Őszinte Ingatlanos

TothGeza78 2019. november 18.

Társasházi élet: 2021-től sokkal nehezebb lesz a közös képviselők dolga

Eredetileg jövőre tervezték elfogadni, de várhatóan csak 2021-től lép életbe az új társasházo törvény közös képviselőkre vonatkozó rendelkezése. E szerint fokozódnak a közös képviselővel szembeni elvárások, új szabályok lesznek, melyekkel nem árt tisztába kerülni! 

 Most a közös képviselők felelősségének kérdéséről lesz szó. A társasházak életében kiemelkedő jelentőséggel bír a közös képviselő felelősségteljes és szakmailag hozzáértő tevékenysége.

Ezen a téren mutatkozó hiányosságok azonban a mai napig számos tulajdonostárs mindennapjait nehezítik meg. Sokan csak konkrét érintettség esetén szembesülnek a társasház alapító okiratának, szervezeti és működési szabályzatának hiányosságaival.

Még több esetben egyszerűen nincsenek is tisztában a jogaikkal, mert a közös képviselő nem tesz eleget a tájékoztatási kötelezettségének. Legrosszabb esetben el sem lehet érni, sőt, a személyét sem lehet kideríteni.

Az új szabályozás ezeket a problémákat szeretné megelőzni. Így 2021-től a közgyűlés által megválasztott közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke a közösség ügyintézését ellátó tevékenységet csak akkor láthat el, ha a tisztség keletkezésének tényét az ingatlannyilvántartásban a társasház törzslapjára feljegyezték. Ez a feljegyzés kérelemre történik, amennyiben a közös képviselő elmulasztja határidőn belül megtenni, a közgyűlés azonnali hatállyal meneszti őt.

A társasházi tisztségviselők nyilvántartásának célja az, hogy a közösség ügyintézését ellátó tisztségviselők adatainak országosan nyilvános közzétételével megvalósuljon a társasházak működésének átláthatósága.

Ennek érdekében többek között a közös képviselő neve, címe/székhelye, a tisztségének kezdő és befejező időpontja nyilvántartásba kerül. Így ezentúl bárki számára korlátozásmentesen hozzáférhetőek lesznek interneten keresztül a társasházak számviteli szabályok szerinti beszámolói, valamint a társasház közösségének neve, címe, helyrajzi száma.

A közös képviselők törvényességi felügyeletét változatlanul a jegyzők fogják ellátni. Fontos, hogy amennyiben a jegyző a társasház alapító okirata, szervezeti-működési szabályzata és azok módosítása kapcsán törvénytelenséget tapasztal, vagy a társasház működése, a közgyűlési határozat egyebekben nem felel meg a jogszabályoknak, a társasházat felhívja a működés törvényességének helyreállítására.

Ha a társasház a jegyző felhívása alapján a felhívástól számított 60 napon belül a működés törvényességét nem állítja helyre, a jegyző bírósághoz fordulhat.

Amennyiben a bíróság az eljárás során azt állapítja meg, hogy a társasház működésének törvényessége a közös képviselő, illetve az intézőbizottság jogsértő magatartása miatt nem biztosítható - százezertől ötmillió forintig terjedő, a jogsértés súlyával arányos bírság megfizetésére kötelezheti a közös képviselőt, illetve az intézőbizottság elnökét és tagjait.


Cikkünk szakértő szerzője a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogtanácsosa, Dr. Gombolai Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr7715310918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trouw 2019.11.18. 12:03:28

Már a parlament előtt van a módosító törvény, ez a szabály 2021-től lesz érvényes. Egyszer már halasztott a kormány, eredetileg már ebben az évben hatályba lépett volna. Az ötmilliós bírság 5 éve benne van a törvényben.

TothGeza78 2019.11.18. 14:42:23

Köszönöm a pontosítást! Javítjuk!

asebes 2019.11.18. 15:36:04

Ez csak azokra a házakra és közös képviselőkre vonatkozik, akikre hatályos a társasházi törvény?
Ugyanis a 6 lakásnál kisebb társasházakra nem a társasházi törvény, hanem a ptk érvényes.
Én pl. egy olyan 4 lakéásos társasháznak vagyok a közös képviselője, amelynek jelenleg 3 tulajdonosa van: a feleségem, a sógorom és én.

TothGeza78 2019.11.18. 16:58:46

Valóban, a cikk korábban készült, ám elkészültét követően benyújtották a törvényjavaslatot a bevezetési határidő kitolására. Javítjuk, elnézést.

A második hozzászóláshoz:

Változatlan marad a társasházi törvény azon rendelkezése, hogy a legfeljebb hatlakásos társasház közössége dönthet arról, hogy szervezetére és működésére a társasházi törvényben meghatározott rendelkezéseket alkalmazza. Ha a közösség ilyen határozatot nem hoz, a társasházi törvénynek a szervezeti-működési szabályzatra, a közgyűlésre, a közös képviselőre, illetőleg az intézőbizottságra és a számvizsgáló bizottságra vonatkozó rendelkezései helyett a Ptk. közös tulajdonra vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

brand_boy 2019.11.19. 06:34:30

Én sajnos egy olyan társasházban lakom,ahol az elmúlt időben rengeteg probléma adódott. A közösképviselő elmozdíthatatlannak tűnik. Illetve egy "csapda-helyzet" miat a jövőbenis megoldás sem látszik.
Szerepel az alapító okiratban egy "restrikció",hogy csak tulajdonos láthatja el a közös-képviselői feladatot.
Jogszerű -e egy ilyen korlátozó rendelkezés ? Meg lehet-e ezt változtatni ?

kritizator 2019.11.19. 15:22:26

@brand_boy: meg kell változtatni, aztán keresni egy másik kk-t

TothGeza78 2019.11.25. 14:55:48

tisztelt @brand_boy: a szakértőnk szerint:
Igen, van mód az alapító okirat módosítására. Ehhez fő szabály szerint az összes tulajdonostárs beleegyezése szükséges, ennek hiányában bírói út vehető igénybe. A közös képviselővel szemben több fórumon van mód fellépni, pl. a jegyzőtől kérhető törvényességi felügyeleti eljárás. Javasoljuk, hogy a probléma megoldása érdekében vegyenek igénybe jogi képviselőt.

soszta 2021.09.01. 00:42:02

Szép estét....szeretném kérdezni, hogy amennyiben a közös képviselő, a tulajdonosok 10 % kérésére sem hajlandó, egy új napirendi pontot felvenni a közgyűlés témai közé, mit lehet tenni ?
Irsában lett átadva, /át sem vette/, 10 nappal az összehívott közgyűlés dátuma előtt.
Lehet -e a közgyűlés törvényes lebonyolításához törvényességi felügyeletet kérni a kerületi jegyzőtől ?
Fontos mert, feltételezhető, hogy a közgyűlésen sem lesz hajlandó felvenni, és határozatot hozni, csak arról lehet ami a napirendi pontokban szerepel......a választ előre is köszönöm
süti beállítások módosítása