Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2015. november 17.

Do it yourself - Lakásfelújítás házilag?

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Szeretném felújítani a garzonomat. Barátaim azt javasolták bízzak meg egy kivitelezőt ezzel a feladattal, mert sokkal egyszerűbb mint magánemberként utána járni mindennek. Neked mi a véleményed erről?

Köszi,

Bogi

 

Kedves Bogi!

Ez idő kérdése.

Mindent meg lehet csinálni otthon házilag, ha rá szánsz 15-20 évet akkor a régi hosszúkás „orbitrágó” papírjából simán hadronütköztetőt hajtogathatsz. Ha semmilyen tapasztalatod nincs, akkor nem érdemes egyedül neki fogni.

Sokszor láttam olyan ingatlant, ahol a drága zuhanykabinokat vagy csaptelepeket saját kezűleg oldották meg, a végeredmény általában egy riói favela enteriörjével vetekedett, de azt gondolom te nem ezt keresed.

Nyugodtan bízz meg egy megfelelő szakembert, aki levezényli a munkálatokat. Ajánlás alapján szerezz valakit és mehet a munka.

Üdv,

Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr368086622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prakp 2015.11.18. 09:31:19

A tapasztalat anyagot ér... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.11.18. 09:31:21

Őszinte ingatlanos? Ez jó.Olyan, mint a becsületesnepper.hu. (nem az én oldalam, csak tetszik a név...) :D

Az a baj, hogy még ajánlás után is kegyetlenül be lehet szopódni, hát még csak úgy vakon, "hideghívással"...
Láttam már olyat, hogy fürdőszobában a középső összegyűjtő-lefolyó volt a legmagasabb pont, a víz onnan elfelé folyt bármerre... :D

2015.11.18. 09:31:30

Ha az embernek van kreativitása, műszaki vénája, paraszti logikája, és nem rest elmerülni különböző szakmai témákban mielőtt nekiesik a projektnek, az simán megold egy csomó mindent házilag, amiért egyébként egy valag pénzt legombolnának róla. Én a legtöbb dolgot saját magam csinálom a ház körül, és nem gatya módon.

Hátrányok:
- meló és család mellett igen kevés idő marad, lassan haladnak a munkálatok.
- Olykor speckó célszerszámozottság sem árt (egyegy munkafázis nem ér annyit hogy beruházzon az ember komolyabb gépekbe)
- Néha meg kell fizetni a tanulópénzt, volt már olyan amikor szembesültem azzal, hogy JELENTŐSEN olcsóbban megúsztam volna ha szakit hívok.

Mindazonáltal nemcsak az anyagi szempontok számítanak, én pl; szeretem az önmegvalósítást, barkácsolást, és a mai mekkmesterek korában, néha minőségibbnek is érzem a saját munkámat, mint a szakiét. Mindenkinek magának kell eldöntenie mire képes, mennyit tud vállalni, és mekkora horderejű a felújítás. pl; egy lapraszerelt konyhabútor összeállításáért nyilván nem szükséges asztalost bérelni, de egy végletekig lepukkant családiház ráncbaszedésének egyedül nekiállni az reménytelennel határos.

2015.11.18. 09:31:34

egy tisztasági festéshez nem kell szakember: kiválasztod a szint, egy "teddy"henger, pár óra és kész. Ha a vakolattal is van kis porbléma: gipsz vagy csemperagasztó glettelés, csiszolás, festés. Ha nagy darabban esik le a vakolat, már érdemes "szakembert" hívni, ő is csak a különböző kisebb vakolást (jellemzően csemperagasztóval) fogja megcsinálni, de ekkor érdemes utána nézni nincs e a közelben valamilyen eresztő cső. Ha ennél komolyabb felújítást akarsz, ahhoz kell a szakember: elektromos vezetékek, víz, fűtéscső cseréhez már kell szakirányú végzettség. A komolyabbak a vakolatban keletkezett kárt is megcsinálják. Fontos a referancia, ha már valamelyik ismerősödnél dolgozott ő megmondja a frankót. Nagyon fontos, hogy előre ne fizess semmit, ha egy "szakképzett iparosnak" nincs annyi pénze, hogy a felújítás után rendezze a számlát, az annyit is ér: SEMMIT. Számlához, garanciához ragaszkodj, az "okosba megoldjuk" nem pálya. Ha érdekellek hívj a 069034.... ja ez nem a jós topic... Sok szerencsét!

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2015.11.18. 09:31:44

Itt nem lehet egyértelmű igennel vagy nemmel felelni.
Vannak munkák, amiket az ember egyedül is remekül meg tud oldani. És nem is lesz ronda. Utána kell olvasni, jó szerszámokat kell használni, és a haverokkal/családdal kalákában is jól mennek.
Például tapétázni nem ördöngösség, laminált padlót is simán le lehet rakni házilag. Ügyesebbek simán elbírnak a szőnyegpadlóval, a villanyszereléssel, sőt, akár a bútorépítéssel is.
Persze egyre komolyabb szerszámok kellenek, és a jó munka ma elsősorban a szerszám minőségétől és a rászánt időtől függ. (Nem a szakértelemtől, és nem a rutintól. )
Egyetlen percig se legyen illúziónk: az építőipar nem a szentek és nem az akadémikusok gyűjtőhelye. Simán előállhat, hogy a vállalkozó dupla árat dumál rád, miközben pl. a burkoló szakmunkát a Széll Kálmán térről begyűjtött bőrgyári segédmunkása végzi el - olyan minőségben, hogy te elsőre szebbet csinálnál.
Az is számít, hogy az ember szeret-e barkácsolni. Én például nem csak azért építettem a házamba saját kezűleg egy szaunát, mert így olcsóbb volt, hanem mert az építés minden percét élveztem. Ha szeretsz barkácsolni, alkotni, akkor az eredmény simán lehet olyan, mintha "mester" csinálta volna. Ha nem szereted, akkor meg kérj ajánlatot minimum 3-4 vállalkozótól, nézz utána a témának, és akkor válassz, mikor már annyira érted a megcsinálandó munkát, hogy - ha lenne kedved és időd - akár te is megcsinálhatnád. Így fogsz jól dönteni. De ettől még mindig ott kell lenni, ellenőrizni kell mindent - szóval nagy időspórolásra nem lehet számítani (sőt... tudnék mesélni).
Én az egész házamat magam építettem. Mindent nulláról kellett megtanulnom, sok dolgot el is szúrtam, és persze szétdolgoztam magam. De végül nem lett lassabb, mint ha vállalkozót fogadok (+2 milláért). Viszont én fanatikus vagyok... :)

Medgar 2015.11.18. 09:31:52

Kedves Bogi!

Készülj fel, hogy Mo-n nincs szakember. Aki kicsit is ért az építőiparhoz az nyugaton melózik.

OkoskaTo:rp 2015.11.18. 09:31:59

*Őszinte* ingatlanos? Elárulom, hogy én mekkmesterként igényesebben dolgozom, mint anno a kivitelező "szakemberei". Olyat sem csinálok, hogy a konnektor földjén fázis legyen, majd ezzel szembesítve elintézzem egy vállrándítással.

Különben pedig vércikinek tartok egy ekkora szövegértési malőrt külön kiposztolni. A levélíró nem azt kérdezte, hogy maga vakoljon-e, hanem hogy egy (generál)kivitelezőt bízzon-e meg az egyes mesterek felkutatása, megbízása, hajkurászása helyett.

halaloszto 2015.11.18. 09:32:05

azért az hogy kell fővállalkozó vagy saját szervezés az nem ugyanaz a kérdés mint hogy én szerelem fel a budit vagy vízszerelőt hívok.

kovácspéterke 2015.11.18. 11:23:54

Sztem félreértette a kérdést az ingatlanos. Nem ő akarja megcsinálni, hanem azt kérdezi, h legyen-e kivitelező.
Tök felesleges, mert sokkal többe kerül, és még amellett is kell egy csomót rohangálni majd neked is. Persze árajánlatot kérhetsz meg kérhetsz szakiktól is külön, de akkor már köbö el is kezdheted az utóbbiakkal.

Nancsibacsi 2015.11.18. 11:23:58

Attól függ milyen gyorsan kell az a lakás. Ha generálkivitelezőt bízol meg, az minimum +30% költség, mintha külön-külön keresnél mesterembereket, de:
- egy valakitől kell átvenni a munkát, nincs egymásra mutogatás
- egy valakivel kell időpontot egyeztetned, nem 5 fővel
Ugyebár egy lakásfelújítás elég lineáris dolog - nem szeret 2 mesterember ugyanazon a lakáson dolgozni, plána ha az pici (garzon). Ezért ha nincs generálkivitelező, neked kell puffereket hagynod a csúszásra, mert ha a villanyszerelő még nem végzett, és jött a festő, akkor mit fogsz csinálni? Így az egész hetekkel tovább fog tartani. Pláne ha azt is nézed, hogy a legtöbb normális mesterember 2-3 hónapra előre be van táblázva.

báró Csekonics 2015.11.18. 11:24:04

Gázhoz, villanyhoz és vízhez - szerintem - szakember nyúljon (lehetőleg ismert referenciával - ajánlás útján - és még jobb ha számlával). Ezekből komoly galiba - akár emberhalál - lehet ha taknyolva csinálják meg.
De egy laminált padlóhoz, sima egy színnel való festéshez, tapétázáshoz, lapraszerelt bútorhoz tényleg nem feltétlenül kell drága szakember - fővállalkozó, aki 'levezényli' a munkát meg pláne.
(Akár még vicces is lehet családdal / haverokkal közösen barkácsolni, ha többemberes a meló.)

De ha valaki mégis ilyet bérel fel - mert pl. komplett lakásfelújítás lesz - akkor célszerű:
- NEM előre fizetni, csak elvégzett munkafázisok után, ha az meg is felel a tervnek,
- és persze mindent aprólékosan előre - PAPÍRON! - rögzíteni, hogy mit is vársz el. Anyagköltséget is tisztázni, ha pl. valamit újra kell csinálni de az anyag nem 'kinyerhető' - például csempét kéne leverni, járólapot felszedni.
Utólag a 'nem erre gondoltam' már gyenge érv...

zsoci 2015.11.19. 15:02:34

Ez jól hangzik csak az a baj, hogy:
A magyar szakemberek 99% kókler! A legutolsó barkácsszaki 100x jobban megcsinálja.
Ismeretsségi kőrbenaz elmúl 1 évebn többször voltam "szakember" után befejezni, kijavíani a munkát.

Én azt mondom, ha minőségi munkát akasz, elfogadható áron inkább csináldd meg magad. Egy szakmát 8 általánossal ki lehet tanulni, akkor menni fog.

Kuntakintekitekinte 2015.11.19. 15:02:37

@báró Csekonics:

Gázhoz igen.
A vízcsövön kézzel mozgatható földelőbilincs, zöld-sárgára kötött fázis után hozzám be nem teszi a lábát több szakember.

igazi hős 2015.11.19. 15:02:39

Totál laikusnak azért kell egy kivitelező, mert az -remélhetőleg- ért hozzá, és nem azt csináltatja meg szó szerint, amit a tulaj mond, hanem amit az adott helyen célszerű, hogy olyan legyen az eredmény, amit a tulaj szeretne. Egy kőműves, festő vagy burkoló megcsinálja azt amit mondasz neki, elvégre nem ő fog ott lakni. Ezzel szemben egy ismerős szaki megmondja, hogy szép az elgondolásod, de végeredményben nem túl életképes. Lehet valaki nagyon jó orvos, attól még a kocsibeállóhoz a lakatos jobban ért.

Kuntakintekitekinte 2015.11.19. 15:02:41

A kivitelező nem garancia a jó munkárak, az csak egy hiedelem, hogy majd mindent tutin összehoz.
Annyi hasznod van belőle, hogy a gányolókat nem ismered.
Jobban jársz, ha csinálsz egy ütemtervet, összeszeded a megfelelő, leinformált szakikat hozzá, és levezényled az egészet.
Van egy varázsszó, u.n. kötbér. Ha nincs kész időben a szaki, akkor csak annyit mondasz, pá picim, buktad a pénzed egy részét, oszt jónapot.

Még egy apróság, pénzt előre soha, senkinek. Ha kifizeted, akkor ne lepődj meg ha a márciusi kezdésű gázóra felszerelésnél a szaki lefalcolása után október közepén még nincs fenn az óra mert nem találsz olyan jómunkást aki átveszi az előző gányolását.
süti beállítások módosítása