Őszinte Ingatlanos

MeNa 2018. november 05.

Kötelező beengedni a vevőjelöltet, ha albérlő vagyok?

A lakásbérlés egyik neuralgikus pontja, amikor kiderül, hogy a tulajdonos értékesíteni kívánja az ingatlant. A bérlő ugyanis a lakhatása megoldása mellett legtöbb esetben azzal is szembetalálja magát, hogy a tulajdonos a legváratlanabb pillanatokban toppan be vevőjelöltekkel.

Köteles-e beengedni a bérlő a vevőjelölteket, illetve eltűrni, hogy kirakattá váljon a lakóhelye a bérleti jogviszony vége előtt? A másik oldalról szemlélve a kérdést, meg kell-e várnunk tulajdonosként az albérlőnk kiköltözését a lakás hirdetésével?

veteli_jog_1.jpg

Mindenekelőtt nézzük meg, hogy egyéb esetekben joga van-e a tulajdonosnak a lakásba bemenni. A törvény úgy rendelkezik erről a kérdésről, hogy a bérbeadó a bérlő szükségtelen háborítása nélkül jogosult ellenőrizni a lakáshasználatot. Ezt az előrelátó felek a bérleti szerződésben pontosíthatják is, hiszen vitára adhat okot, hogy milyen gyakorisággal, milyen időpontban nem lesz szükségtelen a zavarás.

A bérlőnek azt kell szem előtt tartania, hogy a törvény csak a szükségtelen zavarást tiltja, a tulajdonos azonban óvakodjon attól, hogy zaklató és visszaélésszerű legyen a bejárkálás, illetve semmiképpen ne történjen a bérlő tudta és jelenléte nélkül. Utóbbi esetben ugyanis akár bűncselekményt is megvalósíthat, vagy a magánlakás sérthetetlenségéhez való személyiségi jogsértést követhet el. A bérleti szerződés lényege ugyanis, hogy a tulajdonos lemond a használati jogáról, átengedve azt a bérlőnek. A bérlő azt is köteles tűrni, hogy a bérbeadó a lakás állagának megóvásához szükséges munkálatokat elvégezze, a korszerűsítést azonban csak akkor köteles tűrni, ha az a lakás használatát jelentősen nem korlátozza.

A tulajdonosnak tehát azt kell átgondolnia a lakás értékesítése előtt, hogy nagy volumenű korszerűsítési, felújítási munkálatokat nagy valószínűséggel csak a bérlő kiköltözése után lesz mód elvégezni.

Mivel senki nem nézi jó szemmel, ha a lakása hirtelen átjáró házzá változik, idegenek szemlélik az életterét, gyakori konfliktusforrás a vevőjelöltek beengedése. Sok bérlő hivatkozik arra, hogy a felmondási idő végéig ki van fizetve a bérleti díj, így ő bizony nem engedi be, legyen az ingatlanossal vagy tulajdonossal kísérve.

67349105_xxl.jpg

A jogi előírások pontosan rendezik ezt a helyzetet. Ennek megfelelően a bérlő köteles megengedni, hogy aki az ingatlant meg kívánja venni, azt a bérlő szükségtelen háborítása nélkül megtekinthesse.

Ez azt jelenti, hogy kategorikusan semmiképpen nem zárkózhat el a vevőjelöltek beengedése elől. A tulajdonosnak azonban törekednie kell arra, hogy megfelelő időpontban, gördülékenyen történjen a lakás bemutatása, az előre egyeztetett időpont is elvárható. Bérlőként pedig tartsuk szem előtt, hogy ha kárt okozunk a jogtalan akadékoskodással, azért felelősséggel is tartozunk.

A lakáshirdetésekkel kapcsolatban kiemelést érdemel, hogy tárgyaknak nincs személyiségi joga, így ha a lakás fényképezésekor a bérlő tulajdonában álló tárgyak látszódnak, az nem sérelmes, de ez már nem vonatkozik fényképekre vagy olyan tárgyakra, amelyek révén közvetlen kapcsolat teremthető az albérlővel vagy családtagjaival a róluk leolvasható adatok alapján. Amennyiben tehát a falon oklevelek, fényképek vannak, ezek kitakarása egyértelmű kötelezettség.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy minden szerződés esetén általános alapelv a jóhiszemű és tisztességes, kölcsönös együttműködésen alapuló magatartás, és a másik fél megfelelő tájékoztatása. Ezek betartása esetén konfliktusmentesen rendezhetjük ezt a kényes időszakot is.

Szerzőnk dr. Gombolai Éva jogász, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. szakértője

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr7914321691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2018.11.05. 13:25:19

Hát, elhiszem, hogy a tárgyaknak nincs személyiségi joga, de mégse örülnék neki, ha a ruhaszárítón lógó fehérneműimet fényképeznék le. Ellenben valószínűleg nem lenne kifogásom, ha az okleveleim kerülnének a képre. Kicsit fura a törvény, hogy az előbbi nem probléma, de az utóbbiakat ki kell takarni...

AnnieC 2018.11.05. 14:15:17

Két albérletnél is előfordult, hogy el akarták adni a lakást alólunk. Az kifejezetten kedves húzás volt, amikor egyik délután jött a hívás, hogy meghirdették a lakást és másnap jönnének nézni kapásból ketten is. Akkor mondjuk már épp azt fontolgattam, hogy megveszem én, végül így is lett, de addig elég kellemetlen volt aköré szervezni a napjainkat, hogy jöhessenek idegenek nézelődni.
Azt értem, hogy a tárgyaknak nincsenek jogaik, de ha címmel együtt felraknak egy hirdetést olyan képekkel, amin jól látszik az általunk vásárolt drága berendezés, akkor azért az egy picit zavar.

Zacskóstej 2018.11.05. 16:33:17

Hozzánk is jöttek annó albérletbe nézelődni. Mi rendesek voltunk és gond nélkül engedtük ha otthon voltunk, azt azonban nem engedtük, hogy úgy jöjjenek mikor nem vagyunk ott.

Kedves sztori volt, mikor megkértük az érdeklődőket és a tulajt, hogy vegyék le a cipőjüket ha lehet. Nem vették és trappoltak keresztül a szőnyegen amin mi mezitláb mászkáltunk...ebből adódott némi "civakodás" hisz ez szimplán gyökérség. Ilyenkor mint albérlő mit tehetnék? Dobjam ki őket? :D

Rémbódess 2018.11.05. 17:20:51

@Hujber Tünde: És nem mindegy neked, hogy a képre felkerül a dominaszerkód, ha egyébként semmilyen más módon nem lehet azt a személyedhez kötni?

nitro1 2018.11.05. 23:23:44

@Rémbódess: Hát, ha a szomszédok, vagy ismerősök csak úgy nézegetnek lakáshirdetéseket, belebotlanak ebbe, és a paraméterek (kilátás, külső fotó, stb.) alapján beazonosítják a lakást, akkor máris köthetik.

2018.11.06. 17:33:58

Ha normális a tulaj előre szól a bérlőnek hogy elkívánja adni a lakását. Bérlő pedig eldönti hogy marad addig vagy nemtetszik hogy nézelődenek és elmegy.
Pár lakást így adtam el tulajként. Egyszer futottam bele egy "nagytudású" bérlőbe.
Párszor nagynehezen megengedte hogy megnézzék a lakást utána betartott amikor eladtam a lakást.
Mivel felújításra volt szükség amikor betartott sokadjára a bérlő fogtam (megbeszéltem előre a vevővel) egy pajszert és benyomtam az ajtót. Január volt és hogy hasonlóan viszonozzam a bérlő hozzáállását kivertem az összes ablakot. Rendőrség ki. Pajszerrel a szatyorban mentem be a rendőrségre. Rendőr rendes volt magánemberként még egyet is értett. Gyors tárgyalás a bíróságon és kaptam egy megrovást. Bérlő délután el is cuccolt így bírtokba is tudtam adni a lakást.
Köcsög bérlő este már el is pakolt.
Nem aszt mondom hogy követendő példa de ha a bíróságon jogkövető állampolgárként keresed az igazad az évek.

ljubityel 2018.11.06. 18:08:09

Azért nem csak az az eset létezik, amikor bérlő vagy albérlő lakik a lakásban! A nem saját tulajdonban való lakásnak több más, a jog által nem kellően körülírt, sőt, épp a jogi/jogalkalmazási káosz miatt kialakult formája lehet. Arról nem is beszélve, hogy több tulajdonos is lehet eltérő jogosultságokkal.

2018.11.06. 21:06:04

@ljubityel: nem igazán akarok lemenni az alpári stílusodra de: Az ilyen sötét buzikücsög akinek soha nem lesz semmilye de pöffeszkedik más tulajdonában. Nem takarodik el a normális felmondás után sem voltam kénytelen ilyen lépést tenni. Gondolom te is ilyen buziköcsög vagy. Biztos nincs semmid és nemtudod a sötét agyaddal felfogni hogy más tulajdonát jogtalanul nem birtokolhatod.
Majd ha dereng valami fény az agyadban nem írogatsz másnak buziköcsögöt.

Kuruttya 2018.11.07. 07:00:07

@Tiktak58: mint két lakást kiadó, és egy harmadik saját tulajdonban lakó mondom: te bizony buziköcsög vagy. Lassan 10 év alatt egyszer sem volt szükség rá, hogy ilyesmi eszközökhöz folyamodjak, pedig nem volt 100%-ban konfliktusmentes minden bérlő.
süti beállítások módosítása