Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2016. március 22.

Emeletépítés CSOK-ból? Az attól függ!

Ismét rengeteg kérdés érkezett hozzánk azzal kapcsolatban, hogy emeletráépítésre fordítható-e a CSOK (Családok Otthonteremtési Kedvezménye). A posztban négy személy konkrét kérdéseiből és az FHB Bank szakértői csapatának válaszaiból most Ön is megtudhatja, hogy mely esetekben vehetők igénybe a kedvezmények.

Kedves Őszinte Ingatlanos! 

Azért keresem Önöket, mert van egy 84 m² hasznos alapterületű ingatlanom, melynek 2002-ben kaptuk meg a használatba vételi engedélyét. 3 gyermek esetében, építeni szeretnénk egy felső szintet külön bejárattal, melynek mérete 60 m². Az új lakrész 2 db hálóból, konyhából, illetve fürdőből és mosdóból állna. Korábban igényeltünk szocpolt 2 gyermekre 1,2 millió forint összegben. A szocpol levonásán túl minek kell teljesülnie esetünkben, hogy igényeljük a 10 millió forintos támogatás fennmaradó részét?

Üdvözlettel,
Csusza

A kapcsolódó jogszabály alapján új építésű ingatlannak minősül a meglévő épület vagy épületrész átalakítása kivételével: az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, vagy emeletráépítéssel, vagy tetőtér-beépítéssel megvalósuló, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő lakóegység, amely elkészültét követően használatbavételi vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolandó használatbavétel tudomásulvételi eljárásra köteles. Ez azt jelenti, hogy az új ingatlannak önállóan forgalomképesnek kell lennie, azaz a lakásnak önálló lakhatásra alkalmasnak kell lennie, külön bejárattal, és különálló mérőórákkal, az önálló lakhatás feltételeit szolgáló helyiségekkel (szoba, főzőhelyiség, fürdőszoba, WC), és a belső falsíkon mért falmagasságnak el kell érnie az 1,90 métert. Amennyiben a tulajdonos saját lakóházára tetőtér beépítéssel új lakást épít, társasházat kell alapítania, azaz a két lakást albetétesítenie kell.

A 10 milliós forintos CSOK támogatási összegből le kell vonni a már folyósított támogatási összeget, és különbözet igényelhető az új lakáscél megvalósításához.

 

Kedves Őszinte Ingatlanos!

A CSOK-kal kapcsolatban keresem Önöket. Szeretném a házunk tetőterét megemelni és egy új emeletet felépíteni a már meglévő ingatlanra. Amit fontos tudni, hogy 45 éves dolgozó szülők vagyunk és mindhárom gyermekünk még diák. A lakás adatai a következőek: 12 éves jó állapotú, garázzsal 160 négyzetméteres, könnyűszerkezetes ház, amely vidéken található. Az új szint külön bejáratú lenne, 2 szobával, konyhával és fürdőszobával, természetesen külön mérőórákkal. A kérdésem az lenne, hogy a két ingatlanrész szintjeit összeköthetem-e egy közös lépcsővel?

A válaszát köszönve,
László

Ráépítés esetén a két ingatlan nem járható át egymásból, és mindkettőnek önállóan forgalomképesnek kell lennie. A két lakásnak önálló lakhatásra alkalmasnak kell lennie, külön bejárattal, és különálló mérőórákkal, az önálló lakhatás feltételeit kiszolgáló helyiségekkel (szoba, főzőhelyiség, fürdőszoba, WC), illetve, a belső falsíkon mért falmagasságnak el kell érnie az 1,90 métert. 

Tehát a két ingatatlan nem nyitható össze.

Bővítési CSOK értelmében viszont a létrehozott új lakrésznek nem kell önállóan forgalom képesnek lenni, sem külön bejárattal rendelkeznie. Így kizárólag a bővítésre adható CSOK igényelhető, amely legfeljebb 2.2 millió forint lehet.

 

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Az alábbi kérdéssel kapcsolatosan szeretném a véleményét kérni: vásároltunk egy egyszintes, földszinti, magastetővel rendelkező ingatlant, amelyet lebontottunk. A pinceszinten lévő garázst és a tárolóhelyiséget megtartva, a toldalék épület új alapozással készült. Építési engedélyt kértünk, amelyet  megkaptunk egy földszinttel plusz egy emelet ráépítéssel készülő épületre. Majd módosított építési engedélyt kértünk, egy két lakásos társasházra. Alsó szinten egy lakás, és az emeleti szinten is egy új külön lakás, saját mérőórákkal, mindkét lakás külön házrésszel.
A módosított tervek szerint, az ingatlanon két új lakás alakul ki, a földszinti és az emeleti szint kialakításával. 
Az emeleti lakásra igényelhetem-e a három gyerek után járó 10 milliós támogatást, ha minden feltétel teljesül és az emeleten szeretnénk életvitelszerűen élni?
Így építhetem az új lakást, vagy el kell adnom és cégnek kell építeni, akitől megveszem? A lépcső is új lesz, de az eredeti ház alapterületéről indul. Ez probléma probléma lehet?

Köszönöm Válaszát!

Mariann

10 milliós CSOK támogatás igényelhető 3 gyermek nevelése esetén, vagy ha a fiatal házaspár 10 éven belül 3 gyermek nevelését vállalja új lakás építéséhez, vagy vásárlásához.

Új lakásnak az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, vagy emeletráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel megvalósuló, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő lakóegység, amely elkészültét követően használatbavételi vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolandó használatbavétel tudomásulvételi eljárásra köteles lakás minősül. CSOK kizárólag a felső szinten kialakítandó lakásra igényelhető, abban az esetben, ha a földszinti lakásnak már megvan a használatbavételi engedélye. Új lakás építése és vásárlása esetén az egyéb lakáscélon kívüli ingatlantulajdon nem kizáró ok. Továbbá, a ráépítéssel létrehozott ingatlannak a belső falsíkon mért falmagasságnak el kell érnie az 1,90 métert.

A támogatott személy a családi otthonteremtési kedvezmény utolsó részfolyósítását követő 30 napon belül pedig köteles bemutatni a hitelintézet számára a lakcímet igazoló hatósági igazolványt.

A lakást önmaguk is építhetik, nem kell céggel építtetni, és megvásárolni.

 

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Új házat építettünk, kaptunk hozzá szocpolt 2008-ban 3 gyermek után. A felső szintet nem tudtuk befejezni. Az engedély lejárt, de elméletileg kapható hozzá újra. A 10 milliós CSOK-ot - kivonva belőle a már megkapott szocpol-t -, akkor megkaphatjuk-e, ha felül kialakítunk konyhát, 2 szobát, fürdő, WC, tároló helyiséget és külön közműveket, de a lépcső belül lenne, egy bejárattal az alsó szinttel? Vagy csak külső bejárattal lehet megoldani, ami közvetlenül a felső szintre vezet?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel,
Erika

Családok otthonteremtési kedvezménye vehető igénybe a 2008. július 1-jén vagy azt követően kiállított építési engedéllyel vagy az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bejelentésének megtörténtét az építésügyi hatóság által kiállított igazoló dokumentummal rendelkező új lakás építéséhez. Ha az eredeti engedély 2008. július 1-jét követően került kiadásra, meg kell újítani, ha azt megelőzően újat kell kérni.

Az újonnan épített lakásnak külön bejáratúnak kell lennie. A két lakás egymásból nem járható át, azaz nem nyitható össze a jogszabálynak való megfelelés miatt. A két lakás nyílhat közös használatú lépcsőházból, de az egyik lakás nem nyílhat a másikból.

Üdvözlettel,

Őszinte Ingatlanos

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr78434442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dez01 2016.04.07. 11:40:55

Kérdés hogy mit tudnak csinálni, ha megépíti az ember a jogszabálynak megfelelően, majd mondjuk 1 év múlva készít 1 belső bejáratot is.....

Meggike2 2016.08.01. 10:32:30

Sziasztok! Nekünk is már folyamatban van a CSOK igénylése, nekünk ők segítenek forrasnavigator.hu bátran lehet hozzájuk fordulni, mi elégedettek vagyunk velük. Kérdéssel, igényléssel kapcsolatban is lehet hozzájuk fordulni.
süti beállítások módosítása