Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2016. január 11.

Minden, amit a tetőtér-beépítésről tudni kell CSOK szempontból!

A családok otthonteremtési kedvezményével kapcsolatban több kérdés is érkezett a tetőtér-beépítésekről. A kielégítő válasz érdekében az FHB Bank szakértőit kértük fel, hogy legjobb tudásuknak megfelelően járják körül a témát.

A szakemberek elmondása szerint a tetőtér-beépítések közül (is) az, a lakhatás feltételeinek és a vonatkozó jogszabályi követelményeknek megfelelő lakóegység minősülhet új lakásnak, amely elkészültét követően használatbavételi vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolandó tudomásulvételi eljárásra köteles.

A 10+10 millió forintos CSOK szempontjából az újonnan, a tetőtérben kialakított új lakás rendeltetése az önálló lakhatás biztosítása. Tetőtér beépítésekor tehát a jogszabályi követelményeknek az az új lakóegység felel meg, amely önálló bejárattal, minden lakófunkcióval, külön mérhető közművekkel egyaránt rendelkezik és megfelel a CSOK vonatkozó alapterületi követelményeinek is. Ezek közül bármelyik hiányában, hiába a három gyerek, egy-két további szoba elkészítése a tetőtérben, nem új lakásnak, hanem a meglévő lakás bővítésének (legalább egy lakószobával, minimum - a tetőtérben különösen fontos nettó - 12,01 m²-rel növeli a lakást) minősül, s erre a CSOK korábban is ismert feltételrendszere („régi CSOK") szerint lehet támogatást kapni.

Ezek alapján kérdéseitekre a következő válaszok születtek:

Kedves Őszinte Ingatlanos!

A jogszabály szerint tetőtér beépítésre nem jár a CSOK, ha nem jár térfogat növekedéssel a beépítés. Mit jelent ez pontosan? Ha megemelem a tetőt akkor jár a támogatás, ha nem, akkor nem? Jár-e akkor a támogatás, ha nem emelem meg a tetőt, de mondjuk egy "kutyaól" ablakot teszek rá?

A tetőtéri bővítés vagy új lakás kialakítás minden esetben, erősen függ a jelenlegi épület adottságaitól, például a tetőgeometriától, szerkezetétől, födémek teherviselő képességétől, stb. Például amennyiben a 10 milliós CSOK-nak megfelelő új lakás építése megoldható lehet egy engedélyköteles emeletráépítéssel mondjuk úgy, hogy „szokásos magasságú oldalfallá” megemelik a térdfalat és ezen belül már nem tetőtér, hanem egy új emelet lesz, úgy, hogy a hatóság új lakás építésére adja ki az engedélyt (ráépítési megállapodással) ha más lesz a tulajdonos, ha nem, akkor társasházat kell alapítani. Arra is érdemes gondolni, hogy az engedélyeztetési eljárás során az építésügyi hatóság mire ad(hat) ki építési engedélyt.

A tetőtér beépítéséhez, ha valóban nem jár térfogat növekedéssel, akkor ebből a szempontból nem szükséges az építési engedély, de ha szükséges szerkezeti változtatás, megerősítés, akkor az nagy valószínűséggel engedélyköteles, a szigorúbb besorolású övezetekben akár a kutyaólak (ablakfülkék) építése is engedély köteles lehet.

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Családi ház új tetőtér-beépítése esetén,amennyiben a meglévő lakótérből lehet megközelíteni az új beépített lakóteret, melyben 2 új szoba és egy új fürdőszoba kerül kialakításra, akkor az új lakóegységnek minősül? Vagy csak akkor lenne új lakóegység, ha különálló lépcsőház kerülne kialakításra? 

A szakértők elmondása szerint ez az eset bővítésnek minősül és így a "régi CSOK" vehető igénybe a hozzá.

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Felhasználható-e a CSOK, a házban lévő garázs és szoba feletti lapostető beépítéséhez, ami most teraszként funkcionál? A terasz is elérhető a házon belülről, valamint a garázs is elérhető a házból.

Az előzőekhez hasonlóan ez is a bővítés kategóriájába esik, így szintén a "régi CSOK" támogatása igényelhető hozzá.

A kérdések megválaszolása érdekében, kérlek, pontosan írjátok le a körülményeket, hogy milyen mértékű támogatást szeretnétek igénybe venni. Mivel a kedvezményrendszer több tényező függvénye és az egyes kategóriák között gyakran nem túl nagy az eltérés, így a megfelelő mennyiségű információ hiányában nehézkes a pontos válaszadás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr648252532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása