Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2016. április 08.

Ezek a papírmunkák várnak rád költözés után!

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Családommal egy nagyobb házba szeretnénk költözni, már van is egy kiszemelt, aki valószínűleg a befutó lesz. Én az a típusú ember vagyok, aki mindent idő előtt eltervez és ennek mentén halad. Most éppen a költözéssel járó papírmunkát igyekszem összeszedni, hogy hova mit kell bevinni, átjelenteni stb. Tudnál ebben segíteni, hogy semmi ne maradjon ki?

 Köszönettel,
 Lilla

 

Kedves Lilla!

Az adásvételi szerződés megkötése után az első és legfontosabb dolog a megváltozott lakcím bejelentése, melyet az új lakóhely szerinti okmányirodában vagy az önkormányzatnál lehet elintézni. Ezt a költözéstől számított 3 munkanapon belül meg kell tenni, amit érdemes is  betartani, mert a bejelentés elmulasztása a hatályos jogszabályok szerint 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal járhat.

A lakcímbejelentéshez több hivatalos iratra, a személyi igazolványra, a régi lakcímkártyára, lakcímbejelentő lapra, illetve 30 napnál nem régebbi adásvételi szerződésre, valamint több órányi türelemre is szükség lehet. Bár a legtöbb okmányirodában és önkormányzatnál már online foglalható ügyintézési időpont, ritkán van szabad hely a következő napokra, azaz érdemes előre tervezni.

Az új lakcímkártya kézhezvételét követően (ez szerencsére egyből elkészül) a következő időigényes – és esetenként meglehetősen macerás – lépés a közmű-szolgáltatói (gáz, villany, távhő, víz, csatorna, szemétszállítás) és telekommunikációs (mobil, vezetékes telefon, internet, TV) szerződések átíratása, melyre általában 15, a vízszolgáltatók esetében pedig 30 munkanap áll az új tulajdonosok rendelkezésére.

Hagyományos ügyintézés esetén ehhez szükség van az adásvételi szerződésre vagy az új tulajdoni lapra, a mérőóra átadását és átvételét igazoló dokumentumra, valamint az eladó és vevő által aláírt bejelentő lapra és különböző nyilatkozatokra is. Mivel az ügyfélszolgálatok nyitvatartási ideje általában egybeesik a Magyarországon általánosnak tekinthető munkaidővel, az átlagosan 5-8 szolgáltató felé történő adatbejelentés „offline”, azaz személyes ügyintézése akár 3 napunkba is kerülhet.

Akik a halogatást választják még a sorban állásnál is többet kockáztatnak: több szolgáltatói szerződés pénzbüntetéssel szankcionálja a közmű-szolgáltatói adatváltozás bejelentésének elmulasztását.

Vízművek esetében a bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt a vízmérő átírásakor díjat számítanak fel, amelynek mértéke 180 napon túli bejelentés esetén bruttó 6 ezer forint, egy éven túli bejelentés esetén pedig akár 12 ezer forint is lehet. A gázszolgáltatóknál pedig a közüzemi szerződés hatályos marad a bejelentés elmulasztása vagy késedelmes bejelentés esetén is, ennek megfelelően az új fogyasztó igénybejelentéséig a régi tulajdonos felel a fogyasztási díj megfizetéséért, szerződésszegő magatartás esetén pedig a következményekért.

Az adatváltozás-bejelentését online lehetővé tevő változásbejelentő.hu számítása szerint az 5-8 szolgáltatót érintő közműátírás személyes ügyintézésének járulékos költségei akár a 6-11 ezer forintot is elérhetik, míg az ügyintézésre fordított szabadidő további 10 ezer forint kiesést jelent naponta a családoknak. A több mint 100 haza szolgáltatóval kapcsolatban álló változásbejelentő.hu például orvosolhatja ezt a problémát, így online is intézkedhetünk. Nézd meg a bemutatkozó videót IDE kattintva!

Üdvözlettel,

Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr68487180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandika gazdája 2016.10.12. 08:48:50

Át kell még íratkozni a háziorvosnál, munkahelyen vagy nyugdíjintézetnél, át kell regisztrálni a kutya vagy kutyák chipjét. Nem semmi menet!!! Ja és ha osztatlan közös tulajdonból vettél egy részt, kellenek még a tulajdonostársak személyi adatai és hozzájárulásuk a beköltözéshez.

Narancsos kommunizmus 2019.11.01. 19:26:22

Fura lenne, ha az adávételi szerződés aláirása után 30 napon bellül át kellene írni, tekintve, hogy a legtöbb embernél a hitelfelvétel és a birtokbavétel jelentősen elnyúlik.
süti beállítások módosítása