Őszinte Ingatlanos

MeNa 2017. március 19.

Óriási kamuk vannak a lakáshirdetésekben

Tisztelt Őszinte Ingatlanos!

Csak most kezdünk lakásokat nézegetni és egyre többször botlunk bele félrevezető kifejezésekbe a hirdetések szövegében. Gyakorlatilag nagyon sok kamu, amivel etetni akarnak minket. Mire figyeljünk, hogy ne csalódjunk és ne menjünk fölöslegesen?

Üdvözlettel

B. József

Tisztelt B. József

Már többször kitértünk erre, de nem fölösleges visszatérni ezekre, mert sajnos tényleg elharapództak a félrevezető kifejezések, nem helytálló jelzők, stb. Tapasztalatunk szerinthazai lakásvásárlók átlagosan 3-6 hónapot töltenek el a megfelelő ingatlan kiválasztásával. És tényleg, az eladó ingatlanok hirdetéseit sokszor érdemes fenntartásokkal kezelni. Bizonyos szófordulatok árulkodók lehetnek, esetleg pont a legfontosabbak maradnak ki a szövegből.

Minden hirdetési portálon lehet hibát találni, az eladó ingatlanok gazdái sajnos nem pontosan fogalmaznak vagy eleve túl szépnek festik le a lakásokat. Sok felesleges utazás, lakásnézegetés megspórolható, ha az ember figyel az alábbiakra.

shutterstock_189763016_1.jpg

A sok egyéb szöveg után most az OTP Ingatlanpont összegyűjtött néhány példát, milyen szavak, kifejezések esetén érdemes mindenképpen visszakérdezni az eladónál. Bátran szemezgettünk belőle, tegye meg Ön is!

Szóval itt vannak a formulák:

Kiváló közlekedés éjjel-nappal: Fontos szempont, hogy a tömegközlekedési eszköz a közelben legyen, de nem mindegy, hogy az éjszakai járat a lakás ablaka alatt jár-e folyamatosan.

Fiataloknak ajánlott: Ez több kockázatot is rejt. Az eladó gondolhatja, hogy a fiatalok szívesen laknak nyüzsgő, hangos helyen. Ez azonban nem jelenti egyben a folyamatos zaj és éjszakai élet iránti igényt. Feltételezheti azt is, hogy a fiatalok kompromisszum készebbek, a sokkal rosszabb állapotú lakást is megveszik.

Egyedi kialakítású lakás: Gyakran leválasztással létrehozott lakások. Az egyes helyiségek teljesen új funkciót kapnak, a tervezéssel a legjobb belsőépítészek sem boldogulnak egykönnyen. Tipikus példa az ablak nélküli hálófülke, a háztartási gépek nélküli konyha, a pár négyzetméteres kis terek, vagy a galériabeépítés, amely az amúgy is limitált teret tovább szűkíti.

Panoráma: A panoráma talán a legellentmondásosabb kifejezés a hirdetésekben, hiszen önmagában a kilátás léte nem jelenti azt, hogy a látvány feltétlenül szép is. Sajnos az is előfordul, hogy a kilátásról készült fotót nem az ingatlan ablakából vagy a kertből fotózzák, hanem az erkélyről kihajolva, extrém esetben egy fa tetejéről vagy létrán állva.

Patinás épület: Bár a XIX. században épült bérházak építészettörténeti jelentőséggel bírnak, kialakításban és állapotban számos hátulütőjük lehet. Ebben a korszakban a lakóknak teljesen más igényeik voltak. A lakások elosztása sokszor teljesen más, mint ma. A nagypolgári lakások belmagassága például akár 4-5 métert is elérheti, amely fűtése-hűtése is igen költséges. A több mint 100 éves épületek jó része régen nem esett át felújításon, az épületgépészet és a nyílászárók állapota erősen kétséges lehet.

Valami közelében / néhány perce valamitől: a „közelében” kifejezés nem ugyanazt jelenti gyalog, autóval, vagy tömegközlekedéssel. Tulajdonképpen még a külvárosok is belváros-közeliek valamilyen értelemben. Előfordul, hogy a néhány perc távolság csak Usain Boltnak menne, vagy rosszabb esetben légvonalban értelmezendő.

Fontos leszögezni, hogy a hiányosan, rosszul kitöltött ingatlanhirdetés még nem feltétlenül feltételez rossz szándékot. Olykor csak az eladó laikusságából, hiányos információiból adódik. Az ingatlanok többségét magánszemélyek hirdetik, márpedig a statisztikák szerint idehaza egy ember életében alig 3-4 alkalommal vesz részt ingatlan-eladásban. A közvetítők többsége igyekszik már a hirdetésben valós képet adni az ingatlanról, hiszen náluk még inkább igaz, hogy az idő pénz. Ellenkező esetben a hitelességüket tennék kockára, vélik az OTP szakértői, akikkel mi is egyetértünk. 

Őszinte Ingatlanos

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr112342351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.03.19. 21:28:26

"Az ingatlanok többségét magánszemélyek hirdetik"
Ez már régen nem igaz, a hirdetések minimum 70-80%-át ingatlanosok adják fel.

2017.03.20. 11:36:49

Az miért van, hogy elmondom az ingatlanosnak, hogy oké, keressen nekem lakást, megadom a paramétereket (pl legyen lift, max 50M, ne legyen 3m-nél nagyobb belmagasság) erre elkezd olyanokat ajánlani amik egyértelműen szembe mennek az elvárásokkal?

borzlány 2017.03.20. 11:43:27

Jaj, hát ilyenből ezer van.
Madárcsicsergős környezetben = a halál f.szán
Mindenhez közel = forgalmas kereszteződésben
Remek tömegközlekedés = hatféle busz megy el az ablak alatt
Egyedileg felújított = tele sírnivaló sufnituning megoldásokkal
Intim hangulatú = sose süt be a nap
stb stb.

báró Csekonics 2017.03.20. 13:20:51

@borzlány:
- felújítandó: kézigránát bedobásával kezdd...
- felújított: vettem egy vödör diszperzitet a Tuskóban és kikentem hogy ne vedd észre, penészedik a sarok
- igényesen felújított: színre kevert festéket vettem
- gépészetileg felújított: lecseréltem a csapokat és a konnektorokat, a vezetékek és a csövek ugyanazok a száz éves vackok
- csak igényeseknek: rohadtul túlárazott a fenti, első látásra minőséginek tűnő javítások miatt

tjhooker 2017.03.20. 14:46:15

@Online Távmunkás:
És az ingatlanos által feladottakból lehet általában a legkevesebb infót vagy a leginkább félrevezetőket kinyerni. Rengeteg a szándékos csúsztatás. A méretek nem pontosak, 3-4 lakásos "ikerházak", másik kerület vagy akár város mint amire szűrt az ember keresésnél, stb... A semmitmondó vagy direkt a padlót, földet fényképezzük eljárásról már inkább ne is beszéljünk.

Több ingatlanossal való találkozás után azt kell mondanom, hogy nagy átlagban azt éreztem: ha nincs ferdítés, jó esetben is információ-visszatartásból élnek.

D2 2017.03.20. 15:04:35

@borzlány: :D (nameghát ingatlanban és nem gyerekezősön?)

StanLee · https://newsroll.net 2017.03.20. 15:34:17

A legtobb esetben a felujitott tenyleg csak azt jelenti, hogy lefestettek feherre a falat. Anyukam mostanaban nezett par lakast, az egyiket felujitottkent hirdettek, amikor megnezte, az egyik fal savosan le volt festve, a tulaj kozolte, hogy ott peneszedett, de nem volt kedvuk a teljes falat lefesteni, de ez egy felujitassal mar felert :-)

Serrin 2017.03.20. 16:14:34

Engem az üres szobákról kézsült fotók fárasztanak. Nyilván egy üres tér tágasabbnak tűnik, mint egy berendezett.

Inkább lakott formában fotózzák le (értsd: van bútor és látszik a tárgyakból, hogy élnek is benne), mint az üres tér.

Attól én is félek, hogy maikor majd lakást keresünk, akkor sok olyat is ajánlanak majd, amik nem felelnek meg a feltételeinknek, hiába van már meg most is pontos listánk róla.

2017.03.20. 17:49:51

Azok alapján, amiket én néztem, az ingatlanosok gátlástalanabbul kamuznak mint a magánszemélyek, ráadásul profin használják a kopipésztet.

Aranytorkú Károly Művész Úr 2017.03.20. 21:06:24

A kedvencem az az ingatlanos néni, aki minden általa hirdetett panelnél megemlíti, hogy a lakás közművesített, van benne villany, szennyvízcsatorna és hideg/meleg víz.

Sandor Akarki 2017.03.20. 22:30:59

@Serrin: Az üres jobb. Mindig kerekedik a szemem amikor lefotózzák a szekrénysort, de miért?

Sandor Akarki 2017.03.20. 22:33:04

@Online Távmunkás: Mert sokkal olcsóbb nekik az ingatlan.com, fura egy árazása van. Az ingatlanos vesz egy csomagot és egyszerre lehet n ingatlanja fent, a magánszemély sokkal többet fizet.

élhetetlen 2017.03.20. 23:40:39

Én azt láttam, hogy esélytelen az ember. Balatoni telek, telefon, kérdés rálátni a vízre? Persze. Aztán utazok száz km-t, és a prérin egy kalyiba, a tó nem látható, és több kilóméterre van. Nem értem, miből gondolják, hogy erre nem jövök rá, ha már ott vagyok. Lakás, Városligetre néző tetőterasszal. Felmászok a lift nélküli ház negyedik emeletére, ja, a tető az nem tartozik a lakáshoz, felmenni sem lehet belőle, de talán megoldható. De árulja a semmit. Nem segít semmilyen kulcsszó!

adg 2017.03.21. 04:39:24

Az emberek tobbsege nyilvan laikus, sot sokan meg megnezve sem tudjak megfeleloen megitelni a lakast.

Ha a hirdetesben uresen van fotozva a lakas, akkor nem latja a teret, plane, ha csalnak a fotoval es az torz. Ha butorozva, akkor annak szepsege hatarozza meg, hogy tetszik-e neki a lakas, nem tud elvonatkoztatni tole. Mar a festes is ilyen, neki nem tetszik az ingatlan, mert kek volt az egyik kisszoba.

Jo megoldas lenne az alaprajz a hordetesben, de sokan azt sem tudjak jol elkepzelni, es meg meg sem emlitettem az ingatlanosok altal "rajzolt" hipergagyi "alaprajzokat", ahol a konyha tizszer akkora, mint a nappali, a furdo ranezesre 30x1 meter, az ajtok meg 10 centisek, es egyaltalana nem is hasonlit az egesz a valosagra.

Serrin 2017.03.21. 09:51:40

@Sandor Akarki: Mert érzékelteti az arányokat. Egy üres, 15 nm-es szobáról készíthetsz olyan fotót, amin az bálteremnek látszik, de már egy minimális bútorral ez nem fog menni.

@adg: Akkor a kivétel vagyok, mert nehogy otthagyja az ezer éves bútorait (gagyit én tudok venni - ikea, stb.), de azt látom, hogy pl.: egy ebédlőben nem lehet közlekedni, ha leülnek mindkét oldalon.
süti beállítások módosítása