Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2015. október 12.

Hogyan válasszunk jó környéket?

Kedves Őszinte Ingatlanos! 

Házat szeretnénk venni férjemmel egy vidéki nagyvárosban. Mi itt élünk már egy ideje, eléggé ismerjük a várost is, de még nem rendelkezünk saját ingatlannal. A család bővülése miatt szeretnénk házat venni, de mindketten inkább racionális típusok vagyunk, így elhatároztuk, hogy nem "belezúgtam" alapon választunk csak lakóhelyet, hanem olyan döntést hozunk, ami kifizetődő lesz egyszer.

A problémánk, hogy nem vagyunk tisztában azzal, hogy a városnak mely területei azok, ahol jó befektetés lenne ingatlant venni, a helyismeretünk nem ennyire mély. Élhetőnek tűnő terület sok van első látásra, viszont nem ismerjük a helyi jellegzetességeket. Sajnos elég sok ingatlanos, akivel beszéltünk szinte kizárólag azokat a részeket ajánlja, ahol sok eladó ingatlanja van, esetleg olyanokat akar jó vételként ránk beszélni, amik már több éve eladatlanul vannak a piacon. Persze minden ilyen területet "dinamikusan fejlődő" és "a fiatalok által nemsokára fel lesz kapva", stb. jelzőkkel illetnek. Aztán valahogy kiderül, hogy minden ingatlanos szerint más körzet az, ami jó vételt jelentene. Ha egy területet alaposan autóval és gyalog is körbejárunk, abból sajnos csak azt látjuk, hogy szép-e, élhető-e vagy sem, azt nem, hogy értéktartó-e a környék/ház.

Tanácstalanok vagyunk, mert nem szeretnénk olyan házat venni, amit ha később egyáltalán el tudnánk adni, sokat buknánk, rajta vagy hosszú időbe telne értékesíteni (sok ilyet látni: gyönyörű ház lehetetlen helyen felhúzva). Viszont nem helyiként elveszünk a sok egymásnak ellentmondó tanácsban, amik mögött mindig érdek húzódik meg.

Kedves Őszinte Ingatlanos, Ön szerint hogyan válasszunk jól életteret? Mik azok a paraméterek, amik egy ház értéktartóságát bejósolják? Honnan lehet manapság hiteles, érdekmentes információkat szerezni? 

Válaszát előre is köszönöm! 

Üdvözlettel:

Vanda

Kedves Vanda!

Szeretném megkérdezni, hogy melyik városról lenne szó? Ugyanis pontosabb adatokkal könnyebb lenne okosat mondani.

Egy ingatlan értékállóságát a lokációja, és a műszaki esztétikai állapota befolyásolja a leginkább. 

Általánosságban elmondható, hogy a vidéki nagy városokban a belvárosi részek a preferáltak. Jó közlekedés, jó ellátottság, pihenésre alkalmas helyek (parkok, terek) ezek számítanak leginkább. Ezeket a jövőben is ki lehet adni, el lehet adni. Ha kertes házas városrész, az ami Önöknek tetszik, akkor érdemes még megnézni a környező utcákban lévő házakat. Ha mindegyik szép, esetleg új építésű, rendezett ház, akkor az nagyobb valószínűséggel értékállóbb környék is. A levélben leírt sétálgatások, autózások alkalmával, pedig akár az arrafelé lakóktól is kérhetnek információkat, ha tetszik egy adott városrész.

A kiszemelt ingatlan műszaki állapotára vonatkozólag érdemes szakértői segítséget igénybe venni, aki segít a tényleges állapotokat felmérni, vagy az esetleges felújítási munkákra javaslatot tesz, esetleg ennek költségeivel is tisztában van.

Összefoglalva, Önöknek kell kiválasztani a megfelelő lokációt, és a kiszemelt ingatlan alaposan felmérni. 

Üdvözlettel,

Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr337960802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása