Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. augusztus 23.

Nem tudom eladni, nincs jó helyen, rosszul áraztam, vagy miért?

Szia, őszinte ingatlanos!

Nagyon szeretem a blogodat olvasni és külön üdvözlendő, hogy van valaki, akihez lehet kérdésekkel fordulni- csak így tovább! Az én kérdésem, a szárnyaló ingatlanpiacon saját kis válság- szeletemmel kapcsolatos. Adott egy jó lokációban tálalható lakás, szépen berendezve, felújítva, befektetési céllal érdeklődőknek berendezéssel ajánlva, de valahogy nem akar beindulni az egész. Az ingatlan hátránya hogy földszinti es udvari nézetű, amit nem is titkolunk el, mert nem szeretnem, hogy az érdeklődök, csalódjanak, amikor idejönnek. Ez az előnytelen tulajdonság az árban is tükröződik, alacsonyabb áron hirdetjük, mint az átlag. Hirdetem saját magam is (próbálva a vevő számára árelőnyt kovácsolni az ügynöki jutalék megspórolásán), ingatlanosok is, volt mar kizárólagos szerződésem is, most épp több ingatlanosom van. (kis es nagy irodáktól egyaránt, de egyikben sem latom az áttörő értékesítési attitűdöt) Érdeklődők vannak, de ajánlatig sosem jutunk. Nem tudom, mit ronthatunk el, mert valamit biztosan. Vagy itt jön szoba az hogy egy lakás annyit ér amennyiért el lehet adni , es toljuk le az arat míg meg nem szaporodik az érdeklődők száma?Furcsa hogy mindenhol az ingatlan eladás csúcsra járását hallom es ebből en mégsem érzékelek semmit :(válaszod előre is köszönöm

Jani

Szia Jani!

Egyszerűen nem minden a lokáció, sőt, azért mert a piac „szárnyal”, nem biztos, hogy minden lakásra, ingatlanra igaz, hogy azonnal űr áron eladható. Rengeteg tényező befolyásolja egy lakásnak az árát. Minden lokációban több féle típusú, méretű, állapotú ingatlan található, így az átlag nm ár valójában egy nagy átlagot képvisel, mely inkább iránymutató az adott területen belül, és nem csak ehhez kell szabnod az árat.

Az biztos, hogy a kínálati árakból kiindulva, szinte minden esetben fals árazás várható, nem célra vezető. Nem tudom a megbízott ingatlanosok milyen árakat mondtak, de ha szigorúan megnézem (és megnéztem pl.: itt egy ilyen gyűjtés (x) , a piacot a belső Terézvárosban, akkor 23 M alatt, azért tucatnyi kedvezőbb áron kínált lakás található. Ha felülárazva szerepel egy ingatlan, arra nagy valószínűséggel nem lesz jelentkező, csak nézelődő, turista.

A reális piaci árhoz, figyelembe kell venni a jelenlegi piaci körülményeket, a megtörtént vételárakból számított nm árat, a hirdetett ingatlan nm árait, egy optimális alkut (mind két fél számára elfogadható), ezeket érdemes összehasonlítani. Korábban írtam már erről (Megbízható piaci ár? Így árazd a lakásod!).

No, de nézzük meg a Te lakásodat (Aki szeretné megnézni, kattintson, írja meg a véleményét, ne fogja vissza magát)!

Előnyök: lokáció, 2 külön nyíló szoba, kis rezsi, optimális kiadhatóság, csend nyugalom, saját illetve kizárólagos udvari használat, kiadhatóság (erről nem írnék külön, de! azt gondolom ez a lakás nem AIRBNB-s, hanem honi vagy nem honi hosszú távú kiadásra inkább alkalmas, a külföldiek szeretnek bámészkodni az utcára…). Hátrányok: földszinti, sötét, konvektoros a fűtése (nem  a legkorszerűbb, és van aki tart tőle).

A szöveg a cél közönségnek kell, hogy szóljon (nyugdíjas, aki a földszintre költözik, nem akar lépcsőzni, cipekedni, vagy kisgyermekes, aki szintén ebbe a cipő jár, stb)? Írd bele a szövegbe kinek ajánlod jó szívvel az ingatlant.

Képek. Nem rosszak, de nem is a legjobbak, viszont kevés (7 db), de van egy jó alaprajzod, és korrekt a méretezés is. Tudom, kis lakásról nehéz jó képeket csinálni, de érdemes lenne 360 fokos linket feltüntetni (ma már van pár ilyen ingyenes alkalmazás), nappali, udvar, körbe tud nézni. Csak a potens vásárló jön ki.

Ingatlanost vagy sem…, erről lesz egy hosszabb értekezés, nem is olyan sokára, de érdemes helyi ingatlanost választani, mert  tudja, hogy mennyiért adott el pont ott. Érdemes nagy hálózatot is választani, mert több a kereső, több az adat, amiből merítenek. Amit nem érdemes, olyan kollégát választani, akiben nem bízol meg 100%-osan. Igazából egy embert választasz, aki veled fog foglalkozni, kérj tőle referenciát (ezt és ezt adtam el, itt és ennyiért, ebben a félévben, évben havonta ennyit és ennyit, köszönő levelek, leinformálhatóság, bizonyítványok megléte, stb, tudom ez nem lesz népszerű. Pl.: egy tényleg ingatlanos ilyen infóval lát el egy eladót: 2015-ben, ebből a méretből, az utcátokban kb 20 lakás cserélt gazdát, és az átlag nm ár egyébként, 360 000.- Ft volt, a legmagasabb ár 450 000 Ft/nm volt. Ebben az éveben az irodánk eladott 5 db, csak ebben az utcában, 382 és 545 között. Ezért ezt és ezt az irányárat javaslom,és ennyiért megy el az lakás). Én 1 ilyen kollégát választanék, vagyis csak 1 irodát. Amiben egy jó szakember még tud segíteni, hogy előszűri a vevő jelöltet, tudja az anyagi lehetőségeit, és tényleg eladja a lakásodat.

