Őszinte Ingatlanos

dibig 2017. április 17.

Úristen! Bukom a lakást az ügyvéd miatt?

tippek-trükkök

Tisztelt Őszinte Ingatlanos!

 

Vettünk egy családi házat egy Pest megyei városban, de nem a fővárosban, szerintem ennyi adat elég is így általánosságban. Úgy gondoltuk, hogy sínen van az üzlet, amit le is papíroztunk ügyvéddel annak rendje és módja szerint, majd megdöbbenve tapasztaltuk, hogy jött a járási földhivataltól egy hivatalos levél miszerint azt így most nem lehet bejegyezni, mert, hogy nincs rendben minden a csatolt iratokkal. Legalábbis ez kitűnt nekünk a levélből. Elismerem, hogy mi nem is nagyon értjük meg nem is nagyon szeretjük az ilyen komplikált hivatalos iratokat mindenféle törvények meg rendeletek meg paragrafusok hivatkozásával. De hát ezért van az ügyvéd. Azonnal hívtuk az ügyvédet. A férjem kérdezte, hogy most hogy is van ez? Az ügyvédnek még nem kézbesítették (ezt sem értjük miképp) mondta, hogy küldjük meg, elég ha lefényképezzük a mobiltelefonnal, csak olvasható legyen és küldjük el.

Az ügyvéd visszahívott, hogy megnyugtasson. Mondta, hogy annyi a baj, hogy az adásvételiből két eredeti és egy fénymásolatot is le kell adni a földhivatalban. Mindegyiken rajta kell, hogy legyen az ügyvédnek a dombornyomásos bélyegzője is, vagyis a fénymásolaton is és az „valahogy elmaradódott”. De mondta, hogy ne aggódjunk, minden rendben lesz, mert ezt könnyen tudja hiánypótolni, be se kell hozzá fáradnunk, nála is van még eredeti példány a szerződésünkből, már másnap intézi is. Ott lesz beadva a hiányzó és rendesen lepecsételt szerződésmásolat és minden megy a maga normális útján, bejegyzik az adásvételt. Mi bosszankodtunk azért, de nem akartuk feszíteni a húrt, ha már „valahogy elmaradódott”, amiben gondolom ő volt a ludas, hát akkor hozza helyre!

Kérdésem, hogy lehet-e nekünk ebből valami kárunk? Bírságolhatnak-e, mert, hogy azt a hivatalok szeretik. Vagy kell-e még az iratbenyújtásért újra fizetni, mert az ügyvédnek akkor kifizettünk az ő munkáján felül erre, meg tulajdoni lapra is pénzt. Ha igen, akkor azt az ügyvédnek kell-e állni, vagy nekünk, hiszen azért nem kevés pénzt fizettünk az ügyvédnek a munkájáért?

Ha lehetne kérni soronkívül a válaszát, hogy ha szükséges netán másik ügyvédet keressünk, bár már lassan egyikben sem lehet megbízni.

Köszönettel:

Z. Margit

 

Kedves Margit,

 

Ha valóban ennyi a gond, hogy lemaradt az ügyvéd  „dombornyomásos bélyegzője”, vagyis a szárazbélyegzője a harmadik példányként érkeztetett adásvételi szerződés másolatról, akkor emiatt nem kell aggódniuk. Az ilyen hiánypótlásért ismételten a 6 600 forintos regisztrációs díjat sem kell megfizetni.

alcoholic-1939418_1280.jpg

Ezek szerint az Önök ügyvédjének úgy tűnik, hogy túlságosan erős beágyazottsága sincs annál a földhivatalnál, mert azért olyat is hallani, hogy pláne vidéken ez ilyen apróbb baki esetén egyszerűen odatelefonál az ügyintéző az ismerős ügyvédnek, hogy: „Te, lefelejtetted az egyik adásvételi másolatáról a szárazbélyegződ, gyere már be, bélyegzőzd le, így nekem sem kell hiánypótoltatnom.” Ez nyilván nem egészen törvényes, de hát mindebből kára sem származik senkinek.

1szarazbelyegzo.jpg

Persze nem szép dolog hibázni, de hát aki dolgozik, azzal előfordulhat. Sok ügyvéd eleve három eredeti példányt érkeztet a hivatalba, hiszen az eredeti érelemszerűen kiváltja a másolatot és így lényegében kizárt az Önök esetében bekövetkezett hibázási lehetőség, ugyanis az eredeti adásvételi szerződéseket még ott, az eladók és a vevők jelenlétében bélyegzőzi az ügyvéd, tehát nem fordulhat elő hasonló malőr, ami nyilván az utómunkálatok során csúszhatott be, amikor is már az ügyfelek jelenléte nélkül készítette el az ügyvéd, a jelöltje, vagy az asszisztense (ómagyarul: titkárnője) a további iratokat: az adóhatóság felé benyújtandó adatlapot, valamint a földhivatali kérelmet.

Ennél jelentősebb ügyvédi műhiba esetén az illetékes ügyvédi kamaránál is élhetnek panasszal az ügyfelek, illetve végső soron az ügyvédi kötelező felelősségbiztosítás alapján is sor kerülhet kártalanításra. 

Üdvözlettel:

Őszinte Ingatlanos

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr9312396609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jack__Bauer 2017.04.17. 17:23:14

Szar klick-bait cím. Száradna le a keze annak, aki az "Apró ügyvédi baki az adásvételkor még nem a világvége"-t "Úristen! Bukom a lakást az ügyvéd miatt?"-ra változtatta...

Arcade Macho 2017.04.17. 17:55:21

jo ok, tegyuk fel hogy a Foldhivata nem engedi elsore es valami komolyabb cimszoval, akkor mi van?
a haz elszalad?
szepen teleportalodik vagy mi?

drbakonyililla 2017.04.17. 18:47:02

Annyira jó lenne, ha t. "Őszinte" ingatlanos bármit is értene a jogszabályokhoz, és nem hülyeségekkel tömné az ügyfelek fejét. Illetve nem kreálnának hangzatos, ügyvéd-ellenes címeket...

Kelly és a szexi dög 2017.04.17. 19:37:14

Legközelebbre komolyabb problémát talál ki...

Laméfter kapitány 2017.04.17. 21:31:53

Ez az ingatlanos egy kamu pénzsóvár. Őszinte? Vicc.

Megvagy hadnagy 2017.04.17. 21:49:46

Nem értem; ha az ügyvédje jelezte, hogy elcseszte, de intézi, nekik nincs tennivalójuk, akkor miért aggódik az ügyfél. Ha meg kérdése van, miért nem kérdezi az ügyvédjét?

dr.C. · http://www.ingatlanjog.hu 2017.04.17. 22:25:30

@drbakonyililla: Csak csatlakozni tudok a kolléganőhöz :)

gitarnyűvő 2017.04.17. 23:13:53

Az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény 39. §-a szerint határozattal el kell utasítani a kérelmet, ha az ügyvédi ellenjegyzést kell pótolni, az pedig csak a szárazbélyegzővel érvényes. Ebben az esetben, ha határozattal elutasításra került a kérelem, fellebbezéssel lehet élni, 10.000.- Ft díj befizetése mellett, pótolva az elutasításban feltüntetett hiányosságokat, (ebben az esetben a beadvány megtartja az elutasított kérelem eredeti rangsorát), vagy új eljárás keretében 6.600.- Ft igazgatási szolgáltatási díj ellenében kell lefolytatni az eljárást. Fizetni csak abban az esetben nem kell, ha nem elutasítás történt, hanem egy végzésben hiánypótlási felhívást adott ki a hivatal.

zitoka 2017.04.17. 23:36:47

Messziről ordít, hogy ordas kamu a levél és maga Margit is. Ha már nem kap levelet a blogoló, amire válaszolhatna, legalább arra ügyeljen, hogy ne legyen azonos a stílusa a behazudot "olvasóval"!

László Fenyvesy 2017.04.18. 06:51:23

Naponta szaladtunk bele régebben is abba hogy a földhivatalban bizony szép számban retardáltak csücsülnek az ügyintéző pultban. Sokszor visszadobnak bármit kvázi pontos indoklás nélkül, mert csak a "checklist"-en szaladnak végig, aztán ha szerintük valami hiányzik (pedig csak lapozni kéne a szerződés mellékleteihez) akkor automatikusan kapod vissza az adott kérelmet.

A szárazbélyegzős kínlódás favorit. Amikor nem minden betű teljesen kivehető a papíron akkor megint automatikus "tulajdonjog bejegyzési kérelem elutasítása" fejléces szerelmeslevelet von maga után.

A kedves bloggernek meg azt tudom ajánlani hogy hagyjon fel az átverős címek alatt kreált, rendkívül ostoba bejegyzések irkálásával. Ezzel csak fölösleges hisztit generál. Pláne veszélyes az ilyesmi egy olyan országban ahol a népesség igen magas százeléka képes minden hiteltelen szart benyelni a neten és pont csak a szakembernek nem hisz el semmit. ( Orvos, Ügyvéd, Mérnök, Tanár, sorolhatom.) Nem kell az aknamunka, másból próbáld felépíteni a webes jelenléted. A pozitív dolgok előremutatóbbak. :)

Grossglockner 2017.04.18. 20:41:14

Inytv. 26. § (2) szerint a jogi képviselet kötelező az adásvételiknél, Inytv. 52. § (3): A döntést a jogi képviselővel eljáró ügyfél részére a jogi képviselője útján kell kézbesíteni. Ket. 40. § (7) Ha az ügyfélnek képviselője van, az iratokat a hatóság a képviselő részére küldi meg.
Ha az első fokú hatóság nem az ügyvédnek küldi meg a hiánypótlási felhívást (végzés), az a jogszabály megsértése. Ha ilyen esetből pl. elutasítás lesz, a Ket. 79. (4) és (5) bek.-re való hivatkozással lehet fellebbezni, a másodfok új eljárásra utasítja az elsőfokot.
Szóval kamuszagú az iromány eleje.
Más. Irtózatos trógerek az ügyvédek/bijtárok/aszisztensek (tisztelet a kivételnek, van azért mintadarab is szerencsére), mert rengeteg adásvételi van ami tele van hiányossággal. Mindössze kb. tucatnyi dolog meglétére kellene figyelni, és nincs galiba. Aki már az ezredik adásvételit csinálja vagy csináltatja a "melósával", ugyan nézze már át, hogy megvan-e az a pár dolog. 5 perc az egész. Az ügyintéző ugyanúgy átnézni az irpdában, és azokat a pontokat ellenőrzi, amiket a jogszabály előír. A pontokba szedés és a kivastagított kiemelés rengeteget számít.
Inyvhr. 71. § világosan kimondja, hogy kell a másolatra is szárazbélyegző. Inytv. 32. § (4) bek. az ellenjegyzés csak úgy érvényes, ha van szárazbélyegző.
Inytv. 26. § (6) bek a kérelem mellé 2 eredeti és egy másolat okirat kell. Adásvételinél az egyik eredeti a NAV-nak megy, a másik a földhivatalnál marad.

prolee 2017.04.19. 00:48:38

@Grossglockner: Pedig a retkes földhivatal mindig megküldi a hiánypótlási felhívásokat az ügyfélnek, aki mindig előbb kapja meg, mint én, ezért mindig fotót kell kérnem róla, hogy tudjam, mit akar a földhivatal.
De bezzeg a bejegyzést csak nekem küld meg, hogy én postázzam az ügyfélnek.
Nekem már volt olyan elutasításom is, amelyben olyan hiányokkal indokolták a döntést, amelyek feketén-fehéren benne voltak a szerződésben, tehát nem tudtam pótolni a hiányt, ami ugye nem létezett.
Írtam egy meleg hangú levelet a földhivatali osztályvezetőnek, hogy ugyan nézzen már a gyerekei körmére, mert vissza kellene vonna a döntést. Az osztályvezető válaszolt, hogy nagyon elégedett ezzel a remek munkával.
Na, akkor eldurrant az agyam és - 6600 forintért - ismételten beadtam ugyanazt a szerződést, de írtam hozzá egy értelmező mellékletet 0-as IQ-val rendelkező földhivatali ügyintézők számára, amiben leírtam, hogy a magyar nyelvben a szavak általános értelme szerint hogyan kell olvasni a szerződést. Szó nélkül bejegyezték.

Gondolom, most valami fideszes főistenke kiadta az ukázt az idióta földhivatali csicskáknak, hogy basztatni kell az ügyvédeket (vagy beadják újra 6600-ért, vagy fellebbeznek 15.000-ért), mert kell a lóvé.

Undorító, ami ebben az országban megy.

Az pedig egy barom, aki szárazbélyegzőt írt elő jogszabályban a fénymásolatra. Már régen elektronikusan kellene intézni ezeket az ügyeket .

Tim "ezermester" Taylor 2017.04.19. 09:39:43

@prolee: Kedveském, a fellebbezés nem 15.000.- Ft. Hiánypótlási felhívást mindig a jogi képviselőnek küldöm ki. Nincs semmiféle ukáz kiadva az ügyvédek vegzálására. A Menza IQ tesztjén 140 pontot értem el, Msc

Tim "ezermester" Taylor 2017.04.19. 09:44:46

@prolee: Az biztos, hogy naponta húsz szerződést kell végigolvasnom, így volt már rá példa, hogy benéztem valamit. Előre is bocs.

I-Work 2017.04.19. 10:45:16

Kamu sztori, tele hibákkal.

Grossglockner 2017.04.20. 00:08:31

@prolee: mindkét oldalnak vannak hiányosságai. Ettől függetlenül az ingatlan-nyilvántartás egy regisztratív hatóság, ha jó a kérelem, a megkeresés a szerződés stb., akkor bejegyzik/feljegyzik/törlik/átvezetik/változtatják.
Úgy gondolom, ha valaki ügyvédnek áll, és adásvételekkel is foglalkozik, legyen tisztába a Ket., Inytv., Inyvhr., Díjtv., és a Ptk. rá vonatkozó paragrafusaival, hiszen azért 1-2%-ot elkérni egy adásvételiért, ami soXor sz@r, az kemény.
süti beállítások módosítása