Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. június 03.

Saját tetőterasz, vagy lakás csere?

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Vidéki varosban van egy kb 70 nm2-es lakás a tulajdonomban, egy társasházban. A 3. legfelső emeleten van a lakásom, rajtam kívül csak egy lakás van a szinten. Szeretnem felújítani a lakásom, és szeretnem megvenni a felettem levő lapos tetőt, hogy egy teraszt alakítsak ott ki magamnak. A felettem levő födémet is át kell törni ahhoz, hogy saját kijáratom legyen a lapos tetőre. Mire kell figyelnem? Kik foglalkoznak ezzel? Milyen engedélyeket kell beszereznem ehhez? Milyen építészeti előírások vonatkoznak erre?

Előre is köszönöm a válaszát!

Kedves Anikó!

Abban az esetben, ha korrekten szeretne eljárni, és rengeteg ideje, pénze is van rá, akkor a következő a menetrend. A terasz kialakításához, mind jogilag, mind műszakilag rendezett körülményeket kell biztosítani. Mindenek előtt a társasház kezelőjével érdemes kezdeni a tárgyalást. A tető ugyan is olyan közös terület, mint a lépcsőház, vagy szeméttároló. A közös tulajdon mértéke változik, önálló tulajdonba kerül egy része, vagy kizárólagos használatba, esetleg bérbe veheti a társasháztól. Ha a társasház előzetes jóváhagyása meg van (írásban érdemes megszerezni), a helyi önkormányzat építésügyi hatóságához kell fordulni, elvi hozzájárulás vagy engedély reményében. Amennyiben ez is pozitív, kell keresnünk egy mérnök irodát a tervezéshez, engedélyeztetéshez, esetlegesen a kiviteli munkálatok elvégzéshez és ellenőrzéséhez. Alkalmas iroda esetén készíthetnek egy komplett költségvetést is. Ezek után mivel ilyen esetben 100%-os hozzá járulás szükséges a tulajdonos társaktól, rendkívüli közgyűlést kell összehívni, majd a jóváhagyás során, a társasházi alapító okiratot meg kell megváltoztatni. Ezzel párhuzamosan a hivatalos építési engedély eljárását is meg kell kezdeni. Ha minden jól megy, nagyjából fél év alatt ezeket le lehet papírozni, és indulhat is a munka.

Mindazonáltal, ha megenged egy személyes megjegyzést, az egész ügyintézés, jogi, építési engedélyeztetése, földhivatali eljárás, időben és pénzben nem éri meg a befektetett energiát. Nem beszélve a nem számított műszaki problémák miatt fellépő plusz költségekről, stb. Csak az alapító okirat módosítása és a földhivatali átvezetése több százezer Ft ügyvédi költségek nélkül. A kivitelezés költségeit nem is becsülném meg, ebben az esetben. Ha nagyon szeretne egy teraszt, kertet, erkélyt, javaslom, hogy ingatlan cserében tessék inkább gondolkodni, olcsóbb és gyorsabb lesz.

Üdvözlettel

Őszinte Ingatlanos

 

Ingyenes hirdetésfeladás (x)

 

 A címlapkép forrása: www.pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr508775654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása