Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2015. november 06.

Csalók mindenütt

Kedves Őszinte Ingatlanos!


Párommal lakást keresünk, úgy néz ki, össze is jön egy kiszemelt lakás, szóban ajánlatot tettünk, várjuk, hogy a tulaj rábólintson és lepapírozzuk a dolgokat. Viszont amíg ez megtörténik, nézegetünk még lakásokat, mert kell B terv, ha visszautasítanának minket. A lakásnézegetés közben futottam bele két érdekes hirdetőbe, helyzetben:
1. Ingatlanokat hirdető oldalon találtam egy lakást, kép nem volt, csak alaprajz, valamint a leírásban le volt írva, hogy jó állapotú, panelprogramos lakás, stb. Felhívtam, megegyeztünk, hogy küld képeket, meg is kaptam. Kiderült, hogy egy teljesen lelakott lakásról beszélünk, olyan árral, mintha egy felújított lakás lenne. Így visszaírtam, hogy köszönjük, nem kívánjuk megnézni élőben a lakást, majd jött a válasz: A tulaj a válaszlevélben megírta a személyes adataimat, amiről nem beszéltünk: munkahely, lakhely, stb., valamint, hogy a fia ott dolgozik, ahol én. Ezek az információk nem elérhetőek rólam egyik közösségi oldalon sem, így kicsit meglepődtem, hogy milyen nyomozásba kezdett a kedves tulaj.
2. Szintén kép nélküli lakás, leírásban sok minden leírva. Kértem képeket, meg is kaptam, ez jobb állapotúnak tűnt, elhatároztuk, hogy megnézzük személyesen. A lakást egy külföldi ember mutatta meg, elég szűkszavú volt, a lakásban albérlők laknak, így 5 perc alatt gyorsan végigmutogatott mindent, majd mondta, hogy menjünk ki és ott beszéljük meg a dolgokat. A lakás egyébként sokkal rosszabb állapotban volt, mint a képeken látszott. A tulajdonos sok információt nem tudott elmondani, csak hogy van jó ügyvédje, és 1 hétig él az ár, utána emel, mert ez a szokás, ha megakarjuk venni, gyorsan foglalózzunk. Természetesen ezt a lakást is egyből elvetettük.

A fenti tapasztalataim alapján a kérdésem a következő:
Mennyire kell félni a csalóktól, mik az intő jelek, és mik lehetnek a trükkök?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Zoltán

Kedves Zoltán! 

Sajnos nem lehet elkerülni az ilyen vagy ehhez hasonló hirdetőket, eladókat. Az élet minden területén szeretnek nyerészkedni az emberek, ez az ingatlanpiacon sincsen másképpen. 

Intő jel, ha nincsen elég kép, vagy nincsen elég információ az adatlapon, vagy a hirdetés szövegében.

Amit tudnék ajánlani, hogy csak olyan hirdetést keressenek, melyben bőven van információ és kép is az adott ingatlanról. Persze, így is bele lehet futni, olyan hirdetőbe, aki nem a valós képekkel vagy adatokkal hirdet.

Érdemes vinni magunkkal egy ingatlanos vagy egy olyan valakit, aki például a lakás statikai, műszaki állapotát azonnal fel tudja mérni. Így elsőre kiszűrhetjük azokat a lakásokat, ahova nem kell visszamenni. 

Az árakról pedig annyit, hogy most volt egy nagyobb emelkedés 2015-ben, így minden drágább lett. De akkor is megmaradt környék és állapot szerinti különbség a négyzetméterárakban. Érdemes megnézni átlagáras térképeket, például az Otthontérkép innovatív megoldását. Ezekkel a trükkökkel, könnyen lehet tudni, hogy mi reális és mi irreális.

Üdvözlettel

Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr458055296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása