó lakásról vagy eladó házról. Ez így persze túl általánosnak hangzik, de tényleg ez a végső célja minden tisztességes ingatlanközvetítőnek, legyen egyéni szereplője a piacnak vagy olyan, aki csatlakozott valamelyik hálózathoz.

19sec1.jpg

Van egy alig hangsúlyozott, de fontos elem, amit a vevő kevésbé, inkább az eladó érez meg leginkább. Ez pedig az, hogy mennyire van a közvetítőhöz (és a hálózathoz) kötve az eladó. Minél szorosabb ez a kapcsolat, annál inkább érdekelt lesz az ingatlanos az eladásban.

Ha csak általános a szerződés, akkor nem nagyon van ösztönözve, ugyanis sokszor előfordul, hogy az eladó egyszerre több irodát is megbíz, mondván, így nagyobb eséllyel adja el a lakást. S bár ilyenkor a legmagasabb a jutalék (4-6 százalék+áfa), mivel sok a versenytárs közvetítő, kisebb az esély arra, hogy pont hozzá fut be a vevő - gondolja a legtöbb ingatlanos.

Sokkal jobban szeretik a kizárólagos megbízásokat, amikor tényleg csak rajtuk és a hálózatukon múlik, hogy mikor és milyen áron megy el a lakás. Igaz ugyan, hogy az ilyenkor rövidebb határidő erős nyomás rajta, de a sok érdeklődő mind nála jelentkezik, hiszen csak ő árulja az ingatlant. Vevőként érdemes rákérdezni, hogy mennyien látták már a lakást és tett-e valaki írásos vételi ajánlatot. Sokszor hallani, hogy sokan nézték már, de ez semmi, ne hagyja, hogy az ingatlanos elkenje a választ, csikarja ki a pontos számot és ha tudja, legalább a körülbelüli összeget.

A vevőt azonban nem csak azzal lehet jól kiszolgálni, hogy megtalálja úgymond "álmai otthonát", hanem azzal is, ha például érzékelteti vele, hogy milyen helyzetben van az eladó. Mondjuk korrekten elmondja, hogy már 5 hónapja árulja a lakást és eddig nem túl sok komoly vevőjelölt volt.

Itt a korrektségen van a hangsúly, az ingatlanosnak ugyanis munkaköri kötelessége az ingatlannal kapcsolatos összes, releváns információ átadása. Mivel ő ismeri a legjobban az eladó és a vevő körülményeit, lehet, hogy azzal segíti a vevőt a legjobban, ha a fizetési ütemezésben tud kicsikarni valami engedményt az eladónál. Tárgyalni, persze, nem ő fog, de nevéhez illően közvetít, vagy inkább közelíti az álláspontokat.

Kinek az oldalán áll tehát az ingatlanos: nos, mindig a megbízó oldalán, ez lehet a vevő is, aki mondjuk arra ad megbízást, hogy keressen felújított háromszobás lakást egy adott kerületben. Tudok olyanról, aki gyakran visszaél ezzel a bizalommal: kiviszi a vevőjelöltet egy társasházba, de tudja, hogy az adott lakásra már többen bejelentkeztek, így amikor ez a vevőjelölt csalódottan távozik, mert az eladó már "odaígérte" másnak a lakást, nos ekkor előáll és egy közelben lévő, másik, hasonlónak mondott lakást akar rátukmálni. Emögött nyilván az van, hogy a közvetítők általában egy-egy szűkebb körzetre, kerületrészre hajtanak, ott igyekeznek minél több eladó lakást összeszedni az adatbázisukba, hogy ilyen esetekben elővegyék. Szerintem a "Ha ló nincs, szamár is jó" taktika nem vezet sehová, kétlem, hogy egy komoly vevő úgymond rááll egy ilyen üzletre, bár nem kizárt.

Üdvözlettel

Őszinte Ingatlanos 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr412146199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2017.01.23. 09:08:39

Megmondom kinek az oldalán áll, a sajátján. A legtöbb ingatlanos kufár csak a saját pénzét nézi, és gátlástalanul lehúz, hazudik. Nem a levegőbe beszélek, most zárul le a házvásárlásunk, amit 3-4 hónapnyi keresés, ingatlannézés előzött meg, frissek a tapasztalatok. Az egy dolog, hogy a hirdetések és a valóság 90%-ban nem egyeznek meg, de konkrétan hazudnak. hazudnak a ház állapotáról, a tetőszerkezet koráról, az építőanyagok típusáról, a környék sajátosságairól, de volt olyan, amelyik konkrétan be akart minket húzni egy olyan adásvételbe, ahol ha nem vagyunk szemfülesek, buktuk volna mindenünket (röviden: hármas osztatlan közös tulajdon, állítása szerint okés megosztási szerződéssel, amiről kiderült, hogy már nem érvényes, mert régi, egykoron volt tulajdonosok nevére szólt, viszont az egyik ingatlanrészen masszív követelés volt, ami rendes megosztási szerződés nélkül az egész osztatlan közösön behajthatóvá vált volna, amire ha rájön a követeléskezelő, akkor rajtunk is behúzzák a lóvét). Akivel végül üzletet kötöttünk, az azért volt atipikus ingatlanos, mert mellékállásban, hobbiból csinálta, igaz, hogy kicsit amatőr volt, de legalább nem akart zsigerből átverni.

Hörömpő cirkusz világszám 2017.01.23. 09:08:41

Régóta húzódó lakáseladásunk alatt találkoztam sokféle ingatlanossal. Volt, aki maximálisan az ÜGY mellett állt, mindent megtett, hogy az eladás realizálódjon és nem az ő hibája volt, amikor meghiúsult (több tulajdonos, az egyik közvetlenül aláírás előtt meggondolta magát). Aztán volt, aki nem is tudom, mit gondolt: ignorálta az eladók kéréseit, nem volt hajlandó személyes találkozót összehozni az érdeklődőkkel, csak mekiben lehetett vele találkozni, nem vette fel a telefonját, de cserébe nem is hívott vissza, adatok nélküli sablonszerződést mutogatott, amit el kellett volna fogadnunk.

Végül ügynök nélkül sikerült eladni a lakást.

zenitó 2017.01.23. 11:09:01

@para_noir: Igazad van,valóban gátlástalanul hazudnak. Saját példa,ez is teljesen friss.
Feleségemnek volt egy falusi háza Budapesttől 50 kilométernyire. Tipikus Kádár-kocka a 60-as évek közepéről,szülei építették a két kezükkel, az akkor i viszonyokra jellemző hiánygazdálkodásban.
innen-onnan összeszedett anyagokból. Aki egy kicsit idősebb az tudja mit jelent ez. Ha éppen cementet lehetett kapni,akkor téglát biztosan nem. Az alapozást nem vitték túlzásba,hőszigetelésről nem is álmodhattak akkoriban. tele van az ország hasonló épületekkel. Jogosan mondhatom,hogy ez a ház 20 éve is elég siralmas állapotban volt. Repedezett beton az udvaron,rogyadozó kerítés, utólagosan toldott nyári konyhával,ólakkal. Tehát 20 éve eladtuk 3.5 M-ért,mondhatom boldogok voltunk,hogy sikerült megszabadulni tőle. Most jön a java,mert véletlenül észrevettem és nem hittem a szememnek,de ugyanezt a házat most hirdetik a fősorban kiemelten pedig az szerepel,hogy "újszerű.
Megnyitottam a fényképeket a két első szobát valóban szépre megcsinálták,kandalló,rejtett világítás.tényleg szép lett. De az 50 éves tetőhöz nem nyúltak,a kerítés már tényleg botrányos állapotban,az udvarban szó szerint gaz nő a beton repedéseiben. A falazat legalább 3 féle téglából épült a nyílászárók is maradtak,pedig 20 éve is vetemedettek voltak. Szóval ilyen "újszerű" házat hirdet a "kedves" ingatlanos kolléga csekély 14.5 M-ért.

konrada 2017.01.23. 11:33:00

Attól függ, honnan nézzük: A vevő felől az eladóén, az eladó oldaláról nézve meg a vevőén.
Azaz középen, a saját oldalukon állnak.

Az ingatlanosoknak van legnagyobb rálátásuk arra, mennyi is lehet a megfizethető piaci ár.
Így ha a vevő kevesebbet akar adni érte, úgy tudja, hogy ennél többért is elmegy, így nem fog a kedvükért kevesebb közvetítő díjért alkudozni.

...az eladó oldaláról viszont még rosszabb a helyzet. Őket inkább próbálják a piaci ár aljára nyomni. Ami csak addíg ellentmondás az előbbinek, míg nem gondoljuk végig: 3-5%-os jutalék esetén 20 millás eladási árnál 600 ezer a bevételük, 25-nél meg 750 ezer.
De míg 20-ért lehet hogy 1-2 nap alatt eladja, 25-nél már akár hónapok is lehetnek. ...s az annyival több érdeklödő, utánajárás, idő, s közben nem másikat árul.
Ezért kell nagyon figyelni az eladónak, mert pillanatokon belül milliókat veszthet azon, ha egy olyan ingatlanost fogad, aki gyorsan akarja a bevételt.

para_noir 2017.01.23. 12:12:44

@zenitó: ó, ilyenekbe mi is belefutottunk, újszerű tetőszerkezet, na menjünk csak fel, hát nézz oda, 15 éves bontott gerendákból tákolt tető, két egyforma színű és profilú gerenda nem volt az együttesben. Olyan is volt, hogy a háromszobás ház egyik szobáját kifestették, kitakarították, fotón pöpecül nézett ki, a helyszínen kiderült, hogy a többi helyiség masszívan penészes, büdös, és lelakott, konnektorok kitépkedve, fürdő lecsupaszítva, a kertben meg három omladozó melléképület, csak ezeknek az eltüntetése félmilkánál többe került volna. Nem értem, mi a ráció ebben, vajon abban bíznak, hogy a képekkel ellentétben egy rakás szar ugyan, de ha már odamentem, akkor megveszem, mert hülye vagyok?

nitro1 2017.01.25. 12:15:23

@para_noir: Hát kb. De ez bármilyen eladási hirdetésre igaz, legyen az autó, műszaki cikk, szekrénysor, stb.

she_wolf 2017.04.27. 17:50:06

Saját esetem a következő:
Budapesten a ll. kerületben árultunk egy lakást (örökség). Ismerős ajánlására megkerestünk egy ingalanközvetítőt, nem kizárólagos szerződést kötöttünk 9 hónapra. Ez ma éjfélkor jár le.
9 hónap alatt 2 (betűkkel: kettő!) darab írásos vételi ajánlatot hozott, amiket elutasítottunk, mert nevetségesen aláajánlottak az irányárnak.
Az irányár 41 m. amit a kezembe óhajtottam kapni, az kb. 38 m. Gyakorlatilag másfél millió közül mocoroghatott volna alkuban.
Egy 86 m2-es, Pusztaszeri úti, első emeleti, erkélyes lakásért a jelenlegi jó közepes állapotában úgy gondolom, semmi irreálisat nem kívántunk.
Ehhez képest volt egy 35, és 36 millió forintra vonatkozó vételi ajánlat (és ebből még levonásra kerül az ő jutaléka 4%).
Én elhiszem, hogy jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint, de ha azért sem emeli meg a valagát, hogy az eladásból származó és befektésre szánt pénzemet az ő ingatlanaiból költsem valamelyikre, akkor elmehet a francba!
Slusszpoén, hogy második napja rongál azzal, hogy szombaton hozna érdeklődőt! Amikor már 2 napja lejár a szerződésünk. És nem érti, hogy vigye az érdeklődőjét ahová akarja, mert egy pillantra sem hosszabbítjuk meg velük a szerződést.
9 hónap alatt 2 szar ajánlat, kösz, nem.
Egy korábban ajánlatot tevő személy is bejelentkezett (tudta, hogy mikor jár le a szerződésünk, és szóban megismételte a 36-os ajánlatát. Köszöntük, nem, ugyanis ebben az esetben a közvetítő visszamenőlegesen jogosan követelheti a jutalékot (legalábbis az őszinte ingatlanos írásaiból nekem ez jön le).

A lakásban állandó jelleggel tartózkodik egy személy, már korábban bejelentette vételi igényét nekünk szóban. Ő egyszer már megjárta ingatlanossal, és azt mondta, hogy fegyverrel nem lehetne rákényszeríteni arra, hogy ilyenekkel szóba álljon. (Ez az ő dolga, tiszteletben tartottuk.)
Szóval ingatlanost soha többé, ellenben egy jó ügyvédet igen. Az ott lesz mellettem eladáskor éppúgy, mint vételnél. A lakó ad 37-et cashben, és ha az ügyvédem kér is valamennyit, az elhanyagolható a 4%-os közvetítői jutalékhoz képest.

@konrada:
"Ezért kell nagyon figyelni az eladónak, mert pillanatokon belül milliókat veszthet azon, ha egy olyan ingatlanost fogad, aki gyorsan akarja a bevételt."
Ez teljesen így van. Esetünkben ha 36-ért megy el a pecó, akkor közel másfél milla lett volna a jutalék, HA! a 36 után számolnak. Én meg rögtön 34,5-nél tartok. Viccnek is rossz. Ugyanis szintén az őszinte ingatlanos cikkei között olvastam valami olyasmit, hogy a jutalék az irányárra vonatkozik. Ha jól értelmeztem (nem biztos:D), akkor még rosszabbul jövök ki az egészből.
Így viszont a 37-ből csak az ügyvédet kell esetleg kifizetni, akinek valószínűleg nem másfél milla a díja ennél az ügyletnél. A másik dolog hogy erre sem biztos hogy szükség lenne, mert az ügyvédet a vevő viszi általában, és a leendő vevőnket kb.20 éve ismerjük:P
De én óvatos duhaj vagyok:)

uccse 2017.06.18. 16:07:53

Kb 3 hónapja keresek lakást és egyre jobban idegesítenek az ingatlanosok. Három hónap alatt egy azaz egy olyan lakást tudtam megnézni, amit nem ingatlanosok hirdetnek. De annak a tulaja is azt mondta, hogy amint meghirdette, 2-3 órán belül elkezdték hívni a közvetítők. És itt most nem is rendes hirdetésről van szó, hanem egy facebook kiírásról. Undorító pióca az összes. Csak az megy el ingatlanosnak, aki nem ért semmihez, aki képtelen rá, hogy a saját magának pénzt keressen, ezért másokéból próbál elvenni, de lopni meg gyáva.
süti beállítások módosítása