Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2015. augusztus 24.

Hogyan turbózzuk fel az eladó lakásunkat?

Jó napot!


Nemrég vettem egy lakást, amelyet tervezek továbbértékesíteni. Tudnál segíteni, hogy mik azok az extrák, amelyekkel érdemes felturbózni az ingatlant, hogy értékét növelje? Mi az ami a vevőknek fontos és mi az ami elhanyagolható? A lakás jelenleg teljesen átlagosan néz ki, amire én gondoltam eddíg az a sarokkád és egy komolyabb konyhabútor.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Ágnes

Kedves Ágnes!

 

Az extrák nagyon tág fogalom, és mindenkinek mást jelent. Egy ingatlan eladásánál az egyik legfontosabb dolog a tisztaság és a rendezettség. Ha az ingatlan átlagos és nem felújítandó kategóriát képvisel, nem feltétlenül érdemes nagyobb beruházást megvalósítani. A vevők alapvetően nem konyhabútort vagy sarokkádat vesznek, hanem megfelelő lokációban lévő, pénzüknek és igényeiknek megfelelő méretű lakást.

Persze ha a régi a kád, a konyhabútor elhasznált, akkor érdemes cserélni, de a tapasztalatom az, hogy egy ilyen részberuházás nem szokott megtérülni. Ilyen esetben tisztasági festést szoktam inkább javasolni, a potenciális vevő saját ízlésének megfelelően fogja alakítani az ingatlant. Érdemes inkább pár aprósággal feldobni a lakást, ami elsőre otthonossá teszi. Például pár szép díszpárna, kép, egy jó szőnyeg. Elrakni a személyes tárgyakat. A fotózás során érdemes minőségi képeket készíteni, és az ingatlan előnyeit kiemelni, hogy a vevők a fantáziát lássák meg az ingatlanban, könnyen elképzelhessék ott a következő éveiket. 

Üdvözlettel

Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr927729866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szzzz 2015.08.25. 13:27:04

Abból kell kiindulni, hogy bármi, amit a lakásba tennél, az az új tulajnak úgy biztosan szar, és akkor nem ér csalódás.
...én például proli cifranyomorúságnak tartom a sarokkádat (mert igazából az is. Nyilván tök praktikus, hogy tud fürödni benne másfél darab ember, meg biztos megadja az életérzést, hogy milyen lenne ha tellene egy rendes méretű fürdőszobára, egy igazi dupla káddal. Dehát a 4 négyzetméteres ablaktlan kis lukba csak az OBIs sarokkád fér el, már ha a mosdókagylót félig fölé lógatjuk, ugye...), a seggbugyogtatós kádaktól meg egyenesen undorodom, tényleg hánynom kell már attól is, ha csak magam elé képzelem a krómra festett sorjás kis műanyag fúvókákat, tövükben a letakaríthatatlan sárga vízkővel...(jaj, sanyika ne fürgyé annyit, tudod, hogy lámpáknál szivárog!)...
De tegyük fel, hogy sarokkádmániás vevő vagyok. Hát pont nem az a szar fog tetszeni, amit te vettél, hanem megvan a saját kedvenc szarom, amire legszívesebben kicserélném a te tévedésedet...
De persze legvalószínűbb, hogy egy ruppótlan átlag magyar vagyok, x forinttal a zsebemben amit még y-nal kipótol a bank. Az fog érdekelni, hogy közel van a Lidli, közel van a busz/metró/villamos, legyen az utca csendes, legyen napos, ne legyen a földszinten, szomszéd ne legyen cigány ugye, ja és hogy add olcsón, és még abból is tudjak alkudni sokat. Az extrák iránti igény max kimerül abban, hogy legyen lift. Fillérrel többet nem szeretnék azért fizetni a lehető legkevesebbnél, csak mert te kiélted a lakberendezői hajlamaidat a lakáson...

Szzzz 2015.08.25. 13:27:25

jézus, ez egy valódi levél? vagy van a világon, aki tényleg azt hiszi, hogy úgy mennek a dolgok, mint abban a béna kanadai házfelújítós műsorban? Amikor kerestünk házat, akkor igazán tikkasztó volt, hogy mindenki belőlem próbálja viszahúzni a közelmúltban a kérójába értelmetlenül beleborított pénzeket...

xGéza 2015.08.28. 14:09:23

nagy általánosságban a felújítás nem érvényesül az árakban. Így azért lakást venni, hogy felújítva eladd, nem érdemes.

Ha van a lakásban valami nagyon zavaró, az össz-benyomást rontó hiba, azt érdemes kijavítani. Pl. ha egy alapvetően jó állapotú konyhabútoron a vízvető a falnál el van koszolódva, vízkövesedve, vagy a konyhában 1-2 padlólap el van repedve, mert ráesett egy sörösüveg (ráadásul van is pót-lap). Ezeket a hibákat érdemes javítani.

Más kategória a home staging. Az Őszinte Ingatlanos válasza kicsit már ebbe az irányba is mutat (képek, stb.) Itt alapvetően nem csak rendberakjuk, hanem be is rendezzük a lakást az elképzelt vevő igényeinek megfelelően. A témában utazó tanácsadók szerint csodákra képes a dolog. Olyan lakások, amiket évekig hirdetnek, egyre csökkenő áron, a home staging után pillanatok alatt elkelnek, álom áron. A kérdezőnek esetleg érdemes ebbe az irányba elmennie.

Amin még esetleg keresni lehet, az a lakás beosztása. Ha az alap beosztás nagyon rossz, de meg van benne a potenciál egy átalakításra, az jelentősen felértékelheti a lakást. Pl. ha a szobaszám növelhető, vagy a szobák külön bejáratúvá tehetőek.

Összefoglalva a kérdező által felvázolt üzleti modell akkor tud működni, ha az ember már a lakás kereséskor olyan szemmel néz körül, hogy hol vannak azok a pontok, amik átalakíthatóak, javíthatóak, és a befektetéshez képest nagyobb az értéknövelő hatásuk. Ha már megvette a lakást, akkor kicsit elkésett, koránt sem biztos, hogy érdemes bármit is bele fektetni.
süti beállítások módosítása