Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. augusztus 15.

Hogyan számoljunk ingatlan befektetéshez, 10 M Ft-ig?

Tisztelt Őszinte Ingatlanos!

Az alábbiakban kérem a segítségét, ön szerint lehet ilyet találni?

Vásárlásra szánt keret:10 M Ft, vagy az alatt, plusz 3-4 M Ft rá lehet költeni, hogy aztán ki lehessen azt adni.

A cél: egész hitel törlesztőjét fedezze az albi díj - az egészet hitelből akarom, fundamentával, ami az önerő - egyértelműen befektetési célra.

Lokáció: jó közlekedés, Ki lehessen adni, akár hosszabb távra, 13 év alatt kifizetni a törlesztőt, 70-80 ezer havi díj.  Viszonylag mobilak vagyunk, a fizetést illetően.

Üdv

„Befektetnék”

Kedves „Befektetnék”!

Olybá tűnik, hogy a Sziget vége felé, az Olimpia felén túl, és az őszi roham elején, van, aki inkább befektetésen töri a fejét. Megpróbálok azonosulni a „Befektetnék” életérzéssel!

Példánkhoz, egyedül álló középfokú végzettségű, havi nettó 200 000 Ft igazolt jövedelemmel rendelkező, 1980-ban született "befektetővel" számoltam.

A matek részét próbáltam elsőnek kialakítani, amihez nem adott sok támpontot a "befektető", pl. nem mindegy, hogy milyen LTP módozattal bír, ez holt tart és mennyi az önerő. Amennyiben feltételezzük, hogy 80 000 Ft/hó lenne a törlesztő részlet, abban az esetben (hitelkalkulátor (x) ), egy ilyen ingatlan vásárláshoz, valamennyi önerővel is illik, vagy muszáj rendelkezni (plusz 1 % ügyvédi munkadíj, 4 % illeték, hitelhez értékbecslés cc 35 000 Ft, 600 000 Ft alsó hangon!).

Tehát a matek a következő módon alakul:

Ingatlan értéke 10 M Ft;

Adható hitel 6,5 M Ft (bankja válogatja, de csodák nincsenek, ha mégis ahhoz magasabb fizetést kell igazolni, akkor meg minek a hitel?!); Törlesztő részlet átlagosan jó lokációban, jól közlekedéssel bíró ingatlan esetében, 57 000 Ft/hó (az igazolt jövedelem alapján, tehát hiába lehetne akár 100 000 Ft/hó a törlesztő részletünk, az ingatlanra, mint fedezetre ennyi adható. Szigorúan Tájékoztató Jellegű!)

Az önerő minimálisan 4,1 M Ft, (3,5 M Ft plusz egyéb költségek 0,6 M Ft);

Ha ez is valamiféle hitelből van, ennek a havi díja, a fenti kalkulátorral számolva 37 000 Ft/hó összeget kapunk.

Abban az esetben, ha a cél az, hogy az egész hitelekből legyen finanszírozva, akkor 94 000 Ft/hó nettó bevétellel kell számolnunk. Tehát ezt az összeget bruttósítanunk kell, vagyis cc 110-120 000.- Ft/hó összegen kell kiadni a lakást (SZJA, EHO költségek miatt). Ebben az ár kategóriában, azért azt is látnunk kell, hogy van kiadó lakás bőven, vagyis versenyezni kell a konkurenciával.

Kiadó lakások Budapesten 100 ezer Ft alatt (x)

Vagy szebbre, jobbra, gazdaságosabbra kell felújítani, mint a többit, vagy olcsóbban kell kiadni, vagy olcsón kell venni.  

Nézzük, tehát mit lehet találni a piacon pl. a fővárosban.

Nem titok, alig van, nincsen, vagy kisebb van, vagy rossz lokációban.

Lakások Budapesten 10 millió Ft alatt (x).

Ami jó helyen van, azt árverésen, végrehajtás keretén belül lehet megvenni (de ahhoz KP kell!). Ehhez több pénz kell, akár honnan nézzük.

A lehetséges választási lehetőségek a fentiek alapján a következők lehetnek:

  1. kisebb lakás, kisebb hitel, kisebb bérleti díj,
  2. rosszabb lokáció, kisebb bérleti díj;
  3. kicsivel magasabb áron fekvésben nézelődni, és több hitelben gondolkodni (már látom lelki szemeim előtt a hozzá szólásokat, ez vezet a „hitel lufihoz, stb).

Én az 1. variáció mellett török pálcát jelen esetben. Kisebb lakást egyébként ugyan olyan nehezen lehet találni, azonban a kiadása mindig könnyebb, gyorsabb mint egy nagyobbnak, és ha még sem tetszik akkor gyorsabban is ki tudunk belőle szállni.

Üdv

Őszinte Ingatlanos

 A címlapkép forrása: www.pexels.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr3910412598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

főkolompos · http://fokolompos.blog.hu/ 2016.08.16. 12:15:04

Budapesten létezik még egyáltalán olyan ingatlan, ami
(1) nem drágább, mint 10 (felújítva 14) millió forint
(2) ki lehet adni jó áron, megbízható bérlőnek, és annyi idő alatt, hogy egy új bérlő megtalálása nem borítja fel a teljes költségvetését a havi 200 nettóból élő főhősünknek?

Őszinte Ingatlanos 2016.08.16. 13:09:58

@főkolompos: Szerintem nincs. Próbáltam ezt sugalmazni..

Nancsi 2016.08.16. 13:57:20

10 mila elég vékony. Én Kecskeméten, vagy Gyöngyösön nézelődnék, első helyen a Mercedes fog bővíteni, a másodikon az Apollo fog felhúzni egy elég nagy gyárat. Ott még valószínűleg lehet értelmes lakást találni 10 miláért, Bp-n már nem.

Őszinte Ingatlanos 2016.08.16. 14:35:48

@Nancsi: Ott viszont nem lehet olyan árszínvonalon kiadni, vagyis, az sem optimális, és ha még nem is ott lakik a bérbeadó...

főkolompos · http://fokolompos.blog.hu/ 2016.08.16. 15:31:36

@Őszinte Ingatlanos:
akkor félreértés volt, bocsánat, én azt gondoltam, hogy a verdikt a "kisebb lakás, kisebb hitel, kisebb bérleti díj,", viszont szerintem Budapesten nincs már annyira kicsi lakás, ami beleférne a keretbe :)
süti beállítások módosítása