Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. augusztus 18.

Néhány tanács befektetőknek, ingatlant kiadó tulajdonosoknak!

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Örülök, hogy rátaláltam a blogodra, rengeteg hasznos információt találtam válaszaidban, köszönöm neked:)

Tanácsodat szeretném kérni, kérlek, segíts a véleményeddel.

Befektetési céllal vettünk egy társasházi 60 nm-es 2+1 félszobás, erkélyes lakást, rém lepukkant állapotban van, de mi látjuk benne, hogy milyen is lehetne.

Első kérdésem a felújítással kapcsolatos: miután nem saját részre újítjuk fel, de szeretnénk, ha kellemes és korrekt lenne, mi az amit NE tegyünk bele, mert csak viszi a pénzt (bútor, mosógép, stb.)

Hivatalosan akarjuk kiadni, azonban a lehető legrészletesebb és mindkét fél felé legkorrektebb szerződést megkötni... Sajnos ismeretségi körünkben nincs senkinek ilyen, illetve olyan profi szakembert sem ismerünk, akihez fordulhatnánk. Látok ilyen-olyan tanfolyamokat is... Mit javasolsz?

Közjegyző előtti nyilatkozattal is be szeretnénk magunkat biztosítani, de ez valóban elég, ha gyorsan kényszerülnénk kitenni a bérlőt?

Utolsó kérdésem: házastársakként, 50-50%ban vagyunk tulajdonosok. Van rá mód, hogy csak az egyikőnk adja ki a lakást és fizesse meg az adót? Vagy mindenképpen felesben kell a jövedelmet bevallanunk?

Köszönöm neked előre is!

Üdvözlettel

Tündi

Kedves Tündi!

Az Őszinte Csapat nevében köszönjük a biztató szavakat! A jövőben is szeretnék mindenki megelégedésére átadni a gyakorlatban megszerzett szakmai tapasztalatainkat.

Én személy szerint, a kiadó lakások esetében a konyhára és a vizes helyiségekre teszem a hangsúlyt, vagyis ezeket (Ha már hosszú távú kiadás a tervetek. Nem baj, ha minőségi anyagokat használunk, nem kell minden bérlő után felújítani, cserélni, elég legyen egy tisztasági festés), a rendelkezésre álló anyagi lehetőségeknek megfelelőn jó minőségben szeretem tudni. Alapvetően, amit a bérlő kér, én bele teszem, bizonyos feltételekkel. Kettő féle bérleti konstrukcióban gondolkodunk az ügyfelekkel. Alap szintű bútor és műszaki tartalom, nyilván egy kedvezőbb bérleti díj ellenében, vagy a bérlő kívánalmai által összeállított berendezés, műszaki eszközök, ez viszont értelem szerűen nagyobb bérleti díjjal és határozott idejű szerződéssel (mind két esetben a határozott idejű bérleti jogviszonyt ajánlom, de erről később). Esetleg a plusz tartalmat biztosítva érdemes kérni egy fajta biztosítékként, hogy amennyiben a határozott idő lejárta előtt mond fel a bérlőnk, abban az esetben időarányosan téríti annak díját, vagy megvásárolja, stb. amit kért. Az adott alkuban sok minden bele tartozhat, legyen leírva, szentesítve. Alap csomagban gyakorlatilag konyha van, egyébként bútorok, berendezések nélkül, ahogy az igények kiderülnek, változik a projekt. Érdemes a hirdetést alapszinttel megjeleníteni, feltüntetve hogy igény szerint változhat az összeg. Természetesen a kauciót is ehhez lehet szabni. Lásd itt. Érdemes új lakásban is gondolkodni, egyszerűbb a kialakítás.

Új építésű ingatlant vennél? Itt megtalálod (x)

A bérleti szerződéshez egy jó ügyvéd kell, és nem baj, ha nem az ismerősötök. Nem feltétlenül kell közjegyző, de ha ragaszkodtok hozzá, akkor maximum az első körös jogi eljárást tudjátok (időben) megspórolni, azonban a törvény szerint kell felmondani (eljárni), és adott esetben végrehajtói segítség igénybe vételével a jogunknak érvényt szereznünk.

Ha egy bérlő nem teljesít, akkor attól függően, hogy határozott vagy határozatlan a bérleti szerződés, nehéz vagy nehezebb a kilakoltatás.

Ha határozatlan idejű, akkor valóban hitelt érdemlően kell bizonyítani, hogy átvette a felmondást, és ezzel együtt peres eljárás keretén belül lehet eljárni.

Ha határozott, akkor a lejárt határidő után 60 napunk áll rendelkezésre (nem kell bizonygatni, hogy felmondtuk, stb.), hogy egy kérelemmel, a csatolt bérleti szerződéssel elmenjünk a járási bíróságra, ahol (10-15 000 Ft illeték), a bíró soron kívül 5 napon belül meghozza a végzést a kilakoltatásról (már ha a kérvényünk pontosan és jól van megírva. Na erre jó a közjegyzői szerződés). A végzésben a bíróság a végrehajtót arra hívja fel, hogy a végrehajtási költségek előlegezését követő 3 munkanapon belül foganatosítsa a lakás kiürítését, és az eljárás időpontjáról értesítse az illetékes rendőri szerv vezetőjét, kiskorú személy érintettsége esetén pedig az illetékes gyámhatóságot is. Sajnos a VH költségeket meg kell előlegezni. A témáról bővebben a VHT. 183.§ lehet tájékozódni.

Ezért szoktak az ingatlanosok, jogászok határozott idejű szerződést javasolni. Ettől függetlenül, gyorsnak egyik megoldást sem mondanám.

Tanfolyam? Nem ismerek olyat, ami jó lenne, ez megér egy következő postot…, egy jogásszal, aki érti a dolgát beljebb vagytok (egy könyvelő sem árt), már csak a következő kérdés miatt sem.

Abban az esetben, ha ½ tulajdonos a másik fél részére ad egy nyilatkozatot az ingatlan hasznosítását illetően, akkor lehet, hogy csak az egyikőtök nevén fut a bérbeadás, így az adózás is.

Jó befektetéshez jó lakás kell, ami jó helyen van, vagy különleges.

Eladó belvárosi álomotthonok (x)

Sok sikert a kiadáshoz!

Üdv

Őszinte Ingatlanos

A címlapkép forrása: www.pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr2110415548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása