Őszinte Ingatlanos

dibig 2017. március 01.

Szíriai polgárháborús nyomorral megbolondított nigériai levelek az ingatlanpiacon

Szíriai polgárháborús nyomorral megbolondított nigériai levelek ingatlanos hirdetések körül ólálkodva

 

Több ingatlanostól is kaptunk megkereséseket, miszerint (legalábbis a Google nyersfordításokhoz képest) egész tűrhetően megírt angol üzenetekben egy-egy konkrétan meghirdetett ingatlannal kapcsolatban érdeklődnek, hogy az aktuális-e még.

Ugye eddig nincs semmi különös, miért ne érdeklődhetne külföldi akár eladó, akár kiadó ingatlan iránt?

Majd az igenlő válaszra érkezik a második e-mail. Bő lére eresztve, a klasszikus nigériai levelekből ismerős fordulatokkal: röpködnek a dollármilliók, ami a polgárháborúban meggyilkolt, dúsgazdag szír gyáriparos hagyatékából özvegye a Vöröskeresztnél helyezett letétbe és amennyiben a pénz kimenekítésében segít a „szerencsés” e-mail-címzett, 30 százalékos jutalék üti a markát.

Ebben az e-mailben már személyes adatokat: teljes nevet, mobil telefonszámot, életkort, foglalkozást és lakcímet -kérnek.

Hogy mit lehet tenni? Elfelejteni az egészet, spamként jelölni, vagy ha mennyiségileg nagyon bosszantó az ügy, akkor esetleg a csalók leleplezésére szakosodott csalóvadászoknak továbbítani a levelet. Egy hosszadalmas szélmalomharcba nem érdemes belebonyolódni. Akad olyan ingatlaniroda is, akiknek vagy kétszáz hirdetésükkel kapcsolatban is azonos, kétes megkeresések érkeztek a második e-mailben.

Ilyenkor esetleg megfontolandó, a gyanúsabb angol, vagy fordítóprogrammal magyarított megkeresések megválaszolására nyitni erre a célra egy külön, „eldobható”, ingyenes e-mail-fiókot, valamelyik nagy szolgáltatónál (pl. gmail, yahoo) és azokról válaszolni.

Egy szélmalomharcba sajnos nem érdemes beleállni, ha szeretnénk a világot az anonim csalóktól megtisztítani, akkor rengeteg időt és energiát fecsérelhetünk minderre. Adatokat még véletlenül se küldjünk, hiszen még ha nem is lépünk tovább, ki tudja, hogy adathalászok miféle adatbázisban landoltatják az adatainkat.

Azt meg ugye mondani se kell, hogy senki se kajálja be, hogy mesés vagyonokból hatalmas jutalékot vadidegeneknek küldött e-mailek útján fizetnének ki, ellenben borítékolható, hogy a dollármillióktól megszédült hiszékenyek egy részét arra is ráveszik, hogy előtte mindenféle indokkal ők utaljanak bizonyos összeget, ami eltörpül a mesés milliókhoz képest. Csak ott a baj, hogy a mesés milliók nemlétezőek.

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr4312303477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása