Őszinte Ingatlanos

MeNa 2017. április 03.

Bárki láthatja, ha rossz az adásvételi

Tisztelt Őszinte Ingatlanos!

Ingatlant szeretnék vásárolni, és az eladóval már meg is egyeztünk, illetve az eladó át is adott nekem egy kézzel írt szerződést, ami részemről nagyjából rendben is volna, de egy kicsit bizalmatlan vagyok egy ilyen fecni papírral szemben.  Azt hallottam ráadásul, hogy ingatlan adásvételi szerződést csak ügyvéd írhat. Igaz-e ez? Feltétlenül ügyvédhez kell-e fordulnunk? Illetve hogyan kell kinéznie egy ilyen szerződésnek?

Válaszát előre is köszönöm!

F. Máté”

 

Tisztelt F. Máté

Noha igaz, hogy bizonyos szerződések akár szóban is létrejöhetnek, számos esetben a jog írásbeliséget követel meg, illetve bizonyos szerződés-típusok esetén ennél komolyabb formai követelményekkel is találkozhatunk, amelyek betartása feltétlenül szükséges.

magnifying-glass-1607160_1280.jpg

Az ingatlan adásvételi szerződések esetén ez különösen fontos, tulajdonjogot ugyanis csak abban az esetben szerezhetünk, ha az illetékes ingatlanügyi hatósághoz a formai követelményeknek megfelelő adásvételi szerződést nyújtunk be. Bár korábban már ezen a blogon is olvashatott több bejegyzést is erről a témáról, de szerintem nem árt, ha minden részletre kitérően most összefoglaljuk a legfontosabbakat, még akkor is, ha esetleg az olvasók nagyjából otthon vannak ebben. Szóval itt vannak az alaki követelmények: 

  • Az ingatlan adásvételi szerződést írásba kell foglalni. Azaz a puszta szóbeli megállapodás alapján az ingatlan tulajdonjoga nem szerezhető meg.

Az írásbeliségen túl az ingatlan-nyilvántartási törvény (1997. évi CXLI. tv.) az alábbi formai követelményeket támasztja: 

  • A szerződésben fel kell tüntetni a felek természetes személyazonosító adatait (családi és utónevét, születési családi és utónevét, születési helyét, születési idejét és anyja születési családi és utónevét), lakcímét és személyi azonosítóját, valamint adóazonosító jelét.
  • Amennyiben valamelyik fél statisztikai számjellel rendelkező szervezet (klasszikusan valamilyen gazdasági társaság), abban az esetben fel kell tüntetni megnevezését, statisztikai azonosítóját, székhelyét, a bírósági, illetőleg cégbírósági bejegyzésének számát, ez utóbbi a cégjegyzékszám, illetve a nyilvántartó hatóságot is illik jelölni.
  • Kötelező tartalmi elem továbbá a  szerződő felek állampolgárságra vonatkozó nyilatkozata. Azaz a feleknek a szerződésben nyilatkozniuk kell, hogy milyen – jellemzően persze magyar - állampolgárok.
  • Fel kell tüntetni továbbá a szerződésben az érintett ingatlan pontos megjelölését (település neve, helyrajzi szám, illetve lehetőség szerint az ingatlan pontos címe) és a bejegyzéssel (vásárlással) érintett tulajdoni hányadát.
  • A szerződésnek tartalmaznia kell továbbá az érintett jog vagy tény pontos megjelölését. Ez ingatlan adásvétele esetén értelemszerűen a tulajdonjog lesz, azonban érintett jog lehetne például a haszonélvezeti jog, vagy zálogjog, illetve érintett tény lehetne például a tulajdonos kiskorúsága, amely szintén feljegyezhető az ingatlan-nyilvántartásba. Ingatlan adásvétele esetén tehát egyértelműen jelölni kell a szerződésben, hogy az ingatlan tulajdonjogának átruházására kerül sor.
  • Fel kell tüntetni a jogváltozás jogcímét. Így például azt, hogy a tulajdonjog adásvétel, ajándékozás, csere, stb. útján kerül átruházásra.
  • A szerződésnek tartalmaznia kell az érdekeltek megállapodását. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a szerződésből ki kell tűnnie, hogy a felek miben állapodtak meg. Egy adásvétel esetében a megállapodás jellemzően az lesz, hogy a vevő megveszi, az eladó pedig eladja az ingatlant. Itt a megállapodásnál fontos megjegyezni, hogy a szerződés csak akkor jön létre megfelelően, ha a felek a lényeges (ilyen lehet például a vételár, a birtokba adás szabályai) és a bármelyikük által lényegesnek minősített kérdésekben (pl. szavatosságvállalások) megállapodtak. A lényegesnek minősített kérdésben való megállapodás akkor feltétele a szerződés létrejöttének, ha a fél egyértelműen kifejezésre juttatja, hogy az adott kérdésben való megállapodás hiányában a szerződést nem kívánja megkötni.
  • Tartalmaznia kell továbbá a bejegyzett jogosult bejegyzést engedő - feltétlen és visszavonhatatlan – nyilatkozatát. Ez azonban az ingatlan-nyilvántartási törvény értelmében megadható külön okiratban is, amelyre leggyakrabban azon adásvételek esetén kerül sor, amikor a vételárat teljes egészében nem fizetik meg az aláíráskor. Ilyenkor ugyanis a tulajdonos a vevő tulajdonjogának bejegyzésére és a saját tulajdonjogának törlésére vonatkozó feltétlen és visszavonhatatlan engedélyt általában csak az utolsó vételárrészlet kézhezvételét követően szokta kiadni.
  • Kevésbé köztudomású, azonban szintén szükséges tartalmi elem az ingatlan energetikai tanúsítványának sorszáma.
  • Nagyon fontos szabály, hogy a szerződésből egyértelműen ki kell tűnnie a keltezés helyének és idejének.
  • Ingatlan tulajdonjogának megszerzéséhez olyan szerződés kell, amely formáját tekintve közokirat, vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat. Nagyon fontos tehát, hogy mindenképpen vagy közokirati formában kell létrehozni a szerződést (pl. közjegyzői okiratban), vagy ügyvéd közreműködését kell igénybe venni, azaz a pusztán a felek által aláírt szerződés alapján az ingatlan-nyilvántartási hatóság (régebbi nevén földhivatal) a tulajdonjogot nem fogja bejegyezni.
  • Az ügyvédi ellenjegyzés akkor szabályos, ha az tartalmazza az ügyvéd nevét, aláírását, irodájának székhelyét, az ellenjegyzés időpontját és az „ellenjegyzem” megjelölést, valamint az ügyvéd bélyegzőjének és szárazbélyegzőjének lenyomatát.
  • Fontos továbbá, hogy amennyiben a szerződés több lapból áll, a felek, illetve az ellenjegyző (ügyvéd) kézjegyét minden lapnak tartalmaznia kell.
  • Valamint a felek és az ellenjegyző nyilvánvalóan azonosítható aláírásának is meg kell jelennie. A nyilvánvaló azonosíthatóság akkor teljesül, ha az aláírás alatt olvashatóan megjelölték az aláírók nevét és az okirat szerinti ügyletkötői minőségét (pl. eladó, vevő).

Hasznos a fentiekkel tisztában lennünk, hiszen ezek hiánya az ingatlan-nyilvántartási hatóság részéről hiánypótlási felhívást, vagy akár a tulajdonjog-bejegyzési kérelem elutasítását is eredményezheti.

Természetesen a fentieken túl további speciális kritériumok is előfordulhatnak bizonyos ingatlanok (pl. termőföld) esetén, illetve külön jogszabályok további formai követelményeket is megállapíthatnak. Így – az ellenjegyzés követelményén túl - önmagában a formai kritériumok miatt is érdemes ügyvédhez fordulni, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a szerződésünk minden követelménynek megfelel.

Üdvözlettel

Őszinte Ingatlanos

(A cikk elkészítéséhez a Dr. Olasz Balázs Ügyvédi Iroda szakértője nyújtott szakmai segítséget, www.drolasz.hu) 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr3412390933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.04.03. 17:48:40

Két szóban összefoglalva: kell ügyvéd.

Jack__Bauer 2017.04.03. 23:39:08

Erdemes jol korulnezni az ugyved kivalasztasanal. Jellemzoen a vetelar 0.5-1%-at szoktak elkerni egy template kitolteseert, elllenjegyzeseert es (jo esetben) a foldhivatalhoz torteno benyujtasaert. Mindez nagyjabol 1-2h-t vesz igenybe. Ha lelkiismeretes, akkor mondjuk 3-at.
Egy 20 millios lakasnal tehat a fenti munka 100-200 ezer forintot kostal.
Kiveve persze, ha van konkurencia.
Javaslom az ugyvedbroker.hu-t: egyszeru, attekintheto es ajanlatkerokent ingyenes.

Jack__Bauer 2017.04.03. 23:41:45

@Jack__Bauer: ami lemaradt - nekem sajat, kitoltott template ellenjegyzeset-benyujtasat a vetelar 0.2%-aert vallalta a "nyertes" ajanlattevo. A tobbiek 0.6-0.4% koruli ajanlatokat kuldtek.

IamTwo 2017.04.04. 06:08:13

@Jack__Bauer: Template szintű adásvételi szerződés szerintem csak mindenféle tehertől mentes ingatlan készpénzes vásárlásához alkalmas. Márpedig az adásvételek többsége nem ilyen.

Ha sürgős a földhivatali bejegyzés, akkor nemcsak a soronkívüliséget kell megkérni, hanem praktikus olyan ügyvédet keríteni, aki ismeri Gizikét a földhivatalban :) Így néhány nap helyett néhány órán belül is meg lehet a soron kívüli ügyintézés.

Amit a cikkből hiányolok, a hiteles és/vagy jelzáloggal terhelt vásárlás főbb részletei, legalább említés szintjén. Tavaly találkoztam olyan ügyvéddel, aki szerintem nem értette a rangsorcsere lényegét, hiába győzködtem, hogy anélkül a földhivatal nem fogja befogadni a szerződést.

Burgermeister 2017.04.04. 08:19:56

En inkabb kozjegyzot valasztanek tobb ok miatt is! Az energetikai tanusitvanyt rendszeresen kihagyjak.

furious ewok 2017.04.04. 10:32:31

Azért a legtöbb adásvétel nem sablon alapján köttetik. Elég pl. ha a vevő bankhitelt kér a vételárra, ha a kedves mama haszonélvezettel a házban lakik, ha társtulajdonosok vannak akik valamiben nem értenek egyet, az ügyvéd máris keményen kell, hogy dolgozzon a pénzéért. A legritkább eset az, hogy teher nélküli ingatlanra az eladó talál egy vevőt, aki a szerződés aláírásakor kicsengeti a vételárat.

A cikkhez egy megjegyzés: az eladó SOHA ne adja ki a bejegyzést engedő nyilatkozatát addig, amíg a teljes vételárat meg nem kapta, ezt nem is kell az adásvételibe beleírni, ahogy a cikk is utal rá. Ha előre kiadja, visszaélhetnek vele, gondos ügyvéd ezért nem írja bele a szerződésbe előre, hacsak nincs meg a pénz.

blackshíp 2017.04.05. 15:53:03

@Jack__Bauer: 1-2 órányi időt lassan a felek iratainak elektronikus ellenőrzése is kitölt, nem beszélve arról, hogy én még soha nem találkoztam olyan jogügylettel, ami template-ből megoldható lett volna, mindig van valami (teher, hitel, fura fizetési konstrukció, stb.) ami miatt hozzá kell nyúlni.

És azt se felejtsük el, hogy az ellenjegyzéssel az ügyvéd felelősséget vállal azért, hogy a szerződés a felek akarata szerint készült ÉS joghatás kiváltására (jelen esetben leginkább a tulajdonjog bejegyzésére) alkalmas, így számon is kérhető és a rossz szerződésből eredő valamennyi kár "leverhető" rajta. Ehhez képest nem sok az az 1-2% szerintem.

Jack__Bauer 2017.04.10. 20:47:22

@blackshíp: 1-2 óra a felek iratainak ellenőrzésére? Húha, ezt kicsit eltúloztad... :)
Én tehermentes lakást vettem kp-ért, de 1-2% (ami ugye egy 20 milliós, ma már kifejezetten olcsónak számító lakás esetén 200-400 000 forint) szerintem még egy komplikált esetben is pofátlanul sok. De hát én nem vagyok ügyvéd, te pedig nyilván igen. ;)
Egyébként pont ügyvédből bőséges a kínálat, úgyhogy versenyezzetek csak az ügyfelekért...

blackshíp 2017.04.11. 12:16:07

@Jack__Bauer: 1-2 óra, simán. Tipikus eset, 2 eladó, 2 vevő. Ez négy ember akinek le kell másolni az igazolványait. Ki kell tölteni és alá kell iratni a JÜB ellenőrzéshez szükséges nyilatkozatokat (azért többes szám, mert rögtön 3 papír). Egyesével le kell kérni az adatokat az állami rendszerből (nem gyors) összehasonlítani az átvett igazolványokkal, háromféleképpen adminisztrálni a leszedett adatokat.

Persze van aki ezt nem csinálja (súlyosan megszegve a pénzmosási szabályokat), de az enyhén szólva sem szabályos és persze a lakásmaffia melegágya is, ha nem ellenőrzi az ember a felek személyazonosságát, az igazolványok érvényességét... Az nem kérdés, hogy értelmetlenül túlbonyolították a rendszert, de arról spec. nem az ügyvéd tehet.

Arról nyilván lehet vitatkozni, hogy sok vagy kevés-e a 200-400.000 forint. Ha nincs gond, és egyszerű az ügylet, akkor persze tűnhet soknak. Ha gond van és az ügyvéden verik le a 20 milliós ingatlanárat, akkor persze már nem olyan sok (ezért is szokták az ingatlanértékhez kapcsolni)... De az én tippem az, hogy a többség óradíjas megállapodásban is vállalja a szerződés elkészítését és az aláírást, csak azt nem szokták szeretni az ügyfelek, mert "kiszámíthatatlan". Egyébként meg az ingatlanosnak a többség szó nélkül kifizeti a 3-6%-okat, és ők még felelősséget sem vállalnak semmiért, ehhez képest az 1-2% már nem is sok :)

Jack__Bauer 2017.04.17. 17:28:16

@blackshíp: az ingatlanostól nagyobb parazita nyilván nincs. Off: Tisztelet a fehér holló gyakoriságú kivételnek (akivel még nem találkoztam). Ennek megfelelően a kiszemelt lakást a tulajdonostól vettem, ingatlanos nélkül. Tulajdonosként ha valaki minimálisan talparaesett, akkor, ha esetleg meg is bíz egy ingatlanost (kizárólagos szerződés szóba se jöhet, természetesen!), akkor is felteszi legalább egy-két portálra a lakását, akár kép nélkül is. Egyező paraméterek esetén nem nehéz rájönni, hogy melyik hirdetés származik a tulajdonostól... Értelmes vásárló pedig először keres, aztán telefonál.
süti beállítások módosítása