Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2015. szeptember 25.

Milyen fűtésrendszer válasszunk?

Kedves Őszinte Ingatlanos!


Kiadási célra vett lakást újítunk éppen fel (körúti lakás, 70nm), és a cirkófűtés és elektromos fűtés között gondolkodunk. Előbbi kiépítése sokkal drágább, és nehezen is kivitelezhető nálunk (kémény csak a nappaliban van), de működése jóval költséghatékonyabb lenne. 

Érdekelődöm, hogy tapasztalata alapján nehezebb-e kiadni az elektromos fűtésű lakásokat a magasabb rezsi költség miatt, vagy ez nem olyan éles szempont, azaz nem ez alapján döntenek? Az elektromos fűtés alatt a mostani modern fűtőpaneleket kell érteni (fali, vagy mennyezeti). 

Ugyanez érdekes kérdés az eladási piacon: nehezebb lesz a dolgunk elektromos fűtésű lakás értékesítéskor, mintha ugyanaz cirkó fűtésű lenne? Van emiatt árbeli különbség a tapasztalata alapján? Érdemes a felújítás során azt a kb. plusz egymillió forintot beinvesztálni azért hogy cirkó fűtésű legyen a lakás? Meg fog térülni?

Egyáltalán mennyire gyakori megoldás az újonnan felújított lakásoknál az elektromos fűtés? 

Előre is köszönöm a segítségét. 

Kedves Kérdező!

Sajnos a hazai ingatlan piacon, nem kedvelik sem a bérlők, sem az eladók. Egyszerűen drágább, mint a gázfűtés.

Alapvetően a hirdetések keresése során kizárják. Ha mégsem akkor felújítandó, régi lakásra gondolnak. A kiadásra, eladásra kínált belvárosi lakások 1% elektromos fűtésű, míg a gázfűtés a hirdetett ingatlanok több mint felénél jellemző.

Az újonnan felújítandó lakásoknál a döntő többség, gáz fűtés kialakítását választja. Én jelenleg, bár a kialakítás drágább, a cirkófűtés kialakítását javaslom.

Üdv

Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr267827308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szzzz 2015.10.21. 13:43:59

Elektromos fűtést nyaralóba tesznek a telekre, és nem lakásba... De ezek egyébként nem igazi levelek, igazi emberektől, ugye? Mármint, aki képes volt lakást venni valaki, arról már feltételezhető, hogy az adott illető nem írástudatlan, nem áll gyámság alatt, beszámítható, ilyesmi... Tehát nyilván megnézné, hogy mennyibe kerül egy kWh villany, és hogy ugyanez gázból mennyibe kerül, kimatekozza, hogy elég hamar bejön a különbség, és nem ír leveleket... És azzal is nyilván tisztában van, hogy akárki, aki csak pár milliót összekuporgat egy lakásra, már mindenféle komoly igényekkel jön, és biztos, hogy nem akar drágán fenntartható szart venni/bérelni.

ostvan2 2015.10.21. 13:43:59

Amilyen enyhe telek vannak manapság, és hogy egyre hatékonyabban tudjuk hőszigetelni a lakásunkat, előtérbe kerülhet az elektromos fűtés, mivel kis teljesítményigény idején is jó hatásfokkal tud működni. A cirkóval az a gondom, hogy a kazánteljesítményt a melegvíztermeléshez kell igazítani (25-27 kW), míg a fűtés tervezési csúcsteljesítménye (jól hőszigetelt lakásnál) ennek kb a negyede (ennyit kell tudni a fűtésrendszernek -20 foknál), ám egy szokásos nulla fok körüli külső hőmérsékletnél ténylegesen ennek is csak kis részére van szükség. Szóval eljutunk oda, hogy a 27 kW-os cirko bőven 10% alatti bekapcsolási hányaddal lesz kénytelen működni (mindig hidegen indul, rendesen be sem tud melegedni, már le kell állnia, stb), tehát nagyon rossz tényleges hatásfokot produkál. Ezen a helyzeten a most preferált kondenzációs kazán sem tud túllépni (mire elkezdene kondenzálni, már le kell állni). Ezek a problémák egyszerűen nincsenek villamos fűtésnél. Ha a villamos fűtést padlófűtésként építik be, akkor "éjszakai" árammal már nem drágább az üzemeltetés, mint a gázzal, ám sokkal alacsonyabb a beruházási költség.

dhrbikes 2015.12.12. 08:16:18

Megfelelően méretezett klímával is lehet fűteni. Anyám 90 m2-es családi házában az lett miután a kéménnyel elkezdtek szórakozni. Jól szigetelt házról van szó, gáz havi 30e volt télen, az áramfogyasztás 20e forinttal lett több mint korábban volt. A klíma 1 kw áramból kb 4 kw hőt állít elő, szemben a "korszerű" infra panel 1 kw áram = 1 kw hő egyenletéből.
süti beállítások módosítása