Őszinte Ingatlanos

TothGeza78 2020. szeptember 07.

Mit tehetsz, ha orrod alá dohányzik a szomszédod!?

 

Sokakat zavarhat, ha a körfolyosón, közös kertben, vagy egyéb közös tulajdonban álló épületrészekben mások dohányoznak, de kérdés, hogy egy tulajdonközösségben miként szabályos ezt korlátozni?

A társasház a tulajdonközösség speciális formája melyben a tulajdonostársaknak külön tulajdonban álló lakástulajdonuk vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségük van, továbbá a közös tulajdon tárgyát képező ingatlanrészből meghatározott tulajdoni hányaduk áll fenn. A társasház közösség a házirendben a közös tulajdonban lévő épületrészek, területek és helyiségek használatára vonatkozó részletes szabályokat határozhat meg.

A külön tulajdonban álló lakást vagy nem lakás céljára szolgáló helyiséget a tulajdonos szabadon használhatja, afelett rendelkezhet.

A tulajdonos azonban a polgári törvénykönyv alapján köteles tekintettel lenni a szomszédokra. E jogszabály értelmében a tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné. Ez a szabály a dohányzással összefüggésben is irányadó a lakástulajdonosokra, még a külön tulajdonban álló lakások vagy nem lakás céljáró szolgáló épületrészek használata során is.

A dohányzás kapcsán a társasházi törvény is tartalmaz rendelkezéseket. A jogszabály értelmében a házirend – a tulajdonostársak összes tulajdoni hányad szerint legalább négyötödös többségével megállapított – eltérő rendelkezése hiányában tilos dohányozni a közös tulajdonban lévő zárt légterű épületrészekben, területeket, illetve helyiségekben.

A szabályból kitűnik tehát, hogy a közgyűlésnek főszabály szerint nem kell külön rendelkeznie a dohányzás tilalmáról, külön közgyűlési döntés hiányában sem megengedett a közös tulajdonban lévő zárt légterű folyosókon, egyéb helyeken rágyújtani. Ennek értelmében közgyűlési döntés hiányában nyitott körfolyosón, gangon szabad a dohányzás, de a közgyűlés szabályosan meghozott határozata ezt is tilthatja.

music-3507317_1280.jpg

Fontos azonban, hogy a házirenden túl a társasház helye szerint illetékes önkormányzat is előírhat a házban történő dohányzással kapcsolatos szigorúbb rendelkezéseket, melyeket akkor is be kell tartani, ha a házirend nem, vagy más tartalommal állapít meg korlátokat a dohányzás kapcsán. A helyi rendeleteket ennek alapján mindenképp érdemes ellenőrizni, hogy az adott társasházra vonatkozó szabályokról teljes képet kapjon a lakó.

Cikkünk szakértő szerzője a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogi szakértője, dr. Varga Júlia

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr4316186560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása