Őszinte Ingatlanos

dibig 2017. április 02.

Hogyan (ne) rajzoljunk Excelben vázrajzot?

Nemrég felmerült blogunkon, hogy vajon érdemes-e ingatlanos apróhirdetéshez a házról, lakásról, vagy éppen nyaralóról alaprajzot, vagy legalábbis egy vázrajzot készíteni.

Azt tanácsoltuk, hogy legalább egy (lehetőles méretarányos) vázrajz ártani azért nem árt. A vázrajzot akár egyszerűbb rajzoló szoftverrel, akár vonalzóval-ceruzával, papíron is elkészíthetjük. Minderre ugye minden átlagos képességű felnőtt, vagy akár nagyobb kamasz is képes.

Nos, hasznos dolog az Excel-táblázatkezelő és vannak ennek a műfajnak olyan virtuózai, akik kis túlzással egy kortárs Mona Lisa-feldolgozást is művészi szinten képesek Excelben megszerkeszteni.

monalisa.png

Ellenben az alábbi ingatlanhirdetést feladó talán még sem bánik ennyire mesterien az Excellel:

excelvazrajz.jpg

Kissé nagyobb méretben, a lényegre fókuszálva, így fest a Mestermű:

excelvazrajz2.png

Kétség kívül valahol bájos az alkotás neonaív-népművészeti puritanizmusa. Például a nyílászárók szöveges: "ajtó", "ablak"-jelölése, de talán szerencsésebb megoldás,ha egy ilyen táblázatos vázrajz helyett offline, papírral-ceruzával-vonalzóval bíbelődünk alig több ideig, mint ezzel a táblázattal, majd az elkészült vázrajzot mobilunkkal lefotózzuk, végül pedig a hirdetéshez feltöltjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr8812388095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VT Man 2017.04.02. 21:45:26

Van egy csomó online rajzoló, ingyenesek is, amivel nagyon egyszerű.
Pl. floorplanner.com/

igazi hős 2017.04.02. 22:16:58

A legegyszerűbb, ha szkennelünk egy alaprajzot (persze csak ha nem túl régi építésű és megvan), töröljük róla a felesleges részeket (vagy épp beleírunk, mert csak nm van, de hossz nincs) és azt rakjuk ki. Akkor legalább a falvastagság is látszik. (Hátha zenész a szomszéd.)

blaubner 2017.04.02. 23:02:23

"..Azt tanácsoltuk, hogy legalább egy (lehetőles méretarányos) vázrajz ártani azért nem árt... " - ez komoly vagy csak valami felreertelmezett eufemisztikus megfogalmazas?

Alaprajz nelkul szvsz teljesen komolytalan barmilyen ingatlanhirdetes.

A tartalomhoz: azert ne rajzoljunk excelben, mert a hivatkozott peldaban szereplo arc nem tudta megfeleloen kezelni? Attol meg a program kepes ra, megha nem is ez az elsodleges funkcioja...

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2017.04.02. 23:42:12

vagy ott van pl a Sweet Home 3D ami magyarul is tud

dibig 2017.04.03. 01:32:00

@blaubner: szerintem eléggé egyértelmű a posztban, hogy nem az Excelben rajzolással van gond, hanem az Excellel ilyen színvonalú rajzolással: "Ellenben az alábbi ingatlanhirdetést feladó talán még sem bánik ennyire mesterien az Excellel" (remélem félreértelmezett eufemisztikus megfogalmazás-mentesen:-))

adg 2017.04.03. 05:29:43

Hozzatennem, hogy az elozo posztban bemutatott remekmu egy fikarcnyival sem jobb, mint ez itt fent. Sot, mivel azt egy intatlanos keszitette, nem egy laikus, elvarhato lett volna egy arányos es minosegi munkat kiadnia a kezebol. Plane, hogy meg peldakent be is mutatja.

Pl az ajto szelessegi furdoszoba es szinten ajto szelessegu knyha valami tragikus igenytelenseget mutat.
Tiz eves gyerek szabad kezzel, meres nelkul arányosabban lerajzolna egy lakast, de ez sajnos nem elvarhato a vetelar 2-5%-ert. Szomoru...

Wfater 2017.04.03. 07:33:33

Kétségtelen, hogy az exccelnek nem a rajzolás a fő funkciója, azonban fejlett rajzeszközei révén fantasztikus dolgokat csinálhat vele könnyedén, ha valaki ért hozzá.
Az önkormányzati lakásprivatizáció idején több ezer lakás m=1.100 méretarányos építészeti alaprajzát készítettem el excelben melyek kinyomtatott példányairól senki meg nem mondta volna, hogy excelben készültek.
A legjobb ecsettel és festékkel is lehet pocsék képet készíteni.

ze11 2017.04.03. 09:06:51

@blaubner: @Wfater: Attól, hogy egy teáskannában fel lehet forralni a vizet, tésztát nem kéne benne főzni. Nagyjából ezt csinálja az, aki a táblázatkezelőt rajzolóprogramnak használja.
Dia, SketchUp, meg egy rakat kifejezetten (javarészt amerikai szabványokhoz illeszkedő) alaprajzkészítő program van, de sajnos tudott dolog, hogy akinek Excel-je van, annak minden xls...

ze11 2017.04.03. 09:07:32

@Wfater: A rajzok szerkeszthetősége, kezelhetősége azért kellően komoly kihívásokkal terhelt, gondolom...

hdnctrl 2017.04.03. 09:52:19

excelben is megrajzolom úgy, mint a többség valami online bigyóval, csak érteni kell hozzá

dazzled 2017.04.03. 11:29:45

Az Excel tökéletesen megfelel erre a célra is. Nem kell ehhez AutoCAD vagy más bonyolult program.
Én egy megfelelő oszlop/sor szélességű négyzethálós Excel lapot használok erre a célra. Fotó montázsokhoz (több kép egy lapon elrendezve) is sokkal jobban használható, mint egy igazi grafikus szerkesztő program. Az Office csomagból nekem nem is kell más (pl. A Word sem).

nyelv-ész 2017.04.03. 12:24:35

@ze11: Ez miért baj? Ha valaki megtanulta s tudja rendesen használni, akkor egy nyomorult lakáshirdetés kedvéért nem kezd új, ismeretlen programok tanulásába. Az Excel tökéletesen alkalmas egy lakáshirdetéshez elvárt színvonalú alaprajz elkészítésére.

ze11 2017.04.03. 12:29:54

@nyelv-ész: Egy teafőző meg tökéletesen alkalmas tésztát kifőzni? Nem, nem alkalmas rá. A meg lehet benne csinálni messze nem azonos a "tökéletesen megfelel"-lel.
@dazzled: Az AutoCAD a maga többszézezres árával valóban nem kell. De hogy egy fotómontázst összerakni egyszerűbb lenne excelben... Nos, azt maximum azért mondod, mert baromira nem vagy képben a képszerkesztők terén, és rád is igaz az "akinek Excel-je van, annak minden xls" borzadály...

tippan67 2017.04.03. 13:15:22

Nem az Excel a baj, nem az "ügyetlenkedés", hanem az, hogy mindig mindent fikázni akarunk.

Bobby Newmark 2017.04.03. 13:50:09

WCkefélvel is lehetséges ugyan fogat mosni, de csinálja az, akinek gusztusa van hozzá...

Májkül 2017.04.03. 13:56:55

A célnak teljesen megfelel. A vevô el tudja képzelni az ingatlan beosztását és kész.

Persze lehetne okoskodni, hogy a grid miért nincs levéve, miért nincs beméretezve stb., de felesleges.

dr. mesterséges színezék 2017.04.03. 14:05:57

@ze11: Á, csak meg kell találni azokat az adatsoroktat, amelyek - megfelelő diagramtípus kiválasztása után - a kívánt rajzolatokat adják. Aztán ha Kocka_utca_42.csv néven mentjük, a kedvenc szövegszerkesztővel, vagy szkripttel is adjusztálható. ;)

dr. mesterséges színezék 2017.04.03. 14:13:45

@ze11: "Dia, ... de sajnos tudott dolog, hogy akinek Excel-je van,"

Valamikor vagy 20 éve, amikor elindult a trend, hogy ugyanazt a funkcionalitást, amit 1-2-3 megás, ingyenes programokkal el lehet érni, alsó hangon pártucatosok oldanak meg, lopottan, az egyik cimborám böffentett olyat, hogy "adjatok már nekem valami lenyúlt, fizetős képnézegetőt, de legalább ötven megásat, legyen valami azon a rohadt vinyón". A haver hülyülni akart, de igazából jósolt.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.04.03. 14:15:05

Először eléggé megakadtam azon, hogy kinek jut eszébe Excelt indítani egy rajzoláshoz. De aztán láttam, hogy a cellszínezés és -szegélyezés a mutatvány lényege. Nos, akkor ennél sokkal jobbat is lehetne csinálni, de ahhoz ismerni kellene a sormagasság és az igazítás állításának lehetőségeit, esetleg még az írásirányt, de főleg a cellák egybevonhatóságát. Végső esetben a Mona Lisa alapját adó egységnyi kis cellákból való építkezés is működőképes ötlet.

De ha valaki elindítja a Wordöt, abban van egy Draw funkció, amivel elég szabadon lehet vonalas rajzokat csinálni, kulturáltabb eszközökkel. Az ingyenes Inkscape vagy Gimp pedig kimondottan rajzolásra van, szóval az sem árt, ha az ember gondolkodik egy picit.

erkölcsi hulla 2017.04.03. 14:36:44

Keresni olyant akinek van rajzoló/építész végzettsége (én pölö magamnak szólnék:D), és olyanra megrajzolja, hogy megszólal, semmi pénzből :D
Vagy lehet ezekkel a programokkal szerencsétlenkedni, bár megvallom az excel az ritka nagy ötlet D:

Bobby Newmark 2017.04.03. 17:22:58

@dr. mesterséges színezék: Na ettől mondjuk hülyét is kapok. Jellemzően max 3 év egy kis méretű, célnak tökéletesen megfelelő program élettartama, mielőtt a kedves fejlesztők szarrászanaszét fejlesztik. WinAMP, ACDSee, Nero, DaemonTools, uTorrent, csak hogy párat említsek, mind használhatatlan, túlburjánzott fossá vált az idők folyamán. Felesleges funkciók, felesleges netkapcsolat, reklámmal teleokádás, mindez felesleges, kéretlen frissítgetéssel apránként belecsempészve...

És akkor még engem szólnak meg, hogy miért kapcsolom ki telepítés után azonnal a frissítéseket mindenen.

De ha már Excelnél tartunk ott is teljesen elképesztő ez a dolog, kb funkciók 20 éve nem kerültek bele újak, de lett helyette faszbarom használhatatlan paneles eszközsor az ikonok helyett, meg animált lófaszok mindenfelé. Roppant szükséges, valóban. Ennél már csak az volt a jobb, amikor a 2004-es AutoCAD egyetlen újítása az volt, hogy átszínezték a piros ikonokat kékre.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.04.03. 22:55:46

@dr. mesterséges színezék: @Bobby Newmark: szívemből szóltok. Az általam használt programok kb. 95%-a legalább öt éves. És a 85%-as 40 MB alatti méretű. Szeretem az egy adott célra pontosan megcsinált programokat, nem lehet bennük elsumákolni a feladat megoldását.
süti beállítások módosítása