Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. május 19.

Rossz szomszédság, török átok...

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Van egy érdekes kérdésem, kertes házban lakunk, a telek oldalsó határán egyszerű drótkerítés van. A szomszéddal nem is túl jó a viszony és nem is szeretnénk ha átlátna, ezért valamilyen nádszövettel vagy paravánnal szeretnénk az átlátást megakadályozni, de nem tudjuk, hogy ezt a kerítésre - a saját oldalunkon természetesen - felszerelhetjük-e. Ha felszereltük, úgy, hogy nem szólunk erről, akkor leszedheti-e? Van erre szabályozás, bevett gyakorlat?

Üdvözlettel

Szilárd

 

Kedves Szilárd!

Arany János „A Fülemile” c. verse évszázados és közkedvelt nemzeti társas foglalkozásra világít rá, hiszen mi magyarok valamilyen különös oknál fogva, szeretjük bosszantani egymást, hol kisebb, hol nagyobb dolgokkal. Számolatlanul állnak rendelkezésre a példák (hozzászólásokban várjuk a legelképesztőbb történeteket, végkimenetellel együtt), és a megoldások is. Egy rossz szomszéd rosszabb, mint az átok (vagy egyenértékű), nem ritka hogy emiatt adnak el ingatlanokat.                                                                         

Az ön által említett probléma viszonylag könnyen és olcsón orvosolható.

A kérdésére a szomszédjog vonatkozó rendelkezései az irányadóak, bár a szabályozásától a (helyi) jogszabályok vagy a felek megállapodása esetén el lehet térni. Alapvetően nem kötelező kerítést építeni, létesítés esetén azonban annak teljes terjedelmével a saját telken kell állnia, tömör kerítés csak a 2,5 m magasságig emelhető, biztosítva a szomszédos telek benapozását. A felek tehát, szabadon megállapodhatnak a szomszédjogi kérdésekben, és a Ptk. valamint más jogszabályok fenti rendelkezéseit csak akkor kell alkalmazni, ha a felek között az adott kérdésre nincs szerződéses megállapodás, vagy nem tudnak megegyezni.

Abban az esetben, ha a kerítés a szomszéd tulajdona, bizony van beleszólása, hogy mit szerelnek a kerítésére. Azt nem gondolnám, hogy jogosult lenne annak leszerelésére (mint ahogy ön sem jogosult fel szerelni rá bármit…), azonban kötelezheti Önt jogi úton a helyreállítására. Egyszerű megoldás viszont, ha a saját területén helyez el egy „pót” kerítést, abba nem szólhat bele a szomszéd. Mindenesetre én javaslom a jó szomszédi viszony megtartását. Ha ennél bonyolultabb a kérdés, akkor a helyi önkormányzat építészosztályát kellene megkeresniük, hogy esetleg van e helyi szabályozás, ami eltér az általánostól, esetleg szakjogász bevonása is indokolt lehet. A honi helyzet viszonylag túlszabályozott, más részről a különböző hivatalok, jegyzők, bíróságok útvesztőjében többnyire elvesznek az ügyek, törekedni kell a megegyezésre.

Természetesen jobb megelőzni a bajt, én a kedves vevőimnek mindig javaslom, hogy a kiszemelt ingatlant több időpontban is figyeljék meg, egy hétvégi éjszaka, egy hétköznapi reggel sok mindent elárul a környékről, szomszédokról.

Üdvözlettel,

Őszinte Ingatlanos

 Ismerd meg az ingatlan környékét is (x)

A címlapkép forrása itt érhető el!

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr48729830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jossarian 2016.05.19. 18:09:32

Kedves Szilard! Aztan par hetig pucolgasd a locan ulve a kertben, tobbszor nezz bele a csovebe mert az a legfontosabb resze. Sztem jo lesz. :)

Jossarian 2016.05.19. 18:10:18

Ja, az kimaradt, hogy vegy egy puskat!

Baró 2016.05.19. 21:50:36

Kedves Ingatlanos! Mi januárban vettük. Néztük hétvégén, kikérdeztük a szomszédokat - tündérbájosak voltak, csak ne perui indián költözzön a szomszédukba. 2 hét alatt kellett döntenünk, de gyorsan, mert sorban állnak. Aztán áprilisban jött a fekete leves, hogy egy vagon sertést tartanak mellettünk.
Ne beszélj nekem ilyenekről....

Rébusz 2016.05.20. 04:37:01

@tipikus ingatlanos trükk: gyorsan döntsön, mert több érdeklődő is van...

Girhes macska 2016.05.20. 05:27:04

A nagy kérdés, melyik oldalsó határán? A jobb oldali telekhatáron húzódó kerítés a te felelősséged, továbbá a hátsó kerítés jobb fele. Nálunk ez kardinális kérdés volt, a jobb oldali szomszéd még a rendőrséget is ránk hívta, amikor a roggyant drótkerítést leszedtük és újat építettünk. Az OTÉK 44.§-t érdemes elolvasni.
@Baró: Hogyhogy, nem volt disznószag meg röfögés soha, amikor ott jártatok nézelődni? Tőlünk az ötödik háznál tartottak disznókat, de jó széljárás mellett eljutott az áldás az orrunkig.

FF 2016.05.20. 08:19:24

Tujasort ültetni csak nem tilos...

Ortó 2016.05.20. 08:23:24

Leylandi ciprus esetleg az un csodasoveny...
1-2 szezon alatt benovi, igaz tobbe van mint a halo es az elso ket evben locsolni se art...

énisfélek 2016.05.20. 10:22:31

A nádszövet valójában nem zárt, csak távolról látszik annak. Ha közel áll hozzá, simán lát téged a kertedben.
Ha a kerítés a telekhatáron van, akkor a szomszéd teles joggal beleszólhat abba, hogy milyen legyen. Ha viszont teljesen a saját területere teszed, akkor csinálhatsz olyan kerítést is, aminek a szomszéd felőli oldala ocsmányul néz ki, ráadásul hozzá sem nyúlhat, mert az az oldala is a te telkeden van.
A tujasor meg soha nem lesz tökéletesen zárt, viszont a te értékes telked jelentős százalékát haszontalanná, használhatatlanná teszi.

Baró 2016.05.21. 11:05:22

@Girhes macska: Hát mert december januárban levágják az összeset (szombatonként hajnal öttől ramazuri, minden rokon jóllakik, hazamegy). Áprilistól új malacok.
Irdatlan trágyaszag (szabadon tárolják, ami nyáron fő), rengeteg légy. Már most tele van a házunk döglegyekkel, a kaját nem szabad kint hagyni. A kertet nem tudjuk használni sem májustól októberig gyakorlatilag.
Ja és ez nem vidék.
Már több más szomszéd jött a nyakunkra, hogy mit bűzölgünk itt. Ők meg minden tagadnak, szerintük nem ők a hibásak, a hatóságoknak meg mindig más van a jegyzőkönyvében, mint a valóság.

Girhes macska 2016.05.21. 14:54:27

@Baró: Utánanéztél, mit mond a helyi rendelet az állattartásról? Ha a nagy testű haszonállatok tartása korlátozott, simán kérhetsz birtokvédelmet az önkormányzatnál. Ha bejelented, akkor kötelesek helyszíni szemlét tartani és a disznós szomszédnak be kell engednie őket a telkére. Hacsak nem dugja el a disznókat meg a trágyát a szemle idejére. Meg a trágyatartásra is vannak szabályok, ha jól tudom.

Baró 2016.05.21. 15:41:37

@Girhes macska: Az önkormányzat már sehol sem korlátozhatja, mindenhol lehet tartani :( Birtokvédelmet nem kérhetek, mert azt az előző tulaj kérhetett 1 évig :(

Comrade-Kex 2016.05.25. 09:58:20

Kedves Ingatlanos! Van egy közművesített üres építés telkünk ahol idén építkezni szeretnénk. Az épület a szomszéd kerítéstől 1 méterre épül, ahogy a HÉSZ előírja, viszont a szomszéd kertjében közvetlenül a kerítés mellett két 30 éves legalább 10-15 m magas fenyő van aminek a gyökerébe már a csatornázás folyamán is beleakadtunk. Jeleztem a szomszéd felé, hogy az alap ásásakor több gyökeret is ki kell majd emelni, így az az oldala meggyengülhet a fának ezért félő, hogy egy vihar esetén kifordulhat és a házra dőlhet. Erre azt a választ kaptam, hogy ha majd úgy látja, hogy megindul akkor majd ő kivágja...
Na ezt én nem szeretném megvárni. Van arra bármilyen mód, hogy kötelezzék őt a fa kivágására?

Őszinte Ingatlanos 2016.05.25. 10:57:47

@Comrade-Kex: Az önkormányzat építész irodájánál kell elindítani a folyamatot. Mivel a HÉSZ lehetőséget ad az építésre, ezért ők hivatalból eljárhatnak. Valószínűleg kérni fogják hozzá az építés vezető szakvéleményét az esetleges veszélyéről. Józanul az ő háza sem lesz biztonságban.

Fodor Balázs 2016.06.01. 05:48:56

"Természetesen jobb megelőzni a bajt, én a kedves vevőimnek mindig javaslom, hogy a kiszemelt ingatlant több időpontban is figyeljék meg, egy hétvégi éjszaka, egy hétköznapi reggel sok mindent elárul a környékről, szomszédokról."

A kérdés szempontjából mindegy, hogy ki veszi meg előbb-utóbb. Vagy az az állítás, hogy a szomszédság miatt rossz ingatlant ne is adjuk el, írjuk le a veszteséget, vagy ne költözzünk el soha? Mert ugye ha nem, akkor előbb-utóbb lesz vevő, aki megint csak joggal megkérdezheti, hogy mit csináljon az élhetetlen szomszédjaival.
süti beállítások módosítása