Őszinte Ingatlanos

MeNa 2017. szeptember 18.

Így lehet megosztani a közös tulajdont

A tapasztalat azt mutatja, hogy még a legbékésebb családokban is viszályt tud szítani a közös tulajdonban álló ingatlan. Nézeteltérést okozhat, hogy ki lakjon benne, adjuk-e ki albérletbe, vagy értékesítsük, felújítsuk-e előtte, vagy sem.

Nem csoda hát, ha előbb-utóbb felmerül az igény a közös tulajdon megszüntetésére.

family-law-329569_1280.jpg

Ennek legkézenfekvőbb módja az, ha az egyik tulajdonostárs megváltja a másik tulajdoni hányadát. Ebben az esetben a vételár meghatározása a felek döntésén múlik, ahogyan annak sincs akadálya, hogy a tulajdonrész átruházása ajándékozással történjen.

Amennyiben szándék vagy pénzügyi fedezet hiányában nincs mód az egymás közötti adásvételre, harmadik személy részére is értékesíthető a tulajdoni hányad. A tulajdonostársaknak azonban ebben az esetben is elővásárlási joga van, ami a tulajdoni hányad mértékétől független. Ez azt jelenti, hogy bármelyik tulajdonostárs hirdetheti a saját tulajdoni hányadát, de a kapott vételi ajánlatot közölnie kell a tulajdonostársakkal. Csak akkor értékesítheti az ingatlant harmadik személynek, amennyiben a tulajdonostársak ugyanazon feltételek mellett, ugyanolyan áron nem élnek az elővásárlási jogukkal.

A tulajdonostárs tulajdonrészének megvásárlása a közös tulajdon megszüntetésének csak egyik módja, hiszen dönthetnek úgy is, hogy a teljes ingatlant értékesítik egy kívülálló személy számára, majd a vételáron a tulajdoni hányad arányában osztoznak.

Amennyiben a tulajdonostársak között nincs egyezség a közös tulajdon megszüntetésének módjában, vagy a megváltási árban nem tudnak közös nevezőre jutni, úgy közös tulajdon megszüntetése iránti pert lehet az ingatlan fekvési helye szerint illetékes bíróságon indítani. Az eljárás végén a bíróság dönt a közös tulajdon megszüntetésének módjáról, illetve szakértő bevonásával dönti el, hogy ténylegesen mennyit ér az ingatlan.

A törvény rendelkezése szerint elsősorban természetben kell megosztani a közös tulajdon tárgyait. Ingatlan esetén ez ritkán lehetséges műszaki és építésügyi előírások miatt.

Amennyiben a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adja a tulajdonjogot, ahhoz a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges. Ez alól kivételt képez, ha a döntés értelmében a közös tulajdonban álló ingatlanrész az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába kerül, és ez nem sérti az ő méltányos érdekeit.

Önmagában az, hogy valamelyik tulajdonostárs bent lakik az ingatlanban, nem jelent garanciát arra nézve, hogy ez a közös tulajdon megosztását követően is így maradhat. Amennyiben ugyanis nem az ő tulajdonába kerül az ingatlan, a bíróság kötelezheti a kiköltözésre.

Kivételes módon lehetőség van arra, hogy ha tudja igazolni, hogy ez az ő méltányos érdekét sérti, akkor annak ellenére, hogy már nem tulajdonos, a tulajdoni hányadával arányos használati jogot kapjon, és ennek megfelelően az ingatlanban maradjon. A használati jog értékcsökkentő hatását azonban az ingatlanban maradó tulajdonostársnak kell viselnie mind a magához váltás folytán fizetendő ellenértéknek, mind az árverési vételár felosztási arányának a meghatározásánál.

A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.

Minthogy a közös tulajdon megosztása iránti per költségét, beleértve az ingatlan értéke alapján meghatározott illetéket, illetve a szakértői költséget is, a tulajdonostársaknak kell viselnie, általában mindenki számára előnyösebb a tulajdonostársak egymás közötti egyezsége.

Szerzőnk: dr. Gombolai Éva, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító szakértője

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr8612827148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.09.18. 08:15:19

Röviden: a közös tulajdont jó messzire el kell kerülni, mert csak a gond van vele. Persze ez a szülők egyik kedvenc módszere a gyerek(ek) magukhoz láncolásához...

Beer Monster 2017.09.19. 11:54:01

"Csak akkor értékesítheti az ingatlant harmadik személynek, amennyiben a tulajdonostársak ugyanazon feltételek mellett, ugyanolyan áron nem élnek az elővásárlási jogukkal."

És mi a teendő akkor, ha ezt figyelmen kívül hagyja, és mégis eladja harmadik személynek?

Beer Monster 2017.09.22. 19:57:28

"Te kérdezel, ő válaszol!"

Beer Monster 2017.09.26. 15:29:26

10 év alatt láthatóan bele lehet fásulni annyira, hogy valaki leszarja az érdeklődőket...

Hozzászólok 2018.03.15. 11:19:01

@Online Távmunkás: milyen szemetek is a szülők, hogy nem adják oda az egész vagyont aztán húznak a bélbe....
Ugye?

Nagyon sokszor az az ok, hogy egy szemét házastárs ne forgathassa ki az éppen elvakultan szerelmes ifjú felnőtt gyereküket a családi vagyonból.
süti beállítások módosítása