Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. május 17.

Megbízható piaci ár? Így árazd a lakásod!

Tisztelt Őszinte Ingatlanos!

Mi a legmegbízhatóbb módja egy lakás felértékelésének? A valós piaci árat szeretném tudni, de elég nehéz a helyzet, mert az ingatlanügynökségek egy része az értékbecslést a lakás vételárához kapcsolják, így -szerintem - érdekük magasabb árat becsülni, hiszen magasabb lesz a bevételük. Az adott környéken ahol értékesíteni szeretném az ingatlant, igen nagy különbségeket láttam az otthontérkép alapján a nm árakban (300ezer és 900 (!) ezer közötti szórásban), ezt nehezen tartom elképzelhetőnek. Tudna segíteni hol, lehet az arany középút?

Köszönöm!

Ági

 

Kedves Ági! 

Az ingatlanos kollégák abban érdekeltek, hogy a lehető legpontosabban árazzák be az adott ingatlant (lehet ez az elképzelt árhoz képest alacsonyabb, mint a válság évei alatt, vagy magasabb, hiszen a mostani lakás árak változásai kifejezetten gyorsnak mondhatóak). 

Szeretném leírni, hogy hiába értékel egy ingatlanos felülárazva egy ingatlant, arra nagy valószínűséggel nem lesz jelentkező, így nem fog magasabb bevételre szert tenni, ebben tehát nem érdekelt.

Az eltérés oka, hogy minden lokációban több féle típusú, méretű, állapotú ingatlan található, így az átlag nm ár valójában egy nagy átlagot képvisel, mely inkább iránymutató az adott területen belül.

Az arany középúthoz figyelemebe kell venni a  jelenlegi piaci körülmények között mind a megtörtént vételárakból számított nm árat, mind a hirdetett ingatlan nm árait, és ezeket érdemes összehasonlítani.

Amennyiben javasolhatom, a valós piaci ár meghatározására  a piaci összehasonlító módszer használható. Ebben az esetben a már ismerté vált megtörtént adás vétlek során kialakult piaci árakat, és a hirdetett ingatlanok árait hasonlítjuk össze az árazni kívánt ingatlannal. Tehát, olyan ingatlanokat keresünk, melyek típusban, lokációban, méretben, állapotban, jogi helyzetében is megegyezik a miénkkel.  Az összehasonlítás során minél több adattal rendelkezünk, annál pontosabb lesz az ár meghatározása.

A módszer alkalmazhatósága minden esetben szóba jöhet, amennyiben megfelelő mennyiségű és „minőségű” összehasonlító adat áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy az így becsült forgalmi érték megbízható és reális legyen. Természetesen a jelen piaci viszonyok között egy ilyen ár  is gyorsan változik, tehát 90 napon túl nagy valószínűséggel nem lesz már érvényes.

Remélem tudtam segíteni.

Üdvözlettel

Őszinte Ingatlanos

A címlapkép forrásáért kattints IDE!

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr58702268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.05.17. 14:45:29

Ingó inggyári ingatlan
(avagy vagyon az agyon)

Inggyárunk az ingatlan-e,
Vagy csak néha ingtelen?
Üzlettársam így szól: Na ne
Inogj meg most hirtelen!

Nem én ingok, ing a óra,
Akkor is, ha föld se reng.
Legyint s nem is méltat szóra,
Ám előttem földereng

Földrengés, hol ingahalom
Módján gyárban ing sok ing,
S máris hallom saját dalom,
Mint egy up-date singshow-king:

Pöngessed George, püföld Ringo,
Üvöltsétek John és Paul:
Inggyár ingatlanunk ingó,
Hű, yeah-yeah-yeah lettem! Góóóól!!!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2009/08/ingo-inggyari-ingatlan.html

whale 2016.05.17. 15:17:38

Ne beszéljünk félre, az ingatlanos SOHA, ismétlem SOHA nem fog túlárazni egy ingatlant! Ugyanis őt a legkevésbé érdekli, hogy a tulajdonos mennyit veszít az ingatlanán, őt egyedül a JUTALÉK minél GYORSABB besöprése érdekli!
És annyi esze mindegyiknek van, hogy a ritka forint helyett jobb a sűrű fillér, szóval minél nyomottabb árra próbálják rábeszélni az ügyfelüket, csak hogy minél hamarabb csöngessen a kassza nekik...

Nzoltan 2016.05.17. 17:36:51

@whale: Egyet kell, hogy értsek. Én is ezt tapasztaltam. Két nap alatt eladták volna a lakásomat húsz százalékkal a valós ár alatt. Normális áron ket hónap alatt ment el. Még a válság közepén.

bontottcsirke 2016.05.17. 19:29:30

Most jól megtudtam. Amúgy meg alul fog árazni, hogy gyorsabban megkapja a jutalékot.

Pargendity Özséb 2016.05.17. 20:55:00

@whale: Egy fenét! Alul árazza húsz százalékkal, két nap után felveszi a jutalékot, de a vevő egy kolléga, akivel risztel a különbségen.

whale 2016.05.17. 21:11:06

@Pargendity Özséb: Bocs, de ezt nem egészen értem.:)

csíra 2016.05.17. 21:31:08

De honnan tudom meg, hogy mennyiért kelt el egy adott ingatlan? Főleg honnan tudom meg, hogy több olyan ingatlan, ami az enyémhez hasonló adottságokkal rendelkezik, mennyiért ment(ek) el???

Boka1 2016.05.17. 21:58:10

@whale: amíg megkötöd a szerződést az ingatlanossal, addig meggyőz, hogy drágábban is el tudod adni. Az első hetekben visz fel pár turistát, aztán jön az árcsökkentős duma.

anyadmajma 2016.05.17. 22:03:04

@csíra: hehe, hát majd az ingatlanos megmondja:)
Ugyan olyan dilettáns hiénák, mint a taxisok. (persze, 1000ből mindig van egy hülye, aki nem az. Illetve bocs, az jelen helyzetben nem hülye, hanem becsületes. De attól még 1000ből egy)
És megint megkérdem: minek is alkalmazkodjak dög sok pénzért egy harmadik személyhez? Ugyan ott hírdet, mint én. Ugyanakkor van a lakásomba, mint én meg a vevő. MIt is csinál azon kívül, hogy leszámlázza a jutalékát?
És még egy téveszme: NEM az eladó, hanem a VEVŐ fizeti az ingatlanost. Abból a lóvéból fogom kifizetni, amit a vevő ad. Amit akár le is alkudhatna a vevő, ha nem kéne kifizetnem.
Csak nyomják a propagandát, hogy ők aztán a tuti! Mert mondjuk, ha elköltözök, és odaadom neki az üres lakás kulcsát, hogy majd szólja, ha megvették, az már értelmezhető történet.

hdnctrl 2016.05.18. 00:08:26

@csíra: google cache keresés az ingatlan.com-on

Rocky2 2016.05.18. 00:50:35

@scuynat: Ott sajna csak az irányarakat látja. Azt, hogy ténylegesen mennyiért ment el, nem. Persze ez neki is megfelelhet irányárnak, de nem biztos, h. ha a másik 20%-kal volt túlárazva, és 1 év után rájött az eladó, hogy bizony többet kell engednie az alkunál, mint az általa gondolt 5-6%, akkor ugyanezt az aktuális eladó is szeretné eljátszani.
Persze lehet, hogy az irányárat is csökkentette menet közben a hirdető, és akkor reálisabb képet kap.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.05.18. 07:32:45

@Pargendity Özséb: Oi, ez okos. Besöpri a jutalékot ÉS még vett is olcsón egy lakást:) Amit akár el is adhat, még sok haszonért. Ha igazán okos, akkor hoz még egy havert, aki cöccögve még egy millával kevesebbet kínál, így már nem is olyan rossz az eredeti ajánlat. Ki van ez találva.

élhetetlen 2016.05.18. 12:51:53

@Pargendity Özséb: Még a kolléga sem kell. A szemben levő 27 nm-es lakást úgy 5 éve megvette az ingatlanos „magának” 14 milláért, mert olyan helyes kis lakás, a volt tulajnak még az is elmesélte, hogy hogyan fogja átalakítani, (nehogy gyanút fogjon a tulaj, hogy esetleg többért eladja majd, és esetleg ő is próbálkozhatna még). Jött egy szobafestő, kifestette, és három hónap múlva elkelt 17 milláért. Na, most, ha feltételezzük, hogy az ingatlanos befizette a szerzési illetéket (560 eft), és befizette a haszon után a 15 %-ot, (450 eft), és a festést, akkor is majdnem 2 milla haszna volt. Azt már nem tudom, mi van, ha az ingatlanos a kapott vételárat másik lakásba fekteti, akkor lehet, hogy még több marad.
süti beállítások módosítása