Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. július 01.

CSOK-kal könnyebb, de lehet?

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Idén vásárolt a párom egy 1050nm-es telket. Erre szeretnénk építtetni két különálló, 140nm-es házat, közös szolgalmi úttal, de a telket felosztanánk két egyenlő (kb. 500nm-es) részre, albetétesítenénk. Érdeklődnék, hogy ez akadályt jelent-e CSOK felvételekor? Mert az építész szerint ilyen esetben össze kell kötni a két ingatlant, hogy társasháznak minősüljön, de én erre vonatkozóan nem találtam sem jogszabályt, sem ésszerűnek nem tartanám.

Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel:

 Maja

Kedves Maja!

Ha CSOK-ot szeretne igénybe venni, úgy elvárás, hogy a telek rendezés, vagy épület kiemelés, vagy a társasházzá alakítás megtörténjen. Csak abban az esetben finanszírozható támogatással, ha külön helyrajzi számon van valóban, tehát nem osztatlan közös tulajdon.

Minden önkormányzatnál van HÉSZ (helyi építési szabályzat), melynek a rendelkezései szerint kell eljárni. Ebben van szabályozva, hogy az adott telek milyen építési övezetben helyezkedik el, tehát milyen magasságú, mekkora alapterületű ingatlan építhető rá, és mekkora a legkisebb kialakítható telek méret, melyen önálló albetéteket lehet kialakítani. Az építész szerinti vélemény, tehát nem alaptalan. Valószínűleg a telek mérete miatt nem lehet azt tovább kisebb részekre osztani, úgy hogy önálló albetét kerüljön kialakításra. HÉSZ-től függően lehet, ikres jellegű beépítés (műszakilag), vagy házrészek kialakítása. Javaslom, hogy fáradjanak be az építési osztályra és személyesen tájékozódjanak a beépíthetőség lehetőségéről, így tisztázható, hogy kialakítható önálló Hrsz, albetét vagy sem.

Üdvözlettel

Őszinte Ingatlanos

CSOK kereső és kalkulátor (x)

A címlapkép forrása: www.pexels.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr378858228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása