Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2016. május 10.

Kirakható-e a kisgyermekes bérlő?

Helló,

Azt szeretném megtudni, igaz az a dolog, hogy a kisgyerekesektől azért tartanak a tulajdonosok bérbe adás esetén, mert egy nem fizető bérlőt, mondjuk, közjegyző által hitelesített szerződés ellenére se lehet kitenni, ha kiskorú is lakik a lakásban, mert közbelép a gyerek védelem és nem engedi a kiskorú kilakoltatását. Ezt hallottam, nem tudom, ha igaz.

Köszönöm!

 

Kedves Melinda!

 Nagyon örülök a kérdésének, szeretném ezt az urbánus legendát eloszlatni.

A kérdés első felében, valóban ettől félnek a tulajdonosok, azonban alaptalanul. Több mint 10 éve hallgatom a „hallomásból, úgy tudtam” biztos szakértőket, de soha nem találkoztam a kérdésben említett konkrét esettel.

A bérleti jogviszonyt a többször módosított PTK szabályozza. Ha az adott bérleti szerződésben foglaltakat nem tartják be a felek, akkor fel lehet (szerintem fel is kell) mondani a szerződést. Ha egy nem teljesítő, rosszhiszemű bérlőt fogunk ki, ugyan olyan nehézkes kiköltöztetni, akár van kiskorú a bérlők között akár nincsen, és akár közjegyzői okiratba foglaltuk a szerződést akár nem.  A közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződés esetén, az elsőkörös jogi eljárást tudjuk (időben) megspórolni, azonban a törvény szerint kell felmondanunk (eljárnunk), esetenként végrehajtói segítség igénybe vételével a jogunknak érvényt szereznünk. Tehát a fenti esetben nem igaz az, hogy ha kiskorú is van a bérlők között nehezebb vagy könnyebb lenne a kilakoltatás.

Üdvözlettel

Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr68682912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pamacs1 2016.05.11. 15:18:37

nahát ettől a cikktől nem lettünk sokkal okosabbak. Ha esetleg (őszintén) leírná, az első körös jogi eljárás lépéseit onnan kezdve hogy tértivevénnyel kézbesíttettem a felmondólevelet (amit persze valószínűleg nem vesz át)... az bizony segítség lenne. A közjegyzői okiratba foglalás jó drága. Eddig ezt javasolták az azonnali kiköltöztetéshez, ezek szerint ez sem járható? Konkrétan kit kell megbízni a kiköltöztetéssel és mennyibe kerül ez nekem bérbeadónak. Na ezek értékes információk lennének. (intézmény nevekkel, - hozzávetőleges - árakkal, jogszabályi paragrafusokkal)

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.11. 15:29:40

Keverik az emberek ezt a kiskorú lakhatási jogával, ami viszont természetesen nem vonatkozik bérleményekre.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.11. 15:31:35

@Pamacs1:

A törvényes út nagyon lassú. nem javaslom.

A leginkább bevált megoldás: áramot, gázt, stn. sosem írni át a bérlő nevére. Aztán ha nem akar elmenni, lemondani ezeket. Kevés bérlő marad meg áram és gáz nélkül, a szolgáltató viszont nem fog kötni velük szerződést.

Beer Monster 2016.05.11. 15:53:55

Biztos, ami biztos, gyerekes érdeklődőnek nem kell kiadni, amíg a jogszabályok ilyen zűrösek és az eljárás eszméletlenül komplikált.

jucifer21 2016.05.11. 15:59:55

Ez egy jo xar cikk volt pedig a tema vegre erdekes.

sweety 2016.05.11. 16:46:46

@Pamacs1: Nem drága, két éve csináltattam, akkor 26000 forint volt.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.05.11. 17:18:50

@BircaHang Média szerkesztősége: : elég drága, körülményes és hosszadalmas.

Pár ismerőssel meg kell látogatni egyszerűen a bérlőt és értelmes emberek módjára megbeszélni.

Páldául megkérdezni, hogy melyik kezével szeretne pakolni, mert arra majd vigyáznak.

Őszinte Ingatlanos 2016.05.11. 17:31:38

@Pamacs1:
A kérdés arra vonatkozott, hogy nehezebb e kitenni azt a bérlőt, akinek kiskorú gyermeke van, és lakja az ingatlant. Nem nehezebb, mint azt a bérlőt, akinek nincsen kiskorú gyermeke.

Ha egy bérlő nem teljesít, akkor attól függően, hogy határozott vagy határozatlan a bérleti szerződés, nehéz vagy nehezebb a kilakoltatás.
Ha határozatlan idejű, akkor valóban hitelt érdemlően kell bizonytinai, hogy átvette a felmondást, és ezzel együtt peres eljárás keretén belül lehet eljárni.

Ha határozatlan, akkor a lejárt határidő után 60 napunk áll rendelkezésre, hogy egy kérelemmel, a csatolt bérleti szerződéssel elmenjünk a járási bíróságra, ahol (10-15 000 Ft illeték), a bíró soron kívül 5 napon belül meghozza a végzést a kilakoltatásról (már ha a kérvényünk pontosan és jól van megírva). A végzésben a bíróság a végrehajtót arra hívja fel, hogy a végrehajtási költségek előlegezését követő 3 munkanapon belül foganatosítsa a lakás kiürítését, és az eljárás időpontjáról értesítse az illetékes rendőri szerv vezetőjét, kiskorú személy érintettsége esetén pedig az illetékes gyámhatóságot is. Sajnos a VH költségeket meg kell előlegezni. A témáról bővebben a VHT. 183.§ lehet tájékozódni.
Ezért szoktak az ingatlanosok, jogászok határozott idejű szerződést javasolni.
Őszinte Ingatlanos

Beer Monster 2016.05.11. 18:31:03

@Őszinte Ingatlanos: Mit ér akkor a határozott idejű szerződés, ha a 12 hónapból még 10 hónap van hátra, vagy a 3 évből 2?

Beer Monster 2016.05.11. 18:33:48

Egy megoldás van, el kell kérni a 3 hónap kauciót, és akkor a fizetésképtelen zűrös bérlők elmennek máshova.

KoviSzil 2016.05.11. 19:28:15

Kedves blogger, próbálja már meg a vesszőket a magyar nyelvtan szabályai szerint alkalmazni a mondatokban, úgy még érteni is lehetne, amit ír.

Általános iskolában tanítják, nem olyan nehéz.

efi 2016.05.11. 19:53:34

Hát szerintem meg be kell oda állítani 4 markos emberrel, kidobni őket a büdös francba, aztán perelgessen ő, ha akar valamit, ne én, az is eltart egy jó ideig, meg laknia is kéne addig is valahol, pénzbe is kerülne, meg még igaza sincs, úgyhogy úgyse perelne.
Megelőző intézkedésként egyébként én is azt szoktam javasolni, hogy a közműveket szigorúan nem szabad rájuk iratni, aztán az első anomáliánál jól kikapcsoltatni az összeset.

Boka1 2016.05.11. 20:53:21

@efi: sajna sokszor a bérlő fenyeget. Nem egy ismerősöm befogadott románokat, utána még ő fizetett, hogy elköltözzenek

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2016.05.11. 22:16:10

@efi: @Boka1: egyik barátom azt csinálta, hogy ketten elmentek és elvitték a bejárati ajtót és minkét szoba ablakszárnyait. amíg haza nem jött a delikvens, addig vigyáztak a lakásra, aztán elköszöntek.
november volt.

ubu1a 2016.05.11. 23:34:44

Jól meg kell nézni, hogy kinek adunk bérbe ingatlant. Gyerekesek, bizonyos kisebbségiek kizárva. Egyesek szerint még a háziállatot tartók is, bár ez utóbbival nem értek egyet. Nem csak a kilakoltatás nehézsége miatt kell vigyázni, hanem azért is, mert a felsoroltak az átlagnál jobban hajlamosak leamortizálni a lakást. A felújítást pedig a bérbeadó fogja fizetni.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.05.12. 07:20:06

Oké, szerintem sem kell kivárni, míg a tövény szigora (ha ha) lecsap rájuk, de 4 markos legénnyel odamenni, vagy bejárati ajtót elvinni szintén illegális, nincs kedvem pereskedni. Tehát olyan ármánykodásra van szükség, ahol esélytelen bebizonyítania, hogy én, a tulajdonos basztam ki vele. Szarral ablakot kenni sem jó, mert ha elmegy, akkor nekem kell lenyalnom.

A közmű át nem íratással meg, ugye, ha nem fizet, azt sem fizeti, aztán rajtam fogják behajtani a számlát. Sanszos, ha elmérgesedett a viszony, akkor nem lesz túl spórolós velük.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.05.12. 09:39:01

@Pamacs1: Abszolúlt megéri a közjegyzöi okirat mivel a híre olyan, hogy az emberek tartanak töle és nem reszkírozzák meg, hogy rájuk menjen a végrehajtó. Ezt nekem közjegyzö mondta. Meg mindenképp kell kauciót szedni, adózni és határozott idejü szerzödést kötni.

@Őszinte Ingatlanos: Ez a cikk rendkivül ravaszan can megfogalmazva. Nem állitja, hogy könnyü/ vagy könnyebb kitenni a gyerekkel a nem fizetö bérlöt csak azt, hogy ugyanolyan nehéz mint gyerek nélkül. Ez miért hozná meg a kedvét bárkinek is arra, hogy gyerekesnek adja ki?

(egyes ékezetes betük hiányoznak nincsenek azért hiányzik jó pár szóból.)

OneHalf 2016.05.12. 10:50:55

A biztos, gyors, és legális megoldás a nemfizető bérlő ellen:
- ki ugye nem teheted.
- viszont, pereskedni hosszú.
- de senki nem tiltja, hogy másnak IS kiadd a lakásod. Szóval 4 jókötésű bulizós ismerősnek kiadod szívességből a lakást, akik egy ujjal sem nyúlnak a többiekhez, csak hajnali négyig beszélgetnek hangosan, és élik a nem túl csendes életüket.
- a siker viszonylag garantált :)

Beer Monster 2016.05.12. 10:53:42

@flash.gordon: Az ékezetes betűk senkit se érdekelnek, nem úgy az, hogy mégis mi előnye van a határozott idejű szerződésnek olyankor, amikor éppen nem jár le?

Beer Monster 2016.05.12. 10:55:30

@Eltévelyedés: "Tehát olyan ármánykodásra van szükség, ahol esélytelen bebizonyítania, hogy én, a tulajdonos basztam ki vele."

Mi lenne ilyen?

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.05.12. 11:44:46

@Beer Monster: Ezt lenne jó tudni, nem tudom.
@OneHalf: Jól hangzik, csak szerintem pont nem legális másnak IS kiadni.

Mondjuk, mi van, ha valamit betömök a zárba amig nincs otthon? Akkor nem tud bemenni:) Ha megcsinálja, akkor ismét. (és hiába nem cserélt zárat (de), nekem meg tilos bemennem, jogilag)

Amig benn van, ráhegesztem a vasrácsot:) (ha van)

Más ötlet?

OneHalf 2016.05.12. 11:49:27

@Eltévelyedés: Ügyvéd ajánlotta a módszert :) Igazából nincs törvénybe leírva, hogy egyszerre egyvalakinek adhatod ki, nincs olyan, hogy nem köthetsz egyszerre több szerződést. Lehet, hogy az eredeti szerződésnél kell pár dologra figyelni, de jogilag megteheted, az elég biztos.
De nem néztem utána nagyon mélyen, mert nem adok ki lakást, és sajátban élek.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.05.12. 11:54:06

@OneHalf: Hááát, cinkesnek tűnik, szerintem egy másik ügyvéd mást mondana, de persze nem vagyok jogász.

OneHalf 2016.05.12. 11:57:50

@Eltévelyedés: Ha 3 diáknak külön szerződéssel adod ki a 3 szobát, az szabálytalan?
Igazából sok minden függhet az eredeti szerződéstől. Ez jogilag nagyjából legális, de a lényeg, hogy előbb lép le, mint ahogy nekiáll pereskedni.

Még egy dolog jut eszembe, gondolom saját lakást jogod van felújítani. Oké, nem évente, de azzal is lehet némi kellemetlenséget okozni. (régen az önkormányzati felújításoknál leszedték a WC-t, és addig nem tették vissza, amíg nem kaptak némi pénzt).

OneHalf 2016.05.12. 12:00:06

vasrácsot ráhegeszteni biztos nem legális, korlátozod a személyes szabadságában.
Hirtelen ötlet: felújításnál beépíteni elektromosan vezérelhető víz és gázcsapot. Akkor még a szolgáltatóval sem kell küzdeni, hogy kapcsolja ki, 3 db sms (vagy ahogy megoldod a vezérlést), és nincs víz, villany, meg gáz).
Vagy belövöd 16 fokra a termosztátot télen távolról - nem fagy meg, de nem lesz kellemes.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.05.12. 12:01:09

Utána kellene nézni mi engedhető meg Magyarországon, kulturált országokban a bérleménybe a tulaj be nem teheti a lábát, soha, semmilyen ürüggyel.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.05.12. 12:03:53

@Beer Monster: A határozott idejü szerzödés legföképp akkor jó, amikor guzmis a lakó de nem annyira, hogy megérje összeveszni. A 11 hónapban közlöd, hogy te akarsz beköltözni a lakäsba ö meg mehet amerre lát.

nagyon guzmis lakónál legfeljebb egy záradék védhet, hogy azonnal kiteheted ha vmi baj van. De nem érdemes erre kihegyezni. Akkor jó ha béke van.

Hülye aki elolvassa! 2016.05.12. 13:15:42

Ha nem akar kimenni a bérlő szabályos felmondás után: megvárom, míg nincs ott, zárcsere, beköltözöm. Pereljen be, ha nem tetszik neki.

Phteven 2016.05.12. 15:40:45

Egyszer volt problémám fizetni nem akaró, jó modort hírből sem ismerő, jogait annál jobban ismerő, fasszal. Kisebb szóváltás után egyszerűen kidobtam a lépcsőházba, a holmiját meg kiszórtam az ablakon. Sikerült békében elválnunk...

Beer Monster 2016.05.15. 15:26:46

@flash.gordon: Akkor a határozott idejű szerződés nem jó a Világon semmire?
Ezt egy 90 napos felmondás is biztosítja.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.05.17. 18:41:40

@Beer Monster: A kettő teljesen más. A 90 nap gondolom a felmondási idő. Nem tudom mire szeretnéd, hogy még jó legyen a felmondás.

Beer Monster 2016.05.19. 22:47:51

@flash.gordon: Arról szól a cikk, hogy a határozott idő megold sokmindent a felmondási idővel szemben. Eszerint hamisan.
süti beállítások módosítása