Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. október 04.

Ne hagyd kivenni a pénzt a zsebedből!

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Az lenne a kérdésem, hogy pontosan, hogy néz ki egy banki visszavett lakás értékesítése, ha nem árverezésről van szó?  Kinéztünk egy lakást. Áron alul árulják. Megnézni nem lehet, de a házat láttuk, és úgy gondoljuk, nem lehet rossz bármelyik lakás is az. Szóval megvennénk látatlanban is. Azt mondta az Úr, hogy felhívnak majd időpont egyeztetés miatt. 20% előleget kell adni kp-ben. Ők írják a szerződést, de nekünk kell fizetni az ügyvédi költséget.  Mit gondol, lehet, hogy ez átverés lesz? Azt ígérik, hogy tehermentes lakást kapunk a végén.

Várom mielőbbi válaszát

Eszter                  

Kedves Eszter!

Nagy általánosságban „banki visszavett ingatlan” nagyon ritkán van a piacon. Ha egy pénzintézet korábban finanszírozott ingatlan tulajdon jogát megszerzi, az esetek döntő többségét tekintve birtokot is szerez. Vagyis az ingatlant meg tudják mutatni, és egy sima adásvétellel megvásárolható.

pexels-photo-164522-large.jpeg

Ettől függetlenül a következő a menete egy ilyen ingatlan értékesítésének.

Az adott pénzintézet az adósság nagyságára való tekintettel közvetve vagy közvetlenül megkeresi az adóst, és közösen megpróbálják értékesíteni az adott ingatlant. Ezt általában szakosodott ügyvédi irodák, vagy ügynökségek végzik (bonyolult folyamatról van szó), vagyis kiadják megbízásba ezeket az ügyeket.  Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az esetek nagy többségében nem csak egy banknak, hanem egyéb más tartozásokat is felhalmoznak, melyek az ingatlan tulajdoni lapjára fel is kerülnek, teherként, végrehajtási eljárás keretén belül (pl.: közös költség, különböző közmű szolgáltatok, NAV tartozások, a sor végtelen lehet). Ha ilyen ingatlannal találkozunk a piacon, abban az esetben a „közvetítő” korrekten el fogja mondani, hogy miről, van szó.

A vételi ajánlatunkat elfogadja az adós/tulaj, az első ranghelyen jegyzett teher birtokosa. Pontos számítás készül, kinek mennyi jut a felajánlott vételárból, melyről a végrehajtók is készítenek jegyzőkönyvet. Ezután készül adásvételi szerződés, mely során a különböző összegeket, a különböző helyekre (nem az adós/tulajdonosnak!), utaljuk el, fizetjük be. Ezért cserébe megkapjuk a törlési engedélyeket, és végül per, teher, igénymentes ingatlan tulajdonosai leszünk.

A másik megoldás (rendkívül nagy tartozások esetén), hogy árverésen vásároljuk meg az ingatlant, de ez most nem volt kérdés Ennek is lehet több változata, ha az adós/tulajdonos együttműködő (azzá lehet tenni), akkor biztonsággal ezt is le lehet vezényelni.

Tehát, abban az esetben, ha egy ingatlant, ahogy Ön leírta, nem lehet megtekinteni természetben, nagy valószínűséggel valaki lakja.

Számomra rejtély, hogy mire fizetnek 20%-ot, és hogy kinek? Az adásvételi szerződést írják? Tudják, hogy ki a tulajdonos (a tényleges), és hogy mi a garancia arra, hogy kiköltözik, és mikorra? A megadott információkalapján, én nem fizetnék egy árva petákot sem, még ügyvédi letétbe sem…

wallet-cash-credit-card-pocket.jpg

A fenitek alapján, olyan „nepper céggel” van dolgunk (ilyeneket mindig kitermel a rendszer, egyszerűen szükséges rossz), amelyik megszerez egy-egy követelést, próbál egyezséget kötni az adóssal, vagy árverésen átvenni az ingatlant. Persze, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy lehúzás lesz a vége, de sokkal nagyobb óvatosság szükséges ebben az esetben.

Üdvözlettel

Őszinte Ingatlanos

Kép forrása pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr9111765649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása