Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. július 28.

Válnék, jó lenne a lakás, de közös a hitelünk, meg lehet ezt oldani?

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Úgy hozta az élet, hogy békésen elválnak útjaink jelenlegi párommal. Van azonban  egy közös tulajdonú lakásunk, amit mind ketten megtartanánk, csak hogy az ingatlanértékéhez képest cc az 1/3 arányában jelzáloggal terhelt. Tulajdonképpen abban nincsen vita közöttünk, hogy azé legyen aki kitudja fizetni a másik felet. Igazából az a problémánk, hogy egyikünknek sincsen annyi önereje, hogy a másik felet kiváltsa, kifizesse. Ilyen esetben mit tanácsol, hogyan lehet ezt feloldani? A hitelt vissza kellene fizetni, de ehhez el kell adni a lakást, így nem marad egyikünké sem… Van esetleg valamilyen ötlete, hogyan lehetne ezt megoldani?

Válaszát előre is köszönöm,

Stella

Kedves Stella!

Szoktuk mondani, hogy a közös jelzáloghitel erősebb kötelék, mint a házasság. Minden esetre van rá mód, hogy a lakás megmaradjon, igaz hosszadalmas folyamat, tehát türelemre lesz szükség minden szereplő részéről.

divorce-real-estate.jpg

Az első feladat, a válás után, megnézni, hogy a felek közül kinek van hivatalosan annyi jövedelme (persze mindenkinek), melyből tudja akár egyedül is fizetni a hitelt. Azonban, nem csak a jelenlegi hitelről beszélünk, hiszen ahogy írta egyiküknek sincsen önereje, így a volt házastárs igényével is számolnunk kell.

Vegyünk egy példát az egyszerűség kedvért. Van egy 12 M Ft-ot érő lakás, melyen a közös hitel 4 M Ft. Amennyiben eladnánk az ingatlant, a hitel visszafizetése után, ½-½ arányban megosztva szintén 4 M Ft maradna mind kettőjüknek. Vagyis, aki szeretné kiváltani a hitelt, plusz kifizetni az exet, annak 8 M Ft hitelt kell felvennie.

És kezdődik a bonyodalom. (Hiszen a vagyonmegosztás során a vételár az ½ tulajdon részre 6 M Ft, amiből 4 M forintot az ex házastársnak, 2 M Ft összeget a meglévő hitelező Banknak kellene utalni, új hitelből, de ki kellene egészíteni 2 M Ft saját erővel is, ami meg ugye nem áll rendelkezésre. Ehhez pedig lakáscélú hitelt már nem lehet igényelni.)

A második lépés a válás után, hogy az a fél, akié megegyezés szerint lesz az ingatlan, gyakorlatilag, egyedül a nevére veszi a hitelt, egyedüli adós lesz, és a másik fél csak zálogkötelezettként marad benne az ügyletben, majd ahogy megszületik a vagyonmegosztás vagy adásvételi szerződés, azt benyújtják a bank hitelgondozási részlegéhez, és kérelmezik a volt házastárs kiengedését, immár, mint zálogkötelezettként is.

A harmadik lépés, ezzel párhuzamosan, hogy a válási és vagyon megosztási nyilatkozatokkal, elindít egy teljesen új hitelt, amely már lakáscélú lehet, kedvező kamatokkal, hiszen kivásárolja az ½ tulajdonrészt. Ennek a folyamatnak a végén, összesen 4+4 M Ft hitelünk lesz, melyből a volt kedvest ki tudjuk fizetni, és a tulajdonrészünk 1/1 lesz. A 12 M Ft értékű ingatlan pedig nem lesz tovább terhelve így sem, mint ahogyan a szabályok engedik, a forgalmi érték 80%-át nem haladja meg az összes hitelösszeg. A feleknek ebben az esetben érdemes a már hitelt nyújtó bankhoz fordulni. Kompromisszum kell továbbá a bank által megállapított aktuális forgalmi érték elfogadásához is, hiszen a bank ezt fogja alapul venni.

man-couple-people-woman-large.jpg

Természetesen több időt vesz igénybe, mint egy átlag hitelügyintézés, és mindenképpen javasolnám hitelközvetítő szakértő igénybe vételét, vagy a hitelt folyósító bank hitelgondozási részlegét megkeresni.

A fenti ügylettel kapcsoltban,várjuk a tapasztalatokat, ötleteket,kérdéseket, vagy kéréseket.

Üdvözlettel

Őszinte Ingatlanos

 Új építésű ingatlant vennél? Itt megtalálod (x)

 A címlapkép forrása: www.pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr608919546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása