Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. augusztus 01.

CSOK, használt vagy új, vennél vagy építenél?

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Lenne egy komplex kérdésem, igazából nem tudom mit, vagy melyiket válasszuk. Egy olcsó házat használtat, teljes ősszegben a CSOK-al rendezni tudnám-e? Egy 5 eves kisfiam van, mennyit kaphatunk rá, plusz mind a ketten honosított magyarok vagyunk. Van egy megvételre kinézett új lakás, amelynek az alapterülete 59,48 m2, és tartozik hozzá egy tároló helyiség a pinceszinten, amely 7,30 m2. A kérdésem az, hogy ez így megfelel-e a 10+10M CSOK 60 m2-es feltételének, vagyis hogy a tároló helyiség beleszámít-e a hasznos alapterületbe. Ha CSOK extrával szeretnénk élni, új ép. lakás esetén elég a  CSOK az beleszámít önerőnek, vagy kérhetnek foglalót is?

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Kinga!

Ez tényleg sok kérdés így egyben, de menjünk sorban.

Használt ingatlanra jelenleg 1 gyermek után maximum 600 000.- Ft CSOK –ot lehet igénybe venni… Erről bővebben a CSOK kereső és kalkulátor alapján tud tájékozódni.

Azt hogy honosított magyarként erre jogosult, sajnos nem tudom megítélni, de javaslom, hogy fáradjon be egy CSOK pontba, részletesebb információkért, pl itt.

A következő kérdés a hasznos alapterületet érinti, de ez az új lakás esetén érvényesek, amihez 3 vagy 4 gyermek (legalábbis vállalása) szükséges.

A hasznos alapterület a következő helyiségek alapterületének összege, amelyek a lakáson, mint önálló rendeltetési egységen belül tálalhatók: előszoba, közlekedő, nappali, hálószoba, étkező, konyha, étkezőkonyha, fürdőszoba, WC, kamra, tároló, gardrób, mosókonyha, kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget.  A fentiek alapján én úgy értelmezem, hogy nem felel meg a feltételeknek.

Az önerőt illetően, ha az építtető vagy kivitelező elfogadja, akkor igen beleszámít, de a szerződésben biztosan nevesíteni fogja az összeget, mint foglalót, annak minden előnyével és hátrányával.

A fő probléma, hogy a támogatást vagy a támogatott hitelt a bank akkor tudja biztosítani, ha az épület/lakás már rendelkezik jogerős használatba vételi engedéllyel. Vagyis előre, nem fog a bank utalni. Így az építtető kénytelen egyedül vállalni a kockázatát annak, hogy foglaló vagy önerő nélkül elköteleződik ön mellett. Ezért (legalábbis eddigi tapasztalat alapján), olyan vevőt választanak, akinek azért 10 % önereje van. És lássuk, be találnak is.

Előfordulhat esetlegesen, hogy a kiszemelt projektet finanszírozó bank (ha van ilyen), a stendertől eltérhet, saját hatás körén belül, de ennek pici az esélye.

Valamennyi kp-re mindenképpen szükség lesz, mert az ügyvédet, illetéket, beépített bútorokat, esetleges extrákat, valamint a költözést finanszírozni kell.

Üdvözlettel

Őszinte Ingatlanos

CSOK-os ingatlant keres? (x)

 A címlapkép forrása: www.pexels.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr678928258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisztin_o 2016.09.27. 13:35:35

Nekünk két gyermekünk van és utánuk igényeltük a CSOK-ot ami még folyamatban van, rájöttünk mi is gyorsan, hogy igen kinéztük a házat, mindent eldöntöttünk mit akarunk, de sajnos nem egyszerű, ezért kértünk segítséget, nekünk ők segítenek forrasnavigator.hu velük egyszerűbb az igénylés folyamata.
süti beállítások módosítása