Remélem tudtam segíteni.

Őszinte Ingatlanos

Eladó belvárosi lakások (x)

 A címlapkép forrása: www.pexels.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr2711493526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Macskond 2016.08.23. 15:00:01

Megnéztem a képeidet "vevőszemmel". Alapvetően nem vagyok a célcsoportod, mert nem lakást, nem a belvárosban és nem befektetés miatt keresek, viszont már olyan sok hirdetés képeit néztem meg hogy elég fejlett a "képelemző" szoftverem. (nem vagyok ingatlanos)

A pozicionálásod ahogy a "főnök" írta, nem találó, nem az AirBnB a te célcsoportod szerintem sem.

Összegészét nézve egy ekkora lakásért túlárazottnak gondolom a lakást mint olyat, de látom hogy errefelé kb ezek a kínálati árak. Én egy kicsit túlhajtottnak gondolom a belvárosi lakás árakat már csak ezért is nem lennék célcsoport.
A képeket nézve, az jön le kb amit írtál is hogy eladási céllal lett felújítva a lakás, kötelező nyilászáró csere, de a többi inkább szépészeti beavatkozás. (utóbbiból a jobban sikerült fajta)
Ha lakásra hajtanék, akkor bennem súlyos kérdéseket vetne fel, hogy egy felújítás után hogy marad meg az amúgy szépen csempézett fürdőszobában az ezer éves fali gázmelegítő és az átfolyós FÉG vizbojler.
Nem csak azért mert nem illik oda, hanem mert bennem mindjárt azt a kérdést hozza hogy a lakás nem-látható elemivel vajon lett e bármi kezdve. (amik cseréje amúgy költséges, felújítás után pedig tragikusan költséges, ha mégis hozzá kell nyúlni)

Ha kell tipp hogy mivel javítsd az eladhatóságot akkor ezek a "bigyók" kuka, tegyél fel egy új villanybojlert, és egy elektromos melegítőt ami designban passzol a szép új fürdőhöz és legalább nem merül fel mindjárt e képek alapján az amit leírtam.

A lokáció tekintetében szintén érdemes lenne bővebben leírnod hogy hogy is alakul ki ez a saját bejáratú udvar rész és hogy viszonyul ehhez a társasház. Ez ugyanis szokatlan, és aki keresgél mindig tart kicsit a számára ismeretlen megoldásoktól.

Röviden így nézel ki egy legalább "elméleti" vevő szemével.

Nancsi 2016.08.23. 15:52:59

Ez a lakás élettérként kisebb mint egy 33 nm-es 1.5 szobás panel. A kicsi szobába egy szimpla ágy fér be, vagyis 1 személyes lakásnak van kialakítva. Értem én hogy ki lehetne máshogy is, de ha már demó lakásnak rendezed be, meg felajánlod hogy meg lehet venni a berendezést (ha nem veszik meg, mégis mi a tököt fogsz csinálni ennyi cuccnak: bérelsz nekik egy raktárat?), akkor úgy kellene berendezni, hogy a lehető legjobb helykihasználást mutassuk. Vagyis minimum 2 fő számára. Értem én hogy szép nagy szellős a nappali, de a dohányzóasztal egy olyan bútordarab aminek a létezését se értem (mi a francot lehet azzal csinálni?), ekkora lakásban pláne nincs létjogosultsága, viszont kajálni meg nem lehet csak állva, mert nincs ahová leüljön az ember. Vagy tegye az ölébe a leveses tálat a kanapén, 23 millióért? Na ne már.

A másik hogy ha már 1x szépen kifested a falakat, meg felmatricázod, akkor legalább csiszoltasd le azokat a nyomorult ajtókat mázolás előtt, mert ahogy kinéz, az hányinger. Úgy általában a kivitelezés minősége is elég gáz - a konyhai szekrény ajtajai úgy állnak mint az ökörhugyozás (van a sarokpántján csavar: kicsit tekergeted, és szintben lesz, 5 perc), össze van festve a csempe (kapard le), stb. Plusz ott a szép szárítógép vagy mi, meg a retro gázkészülék - hát na... Szóval vagy dugjunk, vagy ne dugjunk, de ha dugunk, dugjunk rendesen - ne újítgassunk meg szereljünk fel félig.

szépjuhászné 2016.08.24. 22:13:47

A lakást láttam egy házszámos hirdetésben. A ház vakolata omlik, mellette üres telek van, oda várhatóan építenek valamit, a lakás még sötétebb lesz. A cirkót kispórolni nem illik, felújítást szerintem gépészettel kezdünk és nem konyhabútorral. A 400 000 forint/m2 ár reálisabb lenne.

Elstron 2016.10.04. 19:17:57

Ez nem 2 különnyíló szobás, hiszen a konyha az egyik szobán (nappali) közelíthető meg. Az ára teljesen irreális, nem csoda, hogy még mindig nem sikerült eladni.
süti beállítások módosítása