Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. augusztus 31.

Lehúzós, maffiózó ingatlanos?! Válasszunk ingatlanközvetítőt okosan!

 

Tisztelt Őszinte Ingatlanos!

Nem akartam megbízni, de erőszakos volt. Úgy érzem áron alul adta el a lakást. Soha nem láttam többet  a megbízás után, nem tájékoztatott megfelelően semmiről. Több ingatlanos is ugyan azt a vevő jelöltet hozta ki. Fogalma sem volt arról hol található az ingatlan, nem volt irodája egy kávézóban találkoztunk minden esetben. A vevőnek nem tudott hiteles szakembert ajánlani. Pénzt kért azért, hogy megbízásba vegye az ingatlant, pénzt kért azért, hogy ajánlatokat küldjön, pénzt kért mindenért! stb, stb, stb.

De hát mit tegyek? HELP!

Kedves Kérdezők!

 Amióta pörög az ingatlan piac, sajnos egyre többen gondolják azt, hogy alkalmasak ingatlanközvetítésre, tanácsa adásra. Több esetben a cél rosszhiszeműen az ügyfelek megkárosítása. Erről több cikk is született az elmúlt időszakban.Emiatt egyre többen kérdeznek arról, hogy hogyan lehet megbízható ingatlanost találni, illetve milyen lehetőségek vannak arra, hogy az ember lánya/fia, ha már ingatlanost bíz meg, hogyan szűrje az ingatlanost, hogy ne szélhámosnak, vagy egyszerűen csak hozzá nem értőnek adja a megbízást (akár eladásról, akár vételről beszéljünk).

19sec1.jpg

A nyakunkon az őszi ingatlan szezon,vizsgáljuk meg, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy ne legyünk átverve.

  1. Bizonyítvány (egy ingatlanközvetítőnek rendelkezni kell OKJ vizsgával), ezt regisztrálnia is kell a területileg illetékes jegyzőnél, amihez természetesen köztartozástól mentesnek kell lenni, vagyis nullás igazolásokat kell beszereznie. Abban az esetben, ha cégként végez ilyen tevékenységet, akkor a céget is regisztráltatni kell, szintén nullás igazolások szükségesek hozzá. Egyébként azt, hogy ezt egy vagy kétévente miért nem kérik, nem tudom, mint ahogy azt sem, hogy miért is nem ellenőrzik. A piac minden szereplőjének jobb lenne. Szintén érdekes, hogy az idézet cikkben jogszabályra hivatkozva, egy irodában  legalább 1 OKJ bizonyítvánnyal rendelkező kollégát írnak elő...No ezt vajon miért? Ha van egy fuvarozó cégem, biztos elég, ha 1 embernek van jogosítványa? Aki ingatlanos annak kell, hogy legyen ilyen bizonyítványa, kérjük, hogy mutassa meg.
  2. Pénzt, soha semmilyen körülmények között nem adunk megbízás vagy cím kiadás esetén! Ha valaki ilyennel próbálkozik, küldjük el bátran.
  3. Kérjünk referenciákat, ajánló leveleket. Mutassa be, hogy az elmúlt években vagy időszakban, hol dolgozott, milyen típusú ingatlanokat adott el, hány db-ot, milyen értékben.4.
  4. Kérjük, hogy mutassa be az irodáját. Hol található, mekkora stb. Ha virtuális térben dolgozunk egyre inkább, előbb utóbb biztosan kell egy hely, ahol le kell ülni a feleknek tárgyalni, szerződni, stb.5.
  5. Kérjük, hogy mutassa be a saját honlapját, hirdetési felületeit, milyen oldalakon hirdet,mennyi ingatlan van a portfóliójában.6.
  6. Milyen időközönként, és milyen módon tájékoztat bennünket, megbízókat, hogy mi történt az adott idő alatt (statisztikák, érdeklődők nyilvántartása, stb.)?
  7. Van -e felelősség biztosítása az esetleges kellemetlenségek orvoslására.

 

 

Ha mind ezekre megfelelő válaszokat kapunk, még akkor is előfordulhat egyéb más probléma. Figyelmesen el kell olvasni a megbízási szerződés minden pontját, ha van (nyilván kellene, hogy legyen), az általános szerződési feltételeket. Ha nem értjük, akkor kérjünk jogi segítséget.  

Ami biztosan kavarodást idéz elő egy megbízás során (szintén beszélhetünk eladásról vagy keresésről) az, hogy több ingatlanost bízunk meg (több irodát, többnyire, aki él és mozog, mindenki hirdeti). 

Abban az esetben, ha minden ingatlanközvetítőt megbízunk a környezetünkben, és mi is hirdetjük az ingatlanunkat, szinte biztos, hogy egy vagy több vevő jelöltet is, többen is kihoznak az ingatlanunkba. Vagyis gondoljuk át, hogy milyen típusú megbízást választunk. és azt is hány irodást, kollégát bízunk meg.

Jó magam 1 ingatlanközvetítővel való együttműködést szoktam ajánlani, az alábbiak megfontolásával.

1. Nagy ingatlanközvetítő hálózatot bízzunk meg. Jellemzően nagyobb városokban, frekventált helyeken lehetnek sikeresek, az esetleges külföldi vevő jelöltek is ismerik őket.
Előnye, hogy egy ügynökkel tartva a kapcsolatot, egy egész hálózat foglalkozik az ügyünkkel. Ez azért fontos, mert ha valahol regisztrálnak a rendszerükbe egy kereső vevőt, jelzi, hogy van a keresésnek megfelelő ingatlan. Biztosan minden hol hirdetik a lakásunkat. Megfelelő irodai környezetben dolgoznak és szinte minden irodában van hitellel foglalkozó szakember. Mivel sok ingatlan megy át kezük között, megfelelően tudják az ingatlanokat árazni.

Hátránya, hogy többször fogunk idegen ügynökkel is találkozni a helyszíni bejárás során. Nagy náluk a fluktuáció, nem kizárt, hogyha valakit megbízunk pár hónap elteltével már nem vele fogunk találkozni. Emiatt előfordulhat, hogy elfeledkeznek egy egy megbízójukról. Nem megfelelő az ügyféllel való kommunikáció.

2.Egy db helyi lokálpatrióta irodát választunk. Jellemzően vidéken, vagy külvárosi részeken működnek jól, teljes mértékben megbízhatunk a helyismeretükben, ez  a legnagyobb fegyverük.

Előnye, hogy a környéken mindenki ismeri, ő is ismer minden vevő jelöltet, biztosak lehetünk az                 árképzésben. Biztosan van megfelelő irodája, ahol gyakran családias környezetben, több más társult vállalkozás is fut, kezdve a tervezéstől a kivitelezésen át, a hitelközvetítőn keresztül, a helyi ügyvédig bezárólag.

Hátrány, hogy nem minden fórumon hirdeti a portfólióját, így hosszabb időt is igénybe vehet az értékesítés.

Ezek persze ajánlások, nem is tértem ki mindenre, nem is lehet, hiszen minden ingatlan egyedi így minden ügylet is az, minden ügyfél speciális. Egyszer talán eljutunk egy normális szabályozásig, ahol egy féle szerződés, egyféle jutalék, egyféle bizonyítvánnyal, egyformán magas színvonalú szolgáltatást fogunk nyújtani, mi ingatlanosok, és egyformán fognak minket ellenőrizni is.

 

Üdv

Őszinte Ingatlanos

Ingatlanhirdetések magánszemélyektől (x)

Kövess minket a facebookon is!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr7911662734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

átlátó 2016.08.31. 22:26:06

Autót is mindig önállóan vásároltam, volt eddig vagy huszonharminc darab, mindenféle...nem bírom a neppereket, ahogyan a taxisokat, pénzváltókat sem. Amúgy minden ingatlannak megvan a tulajdonosa, csak ki kell kérdezni a szomszédokat.

Hörömpő cirkusz világszám 2016.09.01. 12:52:39

Kedvenceim: az az ingatlanos, akinek tuti vevője van, már holnap, de a tuti vevő sosem érkezik meg. Aki ötvenszer megígéri, hogy visszahív, de soha nem csörög a telefonom. Akivel a sarki mekiben kell találkozni, mert nincs nála az irodakulcs. Aki határidő nélküli szerződést akar kötni. Aki a nevével hirdetett lakásról nem tudja megmondani, hogy akadálymentesen megközelíthető-e. Többszöri ígérgetés után sem.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2016.09.01. 13:17:52

Árulom az egyik ingatlanomat. Ma ezt kaptam:
".........Ingatlaniroda dinamikus csapatának tanácsadója. Az eladásra kínált ingatlan felkeltette az érdeklődésemet! Amennyiben még aktuális a hirdetés, abban az esetben ezúton szeretném felajánlani segítségemet az ingatlan értékesítéséhez! Közös célunk:
a SIKER, amihez Önnek a bizalmát, nekem szakmai felkészültségemet és elszántságomat kell hozzáadni."

Yesz!
VEVŐ már nem is kell!!

Mr.paksimogyoró 2016.09.01. 14:25:00

Szegeden a Városi ingatlairoda "kedves" munkatársa olyan fantasztikusan intézte a dolgot, hogy nem közölte, a ház még nem alakult társasházzá, ezért a fundamenta nem adott a lakásra hitelt. Persze a 300.000 foglalót azonnal átvette az eladótól, és amikor 2 nap múlva kiderült, hogy nem lesz hitel a lakáshoz az Ő hanyag tájékoztatása miatt, nem adta vissza a lóvét. Úgy kellett fenyegetésekkel kiimádkozni belőle 160.000 huf-ot. Szemét banda szemét alkalmazottja. Az eset nem velem, hanem az excsajommal történt, én nekimentem volna, fenyegettem volna tékozló homárral, főnöke felhívásával fenyegettem volna, de sajna az ex nem igazán képes az ilyesmikre.

Kelly és a szexi dög 2016.09.01. 14:44:56

az biztos, hogy egy alapos tisztulás ráfér a szakmára!
süti beállítások módosítása