Őszinte Ingatlanos

TothGeza78 2020. február 08.

Pereskedés a társasházban: megtámadható a közgyűlés határozata?

Gyakran keresik meg a DAS szakértőit olyan kérdéssel, hogy a társasházakban a kisebbségben lévő tulajdonosok kezében vajon van-e bármilyen eszköz a számukra sérelmes döntéssel szemben. Így most ennek a kérdéskörnek részleteivel foglalkozunk.

A közgyűlés a társasházak döntéshozó szerve. A közgyűlés alkalmával a társasházi tulajdonosok határozatban rendelkeznek a társasház működésével, költségvetésével kapcsolatos kérdésekben, azaz ennek keretében hozzák meg döntéseiket. Gyakori probléma, hogy sokszor születik olyan döntés, mely a kisebbségben maradt tulajdonostársakra nézve sérelmes.

A társasház közgyűlés összehívásának, lebonyolításának, a határozat meghozatalának szabályait a társasházi törvény és a társasházi alapító okirat, illetve a szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) pontosan szabályozza. Ha ezeket a szabályokat megszegik, akkor formailag támadhatóvá válhat a határozat. Ugyanígy támadható a határozat, ha tartalmát tekintve, valóban sérti a kisebbségben lévő tulajdonosok jogait.

Annak érdekében, hogy ezek a személyek is jogorvoslatot találjanak, lehetőséget teremt a társasházi törvény arra, hogy a kisebbségi tulajdonosok bírósághoz forduljanak. Ennek a követelményei azonban igen szigorúak. Ugyanis, ha a közgyűlés határozata jogszabályba, az alapító okirat, vagy a szervezeti és működési szabályzat rendelkezéseibe ütközik, vagy a kisebbségben lévő tulajdonosok érdekeinek lényeges sérelmével jár, tehát vélhetően jogszabálysértő, akkor bármelyik tulajdonos kérheti a határozat érvénytelenségének megállapítását az illetékes bíróságtól.

Az erre nyitva álló határidő 60 nap, melyet a határozat meghozatalától kell számítani. Ez a határidő igen szigorú, ugyanis amennyiben a fenti határidő eredménytelenül telik el, akkor a továbbiakban a jogszabálysértő határozat érvénytelenségének megállapítása már nem kérhető a bíróságtól.

A kereset benyújtása nem bír halasztó hatállyal a határozat végrehajtására. Azonban ha az illetékes felperesnek az az érdeke, hogy a közgyűlési határozatot ne lehessen végrehajtani, akkor a keresetben, indokolással ellátva célszerű az erre vonatkozó kérelmet is megfogalmaznia. Ugyanis a bíróságnak megvan az a lehetősége, hogy a határozat végrehajtását indokolt esetben felfüggessze az ítélethozatalig.

Cikkünk szakértő szerzője dr. Burján Zsuzsanna, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogtanácsosa.

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr8915464692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása