Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. június 23.

Hová tűntek a kiadó lakások?

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Gyermekem sikeres érettségi után van (és mi is). Azt gondoltam, hogy ennél jobban nem fogok megőszülni, de szinte azonnal következnek az újabb megpróbáltatások.  Mivel elég jól tanul a gyerek, 99 %-os esély van rá, hogy felveszik az egyik fővárosi egyetemre. A ponthatárok, a felvételi eredmények várható kihirdetése 2016. július 26. lesz, de már most sem találok megfelelő bérelhető lakást. Igazából, megnézve a jelenlegi kínálatot, 100 e Ft alatt szinte kizárólag, bérlő társat keresnek, illetve az iskola közeli helyek elfogytak.  No és a rezsit, vagy a berendezést nem is számoltam, vagy az egyéb eszközöket. Van esély arra, hogy találunk emberi áron kiadó lakást? Vagy van egyéb megoldás?

Üdvözlettel

Tibi

 

Kedves Tibi!

Nehéz helyzetben vannak, akik albérletet keresnek az egyetemi városokban, nagyon kevés a kiadó lakás, és nagyon kevés az idő is szeptemberig.

A népszerű, turisták által kedvelt lakás megosztó alkalmazásoknak köszönhetően, szinte az összes kiadó ingatlan elfogyott. Egyszerűen sokkal jobban megéri, mint „hosszú távra” kiadni honi bérlőknek. Van olyan ismerősöm, aki vidékről nem rendszeresen jár dolgozni a városba, és ilyen alkalmazáson keresztül vesz ki lakást havonta pár napra. Ez természetesen nem megoldható egy fiatal egyetemista életében.  Azt gondolom, hogy amíg az új építésű ingatlanok nem kerülnek a piacra, és amíg egyre több külföldi érkezik, nem valószínű, hogy bővülni fog a kiadó lakások piaca. Érdemes külső kerületeket választani (amíg van), természetesen olyan helyet ahonnan tömegközlekedéssel értelmes idő alatt el lehet jutni az adott intézménybe. (Én a fővárosban nőttem fel az egyik külső kerületben, nem okozott különösebb gondot, hogy naponta akár 1-2 óra utazással teljen. Értem én, hogy mindenki szeretne az iskola gondnoki lakásában szobát bérelni, de lássuk be, ez nem fog menni). Javaslom, hogy már most keressen bérlő társat, társakat, így eloszlanak a költségek. Mindenképpen iratkozzon fel a hirdetés figyelő szolgáltatásokra.  Ha van kiválasztott környék, érdemes sétálni reggelenként a környéken, levadászni a közös képviselőt, gondnokot, adott házban lakótól érdeklődni.

Alternatív megoldás lehet lakást vásárolni, 2 vagy több szobás (külön nyíló szobákkal), adott esetben hitellel is, hiszen ki fogja termelni az árát. Természetesen ez nagyobb beruházás, azonban biztosra vehető, hogy ki lehet adni a csoport társaknak, lesz rá kereslet.

Üdv

Őszinte Ingatlanos

Kiadó lakások 100 ezer Ft alatt (x)

 A címlapkép forrása: www.pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr88834474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IamTwo 2016.06.23. 15:20:03

Nekem úgy tűnik, hogy a kérdező nem nagyon rajong a bérlőtársért.
Ugyanakkor - bár nem derül ki a postból -, hogy hol és milyen lakást keres, de 50.000-ig is lehet lakást találni, nem is egyet, nem is rossz helyen.
De ha már ennyit rászánnak(?), akkor én is inkább a hitelbe gondolkodnék - kérdés, hogy van-e néhány millió önerőre.

Kyria 2016.06.23. 16:59:45

Én már régebben adtam ki lakást - de nemsokára újra fogok, mert egy családtagom csatlakozik a külföldre távozók népes táborához - úgyhogy az "ellenkező" oldal egy szempontját tudom hozzátenni. Mindenképpen hosszú távú bérlőt fogok keresni - mivel dolgozom, így nem is lenne időm a lakással sokat foglalkozni - de egyetemistá(k)nak semmiképpen nem adnám ki. Sajnos sokan - miután kikerültek a szülői "felügyelet" alól - csak egyfajta végtelen bulizásnak fogják fel az egyetemi létet. Az pedig egyáltalán nem hiányzik, hogy a társasház többi lakójától megkapjam a magamét miattuk. Úgyhogy aggódom is egy kicsit, hol fogok én rendes, normális bérlőt találni. (És ez itt most nem a hirdetés helye, félreértés ne essék, de biztosan nem fogok 100 eFt-ot kérni, mert egyrészt azt túlzásnak tartom egy alig 50 m2-es lakásért, másrészt az az elsődleges szempont, hogy a leendő bérlővel zökkenőmentesen tudjunk mindkettőnk megelégedésére együttműködni...).

Zsuzsi25 2016.06.23. 18:28:56

@Kyria: ugyanez a velemenyem. Az en lakasom kozvetlenul egy egyetem mellett van (at kell menni a masik oldalra) eTobbet is kerhetnek erte, de eszem agaban nincs kiadni egyetemistanak!

tede 2016.06.23. 19:15:56

@Kyria: a lakás mérete csak egy dolog. Inkább az árát/értékét kell nézni a kiadásnál. Persze a kérdés, hogy van-e bérlő, de ismerek 39m2 lakást, 105e adnak ki 2 embernek megosztva (plusz közös költség, rezsi stb, ez csak a bérleti díj) és sorban állnak érte. Kolléganő adja ki és 2 napig hirdette, szó szerint tolongás volt, annyian telefonáltak neki. Pedig azt kérte, hogy esti órákban hívják, de egész nap csengett neki és legalább jól szórakoztunk és tudtuk ugratni (ami soha nem hátrány egy női kollégánál, ha szórakoztatjuk :) ), hogy már megint hívják és megint és megint sorban. Sok ingatlanos és sok kamu hívója volt, de komoly bérlő is több mint elég. Abban a házban akkoriban adtak el egy 42m2 lakást 19 milláért, szóval az övé is megér 17-17,5-t. Ő is kevesebbet akart kérni, de mondtam neki, hogy egy 17 millás lakás 105e-t nem sok. Ha valaki hitelre venné akkor csak a kamat lenne 150-170e, ezt így is lehet ám nézni.

Egy panel lakást például lehet, hogy nagyobb de a rezsi is több. Az értéke meg kevesebb, hiába nagyobb az alapterülete.

Tudom, hogy a bérlők sokszor nem nézik a lakás árát csak azt, hogy mekkora, de a lakás értékét is nézni kell szerintem.

Kyria 2016.06.23. 19:32:05

@tede: Köszönöm szépen. A lakás egyébként két szobás és Zuglóban leledzik - közel a Stefánia úthoz, de annál csendesebb utcában, egy három emeletes házban - és bár én újonnan vettem, de azért annak van már pár éve (igaz, azóta egyszer már ki lett festetve). A közlekedés onnan nagyon jó - én is a közelben lakom, úgyhogy tudom. Az nekem eszembe sem jutott, hogy a lakás értékét is nézzem a kiadásnál, mert nem az ár a legfontosabb szempontom, hanem a megbízhatóság és a rendesség, hogy én is elégedett legyek, de persze a bérlő is legyen az (a régebbi tapasztalataim azért általában jók voltak, csak nem tudom, azóta mennyit "változott a világ"...). Mindenesetre érdekes szempontot írt, még egyszer köszönöm a hozzászólását.

zsiraf lany 2016.06.28. 14:08:06

@Kyria: Mint frissen végzett egyetemista, a másik oldalról mondom: lakást találni normális, reális keretek között rugalmas és korrekt főbérlővel/tulajdonossal nekünk is kihívás pont azért, mert a szűk kisebbség alapján ítélik meg az egyetemisták teljes körét. Hiába vagyunk/voltunk a párommal és a lakótársul fogadott barátunkkal csendes, a saját és mások tulajdonára igényes, nappali tagozatosként is dolgozó fiatalok, biztos háttérrel és segítőkész szülőkkel, amint meghallották a tulajdonosok, hogy egyetemisták vagyunk, el lettünk hajtva. Az egyéni elbírálás nem túl nagy kérés a többi fiatal nevében sem. A társasházban, ahol lassan 2 éve lakunk, soha egy szó nem volt ránk, inkább mi szólunk a sűrűn cserélődő, általában nem egyetemista albérlőknek, hogy este 10 után már nem kéne ordítva hallgatni a zenét, mert rajtuk kívül mások is laknak a házban, akik aludnának. Azok az egyetemisták, akik "szétlakják, szétpartizzák" a lakást és hangosak, általában kertesházból, faluból/kisvárosból jönnek, mert a szocializációjukba nem tartozott bele a mások igényeinek figyelembe vétele, mert nem kellett alkalmazkodni egy kicsit sem a szomszédokhoz (a saját portáján azt csinál, amit akar) és nem tudják, hogy a társasházban minden hallatszik (nem csak a panelban), jobban, mint gondolják. Eleve úgy hirdetni, hogy egy fizetőképes, népes célcsoportot kizárnak a lehetőségek közül, nem túl hatékony. Ha a szerződésben kikötik, hogy rendszeres csend és nyugalom-megzavarásért azonnali felmondás jár, kétszer is meggondolja mindenki, mennyit hangoskodik, vagy akar-e szerződést kötni.
Egy-két felvetés egy évek óta albérletben lakótól: a tisztasági festést 2-3 évente nem az albérlő költségén kell megejteni, a lakás fenntartásához tartozik, ahogy az elromlott bojler, konvektor szereltetésének és karbantartásának költsége is, mint a lakhatóság alapkritériuma, és a kaució a szándékosan okozott károk, megelőzhető balesetek fedezésére van, a maradék a kiköltözéskor fillérre pontosan visszajár. Az egyéb javítanivalók költségét meg rugalmasan kell kezelni, a költségek közös fedezése nem ördögtől való.
Sok sikert a lakás kiadásához!

zsiraf lany 2016.06.28. 14:08:06

@Kyria: Mint frissen végzett egyetemista, a másik oldalról mondom: lakást találni normális, reális keretek között rugalmas és korrekt főbérlővel/tulajdonossal nekünk is kihívás pont azért, mert a szűk kisebbség alapján ítélik meg az egyetemisták teljes körét. Hiába vagyunk/voltunk a párommal és a lakótársul fogadott barátunkkal csendes, a saját és mások tulajdonára igényes, nappali tagozatosként is dolgozó fiatalok, biztos háttérrel és segítőkész szülőkkel, amint meghallották a tulajdonosok, hogy egyetemisták vagyunk, el lettünk hajtva. Az egyéni elbírálás nem túl nagy kérés a többi fiatal nevében sem. A társasházban, ahol lassan 2 éve lakunk, soha egy szó nem volt ránk, inkább mi szólunk a sűrűn cserélődő, általában nem egyetemista albérlőknek, hogy este 10 után már nem kéne ordítva hallgatni a zenét, mert rajtuk kívül mások is laknak a házban, akik aludnának. Azok az egyetemisták, akik "szétlakják, szétpartizzák" a lakást és hangosak, általában kertesházból, faluból/kisvárosból jönnek, mert a szocializációjukba nem tartozott bele a mások igényeinek figyelembe vétele, mert nem kellett alkalmazkodni egy kicsit sem a szomszédokhoz (a saját portáján azt csinál, amit akar) és nem tudják, hogy a társasházban minden hallatszik (nem csak a panelban), jobban, mint gondolják. Eleve úgy hirdetni, hogy egy fizetőképes, népes célcsoportot kizárnak a lehetőségek közül, nem túl hatékony. Ha a szerződésben kikötik, hogy rendszeres csend és nyugalom-megzavarásért azonnali felmondás jár, kétszer is meggondolja mindenki, mennyit hangoskodik, vagy akar-e szerződést kötni.
Egy-két felvetés egy évek óta albérletben lakótól: a tisztasági festést 2-3 évente nem az albérlő költségén kell megejteni, a lakás fenntartásához tartozik, ahogy az elromlott bojler, konvektor szereltetésének és karbantartásának költsége is, mint a lakhatóság alapkritériuma, és a kaució a szándékosan okozott károk, megelőzhető balesetek fedezésére van, a maradék a kiköltözéskor fillérre pontosan visszajár. Az egyéb javítanivalók költségét meg rugalmasan kell kezelni, a költségek közös fedezése nem ördögtől való.
Sok sikert a lakás kiadásához!

Kyria 2016.06.28. 15:54:11

@zsiraf lany: Tanácsaidat köszönöm. A félreértések elkerülése végett: természetesen nem az akkori albérlőm költségén festettem ki a lakást és fel sem merült soha, hogy a rendeltetésszerű használatból adódó meghibásodásokat az albérlőnek kellene fizetnie. Sőt, amikor az egyik albérlőm riasztót szeretett volna - ami ugye alapjában az Ő igénye volt - úgy oldottuk meg, hogy az egész bekerülési költséget (mind az eszköz, mind a szerelés) egyszerűen lelakta, vagyis addig nem fizetett albérleti díjat, csak a számlákat, amíg le nem nullázódott. Mindezeket nem magyarázkodásképpen, hanem azért írtam, mert hozzászólásod vehemens hangvételéből ítélve az általánosítás bizony a Te esetedben is fennáll - csak fordítva. Abban viszont teljesen egyetértek, hogy a rugalmasság fontos - természetesen mindkét fél részéről. Végezetül pedig Neked is minden szépet és jót kívánok:)!

5perc 2016.06.28. 18:36:24

@zsiraf lany:
"Azok az egyetemisták, akik "szétlakják, szétpartizzák" a lakást és hangosak, általában kertesházból, faluból/kisvárosból jönnek, mert a szocializációjukba nem tartozott bele a mások igényeinek figyelembe vétele"
Igen-igen. Azok mind eltüzelik a parkettát, disznót nevelnek a kádban, Bódi Gusztira csárdásoznak házipálinkával a kezükben és a sültkolbász zsírját a beképzelt, metropoliszban született luxuslányokra csepegtetik.
"Az egyéni elbírálás nem túl nagy kérés"
süti beállítások módosítása