Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2015. szeptember 30.

Miért ilyen drága minden most?

Kedves Őszinte Ingatlanos,

Én soha életemben nem végeztem ingatlan értékbecsűsi tanfolyamot, ennek ellenére tudom, hogy mi emeli és mi csökkenti egy lakás értékét. Pl.
1. A Hely.... ahol Bp. a legdrágábbak közé tartozik
2. kerület..... a 7. nem valami nívós hely, ezt mindenki tudja!!!
3. Utcai lakás drágább, mint az udvari..... pl. azért mert sötétebb, mert a szomszédok a pofádba bámulnak...stb. de persze attól is függ, melyik utca....
4. A cirkós vagy központi fűtésű drágább, mint a konvektoros.... utóbbi nekem is volt és szart sem ért!!! drága, energiapocsékló, hamar tönkre megy...stb.
5. földszint és magas emeletek olcsóbbak, mivel a fsz. sötétebb, oda törnek be legelőször, az emeletre meg föl kell mászni, ha van lift ha nincs, az el is romolhat...
6. külön bejáratú szoba az igazi nem az egymásba nyíló
7. WC külön és fürdőszoba külön és nem egybe!!
8. tégla építésű az igazi, nem a panel, nem a beton
9. közlekedés minősége, beleértve a tömegközlekedést is
10. Üzletekkel, boltokkal, iskolákkal...azaz szolgáltatások gyakorisága és ellátottsága.....
11. erkélyes vagy sem
12. parketta vagy padló vagy kövezet.... a parketta javára
13. a lakás beosztása..... hátrány a használhatatlan "lyukak"
14. a ház állaga..... tatarozott vagy 50 éve nem tatarozott
15. korfolyosós vagy sem, ahol előbbi a vesztes
16. térre, parkra néz vagy a szembelevő házra
17. önkormányzati vagy társasház, mert az önkormányzat most is tojik a házak állagára...
18. lakások és lakók száma... a nagy számok törvénye alapján sok kölesbe több ocsú is becsúszik...

...és még sorolhatnám vagy 25 egyéb dologgal. És akkor körülnézek a közvetlen lakóhelyem környékén a 7. kerületben, ahol azt írják, az átlagár 235 000 Ft/nm és olyan eladó ingatlanokat találok tucatszámra, hogy 450 000 Ft/nm, 380 000 Ft/nm, 429 000 Ft/nm..... a mellettem levő házakban, a lakás konvektoros, erkély nélküli, egymásba nyíló szobák... a cirkó a nappali szoba falán van!!!! mit mondjak, gyönyörű látvány!!!! szalagparketta.... WC és fürdőszoba egyben... a 6. emeleten..vagy a földszinten, az ablak a szemközti ház ablakára néz..vagy udvari... és így tovább... Mindezt azért, mert a lakás ki van festetve?
Hogy a francba kérhetnek ezért 450 000 Ft/nm árat?
A galéria megléte kis lakásban sokak számára előnyt jelent, de szerintem gagyi, rossz megoldás, a galéria sötét, dögmeleg, megreked a levegő, az emberre ráborul a plafon, nincs tér.. ez már csak egy végső megoldás hely hiányában.... egy 60-70 nm-es lakásban kimondottan hátrány. Hogy kérhetnek ezért 24-25 milkót??
Ennyiért már belbudán is lehet kapni lakásokat!! És hogy lehet az, hogy az én lakásomért egy Otthon Centrumos ingatlanos (jóóó, évekkel ezelőtt) először 18 milliót mondott?
112 nm, 3 szoba hall (vagy étkező) 1. emelet, liftes, 2 szoba utcai, térre néző ablakok, 1 szoba kertesített udvarra néz, két db WC a lakásban, cirkó fűtés, a cirkó a fürdőszobában, ahová való, mindegyik külön bejáratú, a házban 10 lakás van, erkély van, napos világos lakás, 2000-ben teljes körűen felújított téglás házban, aminek minden lakása és a ház is kívül belül tatarozva, kifestve lett, csövek és vezetékek kicserélve, lift felújítva, társasház, csak 1 db önkormányzati lakás van!, az udvaron kert és padok, kábel-TV, internet, telefon, bejárati ajtón biztonsági rács, kaputelefon... közlekedés kiváló, piac 1 km-en belül akár 2-3 is (Klauzál csarnok szeptemberben nyit), iskola 1 km-en belül akár 3 is, mi kell még? Én mennyiért adjam? 40 millióért? 45 millióért? Egy olyan nevetséges tisztasági festést, amit a képeken láttam 1 milkóért röhögve megcsinálnak.... Tehát nem értem, hogy Önök most ezekhez az eladásokhoz asszisztálnak? Mi a szerepük? Hogy jogi hátteret biztosítsanak 4-5-6% jutalékért? Hogy vevőket keressenek? Hogy hirdessék? És mennyiért kelnek el ezek a lakások a valóságban? Mert ezt nem tudjuk! Vagy elkelnek egyáltalán? Hány éve hirdetik? Hány éve akarják eladni 450 000 Ft/nm-es áron?
Itt minden eladó maga szabja meg az árakat??

Köszi!

 

Kedves Kérdező!

A piaci árakat alapvetően a kereslet kínálat határozza meg. Ettől függetlenül, egy eladó olyan árat kér a lakásáért, amilyet csak akar.

Budapesten, vagy a megyeszékhelyeken, nagyobb városokban az elmúlt egy évben jelentősen emelkedtek az árak, és ez a folyamat még tart.

Az ingatlanos „szerepe” hogy követi a piac alakulását, pontosan fel tudja mérni egy lakás jelenlegi értékét, és hogy mennyi időn belül lehet eladni.

És igen, irodát tart fent, profi hirdetést szerkeszt, és profi oldalakon hirdet, a meglévő kereső vevőit kiszolgálja, jogi hátteret biztosít, ellenőrzi a vevő jelöltek anyagi hátterét és regisztrálja őket, ha kell, hitelben segít, stb., a sor végtelen.

Vannak olyan ingatlan hirdetési portálok, ahol nem csak az adott terület átlag kínálati árait, hanem a tényleges eladási árak is megtalálhatóak. Az Otthontérképen található több térképes nézet is, ami hivatalos adatokból készült és jó iránymutató tud lenni.

Az más kérdés, hogy a piac most, hogyan alakul és mi vezetett ide. Ha valami irreálisan túl van árazva, akkor azt a vevők is észreveszik. De amíg magasabb áron találnak az eladók érdeklődőket, addig nem fogják kevesebbért árulni. 

Üdv

Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr657871478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsoci 2015.10.21. 13:40:47

Az ingatlanosok alapvetően felfele verik a lakások árát, mert drágább lakás, nagyobb jutalék. Hozzá semmit sem tesznek az eladáshoz, nem segítenek semmiben.

Az eladók megszédültek a hirtelen kereslettől, és minden kacatot őrülten túlárazva akarnak eladni.
Egy lakás festése meg jó 200.000.

Nem minden pontban értek egyet a levél írójával, pl. Én kifejeztten a körfolyosós, földszinti, vagy legfelső emeleti, kis helységekkel is rendelkező lakásokat kedvelem, a többivel egyet értek. Ja még egy SOHA nem tennék cirkót a fürdőbe.

fénycsepp 2015.10.21. 13:41:06

ezt én is szeretném tudni:) Tavaly szeptemberben vettem a lakásomat 13 milláért, és most a húgom egy hasonlót kutat a környéken. Hogy mi a tanulság? Tavaly kellett volna megvenni a kéglit. Majdnem azonos paraméterekkel rendelkező lakás (ok, van hozzá egy francia erkély, és kicsit csendesebb) most 19.5-ért várja a gazdáját:-o Nagyon érdekelne, hogy az ilyen árfekvésű lakásokat ténlyeg ezen az áron veszik meg, mert képtelen vagyok elhinni, hogy az emberek hirtelen megtollasodtak röpke egy év alatt....

tavolirokon2 2015.10.21. 13:41:25

Kerni akarmennyit lehet, legfeljebb nem veszik meg.
Ha 10 normalisan arazott hazra jut 1 eladhatatlan, es az tizszer annyi ideig is marad a piacon, akkor atlagosan ugyanannyi hirdetest fogsz latni a ket kategoriabol.
Science!

2015.10.21. 13:43:59

Rezsicsökit ide is! 300 e ftban maximálni a nm árakat!
süti beállítások módosítása