Őszinte Ingatlanos

TothGeza78 2019. április 19.

Az albérlő kit fogadhat be magához az albérletbe?

Albérlet esetén a bérlő és a bérbeadó között lakásbérleti jogviszony jön létre, amihez a felek között megkötött írásbeli szerződés szükséges. Eddig mindenki tudja, de mi van akkor, ha az albérlő mást is befogad a lakásba.

A bérlő tehát az lesz, aki a bérleti szerződést aláírja. Nincs akadálya annak, hogy többen írják alá a szerződést bérlői oldalról, ilyen esetben bérlőtársakról van szó. De ez eléggé ritka a gyakorlatban.


A gyakorlatban tehát sűrűn előfordul – akár házastársak, akár élettársak, testvérek, stb- – esetén, hogy a költözni készülők közül csak egyikük írja alá az írásbeli dokumentumot. Például csak a feleség neve szerepel rajta. Fontos tudni, hogy ilyen esetben a férj nem válik automatikusan bérlővé!

Amennyiben olyan személy részéről, aki az ingatlanban bent kíván lakni, az aláírásnak bármilyen akadálya van, úgy vagy meghatalmazással van lehetősége a bérlőtársnak eljárni, vagy a szerződésben kell rendelkezni arról, hogy a bérlővel ki költözhet még a lakásba.

A bérleti szerződés ugyanis a lakás, és – külön említés nélkül is – a lakáshoz tartozó helyiségek használatára jogosítja fel a bérlőt. Nem szükséges tehát külön felsorolni, hogy a bérlő használhatja a pincét vagy a padlást is.

A lakáshoz tartozó egyéb helyiségek használatát a tulajdonosnak, főbérlőnek külön ki kell zárnia a szerződésben.

Más a helyzet az együttköltöző személyekkel kapcsolatban.

Arra ugyanis nincs a bérlőnek automatikusan joga, hogy bárkinek a lakhatást megengedje az általa bérelt lakásban.

Erről külön meg kell állapodni! 

A megállapodás történhet a szerződésben, de ha később merül fel a szükségessége, természetesen semmi akadálya, hogy a bérbeadó utólag járuljon hozzá a lakásba fogadáshoz. Fontos azonban tudni, hogy a lakásbérleti törvény alapján ehhez írásbeli megállapodás szükséges!

Az albérlő tehát a lakásba más személyt a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be.

Kivételt képez ez alól a kiskorú gyermeke, valamint a befogadott gyermekének az együttlakás ideje alatt született gyermeke.

A másik kivétel az önkormányzati lakás.

Ide a bérlő a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül is befogadhatja házastársát, gyermekét, befogadott gyermekének a gyermekét, valamint szülőjét.

Van egy további különleges eset:

nem csupán a bérbeadó, de a bérlőtárs hozzájárulása is szükséges másik személy befogadásához.

Mi több: ez alól a szabály alól is kivételt képez:

- a bérlő a kiskorú gyermeke,

- valamint a befogadott gyermekének az együttlakás ideje alatt született gyermeke.

Érdemes tehát mérlegelni, hogy a befogadott lakótárs, legyen az akár élettárs, szívességi lakáshasználónak minősül.

Ebből következően a lakás használata bármikor, indokolás és alakszerűség nélkül megvonható vele szemben.

Cikkünk szakértő szerzője dr. Gombolai Éva, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. munkatársa

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr7214773732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2019.04.23. 12:53:02

Mi történik abban az esetben, ha a bérlő betartja az írott és íratlan együttélés szabályait, de bekönyörgi bérlőtárssá mondjuk az alkoholelvonóról frissen szabadult férjet/volt férjet? Mik a gyakorlatban bevált, nem évekig húzódó praktikák olyan helyzetre, amikor az utólag felvett személy a problémás és a bérlő valamint a tulajdonos aláírását követően beköltözhetett a bérleménybe?
Mi van akkor, ha a bérlőt (nem a fenti példa!) valaki zsarolja, de kétszínű, mert mondjuk a tulajdonossal látszólag együttműködő és a különböző viselt dolgait rátolja az amúgy normális bérlőre?

Vagy másik dolog: normális bérlő költözik be 1-2 gyerekkel. Jönne a házastársa/családtagja is, de az is hozná a gyerekeit és nem férnek el? A tulajdonos pl azt mondja, hogy 1,5 szobában elfér 3 ember, de 6-6 már nem. Ilyenkor mit lehet mondani, ha csak szerződéskötés után derül ki, vagy a pluszban költöző csak egy gyereket vall be három helyett?

Bicepsz Elek 2019.08.13. 15:43:57

Gyerekkel be sem szabad 3ngedni senkit mert nem lehet kitenni oket!!!
süti beállítások módosítása