Őszinte Ingatlanos

MeNa 2017. január 31.

Tetszik a ház, de kicsit repedt az egyik fal. Azért megvegyem?

Tisztelt Őszinte Ingatlanos!

Az Otthontérkép.hu-n kinéztünk egy szép kétszintes családi házat, legalábbis a képeken elég jól mutat és még az ára is elfogadható. Elmentünk megnézni és az egyik oldalfalon láttunk egy nem túl nagy repedést. Alkudjak le emiatt még többet az árból vagy ne is foglalkozzak vele, mert újabb repedések jöhetnek és akkor oda az egész pénzünk?

Érdekelne az álláspontja.

Köszönöm a válaszát!

János, az egyik pesti lakótelepről.

Kedves János!

Nem kell megijedni, de persze az alapos vizsgálódás sok kérdésre választ adhat. Ehhez statikust is érdemes igénybe venni, mégiscsak sok pénzről van szó. Pontosan nem tudom, mennyit kér egy szemléért, de nem ezen spórolnék...

abstract-1850417_1280.jpg

A kép illusztráció

Még mielőtt szólna egy ilyen szakembernek, azért olvassa el az alábbiakat, remélem érthetően írok. Szóval, hivatalosan függőleges teherhordó szerkezeteknek hívják ezeket a falakat vagy pilléreket. Károsodásuk általában úgynevezett átmenő repedések formájában jelentkezik. Hogy ez mitől van?

Sajnos, ez rejtett hiba is lehet. Ön már nem láthatja például az alapozáskor elkövetett hibát, ami egyenlőtlen süllyedéshez vezetett. Előfordulhatott, hogy az eredeti házra ráépítettek egy szintet, ilyenkor többletteher lép fel és túlterheltté válnak ezek a szerkezetek. Különféle toldalék építéséknél is látható olyan repedés, ami a szakszerűtlen kivitelezésre utal. Szerencsére a legtöbb eladó családi háznál ez nem jellemző. Akkor kel igazán aggódni, ha a repedés nem vízszintes vagy függőlege, hanem ferde, esetleg ferdén lépcsőzetes. Ez szinte biztosan alapozási gond, alapsüllyedés lehet mögötte.

Egy másik szempont: Nem zárom ki, hogy nem tartották be a falazási technológiai előírásokat, kitöltetlenül hagyták a habarcshézagokat. Lehet, hogy rosszul szigetelték a falazatot és az egyszerűen kifagyott. Rossz szigetelés a tetőfödémeknél is lehet és a falazatba épített kémények hőmozgása is okozhat látványos hibákat.

Írta, hogy az eredeti garázshoz a tulajdonos bevallása szerint egy betonfalas toldást is építettek. Itt is főleg a kivitelezésnél lehet gond - elvileg. Ön nem írta, hogy ott is látott-e a háznál észlelt kisebb repedést,de azért hozzáteszem: a kivitelezésnél előfordulhat, hogy nem volt megfelelő a szemszerkezet vagy a tömörítés, vagy az acélbetéteket nem megfelelően takarták el betonnal. Ilyenkor leválhat ez a betontakarás és erősen rozsdásodhatnak az acélbetétek. Az ikerházaknál is lehetnek problémák a toldásoknál, erről épp a múlt héten írt nekem egy olvasó.

Tapasztalatom szerint a károsodások nem feltétlenül a külső falakon jelentkeznek, hanem a szerkezeti elemek kapcsolódásánál, vagyis a fal és a födém, a fal és az ajtók, ablakok, a fal és a padló találkozópontjain.Milyen formában? Például páralecsapódás, elszíneződés, később akár penészedés is, az úgynevezett hőhidak hideg felületein.

Remélem, kezdésnek elég az a néhány sor, én a statikus véleményét feltétlenül figyelembe venném és ha nem minősíti veszélyesnek a repedéseket, akkor csapjon bele - és persze próbáljon alkudni az árból erre hivatkozva.

Üdvözlettel

Őszinte Ingatlanos 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr9412138219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása