Őszinte Ingatlanos

TothGeza78 2019. december 21.

Perzselő ünnepek, petárdákkal és égő karácsonyfákkal, és néha nem fizető biztosítóval


Sosem lehet arról eleget beszélni, hogy akár karácsony, akár szilveszter idején mennyire tipikussá válnak a banális tűzesetek. Egy része a gyertyagyújtással, másik része a szilveszteri petárdázással van összefüggésben. Mostani cikkünkben az esetleges kárigény érvényesítés lehetőségével foglalkozunk.

Sajnos volt már arra példa, hogy a karácsonyi gyertya mekkora tüzet okozott egy ingatlanban. Vitán felüli, hogy tűzgyújtás során igen körültekintően kell eljárni.

A polgári jog szabályai szerint alapvető követelmény a károsult a tőle telhető módon megelőzze a kárt, vagy annak bekövetkezte esetén enyhítse. Ez a kármegelőzés és kárenyhítési kötelezettség. Miért van mindennek jelentősége?

Elsősorban azért, mert ha lakásbiztosítás terhére kívánja valaki rendeztetni a fenti típusú kárát, úgy sajnos lehetséges, hogy a biztosító részben, vagy egészben mentesülni fog a helytállási kötelezettsége alól.

Ez különösen akkor valósulhat meg, amikor a tűzoltóság jegyzőkönyve alapján is egyértelműen megállapíthatóvá válik, hogy a tűz gondatlanságból keletkezett, például egy felügyelet nélkül hagyott gyertya miatt.


A fentiektől függetlenül, ha valamely ingatlanban tűzkár keletkezik, és az ingatlanra rendelkeznek biztosítási szerződéssel, feltétlenül célszerű az igényt a biztosító számára bejelenteni és minden iratot a kárrendezés lefolytatásához a biztosító számára megküldeni.

A biztosító akkor fog kifizetést teljesíteni, amennyiben az esemény biztosítási eseménynek minősül a szerződési feltételei alapján, valamint ha nem áll fenn a fentiek szerinti mentesülése.

Egy a lényeg! Kellő körültekintéssel a hasonló károk megelőzhetően, ezért célszerű megfelelő gondossággal eljárni.

Cikkünk szakértő szerzője dr. Burján Zsuzsanna, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogtanácsosa.

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr6415361044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása