Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. május 31.

A CSOK megeszi az ikerházakat reggelire

Kedves Őszinte Ingatlanos!

 

Ikerház egyik házrészét szeretnénk csokkal megvásárolni. Meglévő három gyerekkel és az életkorunkkal (férjem 39 én 38) a feltételeknek megfelelünk, de megdöbbenve hallottam, hogy erre már nincs lehetőség, pechünkre nem nyújtottuk be még a múlt hónapban az igényt. Mi az igazság és mit lehet tenni?

 

Válaszát előre megköszönve:

 

Beáta

 

 

Kedves Beáta!


Sajnos úgy tűnik, hogy tényleg későn vágtak bele az ikerház egyik felének csokos vásárlásába. Iker Casillas karrierjét Mourinho sem csinálhatta volna ki jobban, mint az ikerház vásárlókat a CSOK illetékes minisztériumi értelmezése. (Egyáltalán nem tartozik a tárgyhoz, de a kiváló kapuslegenda hanyatlása lehet, hogy anélkül is bekövetkezett volna, ha Mourinho nem aszaltatja a Real Madrid cserepadján.)

De ne csüggedjen, hanem olvasson tovább, szerencsére akad egy kiskapu!


Osztatlan közös tulajdon esetén ugyanis ügyvéd által ellenjegyzett, vagy közjegyzői közokiratba foglalt és a földhivatalban bejegyzett ingatlanhasználati megállapodással eddig jellemzően hitelhez, állami kedvezményhez lehetett jutni. Ennek a megállapodásnak a lényege, hogy egy vázrajzon felrajzolva, valamint egyértelműen körülírva szerepel: a mindenkori tulajdonostársak melyik ingatlanrészt használhatják kizárólagosan és mik az esetleges közös használatú részek. Egy ikerháznál a közös szerkezeti falakon kívül tipikus, hogy minden mást, beleértve az udvart is külön-külön, kizárólagosan használnak, de elképzelhető, hogy például a kocsibeálló egyes szakaszát közösen használják.


A CSOK-ot elbíráló Nemzetgazdasági Minisztérium ellenben arról tájékoztatta az érintetteket, hogy csupán a 2016. április 26-ig benyújtott kérelmek bírálhatók el pozitívan, ha osztatlan közös tulajdonban áll az épület (és persze ha a többi feltételeknek megfelel a kérelem).


Mi a megoldás? Bármelyik ikerház társasházzá alakítható (sajnos ennek nem úszható meg az illeték-, és az ügyvédi költsége), ugyanis nem csupán a klasszikus bérházak működhetnek társasházként. Már egy kétlakásos ház is lehet társasház. Ráadásul a közös képviselőt se kell szidni, társasházi közgyűlésekre járni, mivel a legfeljebb hatlakásos társasházban nem kötelező közös képviselőt választani, lényegében úgy működhet, mint ha osztatlan közös tulajdonban állna a ház.


Akkor meg minek az egész cécó? Hát ez az, viszont ha már társasház az ikerház, akkor önálló albetéten, külön helyrajzi számon nyilvántartott a földhivatalban, a teher csakis a csokot felvevők teljes tulajdoni hányadát terheli. Állambácsi talán ettől érzi nagyobb biztonságban a kedvezményes támogatását.


Egyéb lehetőségek közös tulajdon esetén (jellemzően új építéseknél): A telek közös tulajdonának a megosztását kérni. Ha egy újépítésű ikerházas példánál maradunk: akkor mindkét telek, majd az azokra épülő házak önálló helyrajzi számon fognak szerepelni. A meglévő helyrajzi szám kap /1 és /2 jelölést.


Igen ám, de önkormányzati rendelet szabályozhatja a legkisebb telekméretet. (Sőt, legjobb tudomásom szerint az összes önkori meghúzta az alsó limitet.) Ha ezt nem érné el az új telekre húzott csokos ház, akkor kérhető úgynevezett épület kiemelés. A nagybácsi felső polcán porosodó, 1979-es jogi szakkönyveiben nem érdemes keresgélni, hogy mi is ez az épület kiemelés? Pár éves csupán, az új Ptk hozta be. Ilyenkor a meglévő helyrajzi szám megmarad, nem kap /1-es jelölést, hanem az új épület kap a helyrajzi száma mögé biggyesztve egy /A jelzést.

 

Tisztelettel:

Őszinte Ingatlanos

CSOK-os lakáskereső (x)

 A címlapkép forrása: www.pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr758749114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dezsoke007 2016.06.01. 20:11:40

Itt van egy nagyobb fogalmi zavar: az ikerház attól iker, hogy két önálló telekre épül, egymástól független, önálló szerkezetekkel, egymásnak "háttal", de szerkezetileg nem összeépítve. Ezzel meg lehet spórolni egy-egy oldalkertet, így jóval kisebb telekszélesség alakítható ki.
A sorháznál már közös szerkezet a határolófal, jellemzően a telek is egy helyrajzi számmal bír, de jól elhatárolható, külön első és hátsó udvarokkal.
Amiről a cikkben szó van, az az ingatlanhirdetésekben úgy szerepel, hogy "házrész", itt minden közös, a szerkezet, az udvar, a lehető legrosszabb verzió. Persze lehet belőle társasház, egyszerűbb később eladni az önálló albetét miatt.

has 2016.06.01. 21:35:08

Siralmas,hogy egy "ingatlanos" még ma sem tudja mi a kétlakásos ház és az ikerház közötti különbség. Pedig tanítják a tanfolyamon. Kérdés, hogy járt-e.

szódabár 2016.06.02. 09:46:18

@dezsoke007: hát nem. Az ikerházak jellemzően nem egymásnak háttal épültek korábban, hanem egymás mellé, egy tetővel. Az a szép, amikor az egyik piros, a masik tulaj meg barna tetővel újítja föl... Az önálló telek csak álom, pont az volt a lényege, hogy egy telekre építettek két kisebb házat. Tíz éve hitelből akartunk egy ikret venni, de a másik iker nem járult hozzá a hitel felveteléhez. Osztatlan közös volt, megtehette. Mi azóta sem bánjuk, végül önálló házat építettünk.

dezsoke007 2016.06.03. 19:55:03

@szódabár: pedig igen: fogalom meghatározás az OTÉK-ból (lehet, hogy már nem hatályos, de a fogalmak nem változnak):
"Ikerház: két szomszédos építési telek közös oldalhatárán álló, egymástól független épületszerkezetekkel és vezetékekkel megvalósított, nyílás nélküli tűzfalakkal csatlakozó két
olyan önálló épület, amely külsőleg egy épület képét mutatja."

A másik típusról beszél te, ennek a meghatározása:
Csoportház (a sorház, láncház, átriumház gyűjtőmeghatározása): építési telkenként egy vagy
több önálló rendeltetési egységet (pl. lakást vagy egy üdülőegységet) magába foglaló,
egymástól független épületszerkezetekkel és vezetékekkel megvalósított önálló épületelemek,
egymáshoz kapcsolt beépítéssel csoportosan elhelyezett együttese.

Hátha a blogger is tanul.

Beer Monster 2018.02.10. 13:02:18

Vannak, akik nem tudják, hogy az ikerház köznyelvi és pillanatnyilag érvényes szaknyelvi jelentése két egymástól különböző fogalmat jelöl.

Volt egy olyan félreértés is, hogy az ikerházzal több lehet a probléma? Nem igazán, a probléma a rossz szomszédsággal van, az ikerház ezt se nem fokozza, se nem csökkenti, sőt sokszor jobban elszeparálja a feleket, mint egy kerítés a szomszéddal. Ha a feles kert túl kicsi, és attól kerülnek egymás nyakára, akkor megint nem az ikerház volt a hunyó, hanem a méret.

Olyan is volt, hogy a házrész lenne a legrosszabb felállás, holott a lakás az. A házrésznél nem kötelező használni a közös udvart, a lakásnál viszont nincs.
süti beállítások módosítása