Őszinte Ingatlanos

TothGeza78 2019. május 01.

Amikor a társasházi határozat több sebből vérzik…

Aki társasházban él és részt vesz a társasházi közgyűléseken, pontosan tudja, hogy a legnehezebb az egységes döntés meghozatala. Mi van azonban akkor, amikor a többségi érdekkel nem ért egyet a tulajdonos. A közgyűlési határozatok megtámadásáról lesz most szó.


A társasház döntéshozó szerve a közgyűlés. A társasházi törvény, a társasház alapító okirata, valamint szervezeti és működési szabályzata határozza meg, hogy az egyes közgyűlési határozatokat milyen szavazat többséggel kell meghozni.

Sajnos törvényszerű, hogy néhány esetben a többség véleménye a kisebbség érdekeit sértik. Ilyenkor lehetőség van arra, hogy az érintett közgyűlési határozattal szemben esetlegesen jogorvoslatot lehessen kérni.
Ugyanis, ha a határozathozatal során vagy a törvény, vagy a társasházi szabályzatok megszegésre kerülnek, akkor formailag támadhatóvá válhat az érintett határozat.

Ugyanígy támadható a határozat, ha tartalmát tekintve, valóban sérti a kisebbségben lévő tulajdonosok jogait.

A társasházi törvény rendelkezései alapján, ha a közgyűlés határozata jogszabályba, az alapító okirat vagy a szervezeti és működési szabályzat rendelkezéseibe ütközik, vagy a kisebbségben lévő tulajdonosok érdekeinek lényeges sérelmével jár, tehát vélhetően jogszabálysértő, akkor bármelyik tulajdonos kérheti a határozat érvénytelenségének megállapítását az illetékes bíróságtól. Az erre nyitva álló határidő 60 nap, melyet a határozat meghozatalától kell számítani.

Ez a határidő sajnos fix, nem hosszabbítható meg. Így, amennyiben az érintett tulajdonos elmulasztja a 60 napos keresetindítási határidőt, sajnos a továbbiakban nem fog tudni érdemben bírósághoz fordulni.

A kereset benyújtása sajnos nem bír halasztó hatállyal a határozat végrehajtására. Azonban ha az illetékes felperesnek az az érdeke, hogy a közgyűlési határozatot ne lehessen végrehajtani, akkor a keresetben, indokolással ellátva célszerű az erre vonatkozó kérelmet is megfogalmaznia. Ugyanis a bíróságnak megvan az a lehetősége, hogy a határozat végrehajtását indokolt esetben felfüggessze az ítélethozatalig.

A fentiek alapján, ha a közgyűlés során olyan határozat született, mely várhatóan jogszabálysértő, akkor sincsen minden veszve, hiszen a törvény lehetőséget teremt a bírósági felülvizsgálatra is.

Cikkünk szakértő szerzője a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogtanácsosa, dr. Burján Zsuzsanna

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr5314797326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2019.05.02. 12:31:51

Mikor a szüleim új lakásba költöztek, akkor apám al akart menni egy közgyűlésre, de inkább a kezdete előtt távozott. Ő sem fiatal már, de az átlagéletkor min. 80 év lehetett és sejtette, hogy nem érdemes ott maradni.

Nagyapám, amíg tudott, addig az ilyen közgyűléseken nagyon aktív volt, de érdemes tudni róla, hogy nagyon ráér és mások életéről mindig van véleménye. :)

Amúgy az szándékos, hogy dolgozó embernek alkalmatlan időpontban hirdetik meg mindig a közgyűlések időpontjait? Emiatt sosem voltam egyen sem, mert ugye dolgozom.

Josagos 2019.05.02. 18:59:42

@Serrin: nem vesztettél semmit, hacsak nem akartál közvetlen élményt, hogy miért volt Thanosnak igaza.

nem_vagyok_dj 2019.05.02. 22:04:55

Nálunk jövő héten lesz. Amit meg akarnak szavaztatni:
Házirend módosítás mely szerint ezentúl zajos háztartási gépet használni meg fúrni faragni csak munkanapokon 8-17 óra között lehessen (amikor legutóbb erről szavaztunk egy idős bácsit zavart, hogy néha este 7 körül mos a szomszédja)
Másik: Aki felújít takarítási megállapodást kötelező kötnie a gondnokkal (nem tudni mi ez, de pénz lenyúlást sejtek mögötte, valszeg nem jön elég kenőpénz már mert a fiatalok nem a haverokkal csináltatják a dolgokat így nincs elég visszaosztott lóvé, szóval valamiből csinálni kell)
Amúgy ez szövetkezet, nem társasház, a háznak nincs tartaléka, de az igazgatóság meg a mindenféle bizottságok meg egyebek 8 milliót kapnak bér és egyéb juttatások címén. Felújítás nuku, toldozás foltozás talán ha nagy a baj. (Másfél évig hagyták ázni a lakásomat minden esőnél az ősi eternit cső elrepedt vagy nem tudom, de mindenféle indokkal húzták a dolgot, nehogy ki legyen javítva)
Ó tudnék még mesélni. Már csak egy jó ügyvéd kéne, aki segít kiállni ellenük meg a 216 tulajból az ellen a 25 80+-os ellen akik a közgyűlésre járnak és megszavaznak minden baromságot meg az évenként 10%-os tiszteledíj emelést mert olyan aranyosak hát az jár.
süti beállítások módosítása