Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. szeptember 08.

Makkoshotykáról a Balatonra! Bérlet helyett sajátot.

Szia Őszinte Ingatlanos!

Őszi költözéssel, a barátaimmal balatoni albérlet után vadászunk. Ha bérlünk, akkor ugye lesz kaució (amitől azért tartunk, hogy lenyúlják), egyéb költségek, és kidobott pénznek érezzük. Ezért szóba jött, hogy vennénk, most hogy vége a szezonnak egy bármilyen ingatlant (úgy hallottam, hogy ilyenkor kedvezőbb az ára). Ahogy néztem a hirdetéseket, van minden kategória, és nekünk az sem baj, ha felújítandó. Igaz hogy 3-4-en vennénk közösen, de arra gondoltunk, hogy nyáron, amikor a szezon van, kiadnánk akár napokra is, vagy hétvégékre. Ha vennénk, akkor ahhoz hitel is kellene, de nem tudjuk mi a módja vagy buktatója. Egyébként meg a forrás, egy nagymamai örökség lenne sajnos Makkoshotykán, ezt viszont be kellene árazni, de nem tudjuk, merre induljunk ezen az úton, mennyit ér egy ilyen „kádár kocka” a 70-es évekből?

Köszi

BIG4

Szevasztok BIG4!

Lássuk be, ősszel a „szezon” befejeztével nagyobb eséllyel lehet kiadó „BÉRLETEKET” (nem albérlet, még egyszer nem albérlet! már facebook csoport is alakult rá…link), ebben biztosan sikeresek lesztek. Kétség kívül, lehet jó megoldás az is, hogy vesztek egyet, de akkor nyáron hova mentek nyaralni?

Amire készülhettek, hogy a kiemelt városokban, nem olcsóbb az ingatlan, annak ellenére, sem hogy vége a nyárnak. A nyári árak az hideg beálltával fagynak be a Balaton körül, hogy tavasszal ismét szárba szökkenve kirügyezzenek, magasabb árakon, mint idén. Tehát ha választanom kellene helyettetek, akkor nagyobb város közelében vagy azzal összenőtt településen nézelődnék. Érdemes lehet átgondolni az újjá éledő Balaton környéki projekteket is. Korszerűbb, szebb, jobban hasznosítható, csak hát bazi drága lesz. Ha hitelt akartok és 4 vennétek a leendő ingatlant, minden szereplőnek benne kell lennie a hitelügyletben (már ha mindenki tulajdonos lesz), és ez attól független, hogy milyen tulajdoni hányad szerepel kinek, kinek a neve mellett (gondolom, akinek az örökölt „kádár kockája” benne lesz, annak az új „párizsi kockából” nagyobb rész fog jutni).

De, nézzük a matek vagy árazás részét is a kérdésnek.

A Balcsi körül nincsen sok hirdetett kiadó BÉRLEMÉNY, és ha 4 fővel számolunk, akkor az látszik, hogy 1500-2000 Ft/nm körül szerepelnek, vagyis 120 000 Ft/hó alatt nem nagyon lehet megúszni. 

Bérletek a Balaton környékén (x)

Viszont ha venni akartok valami normálisabbat, nagyobb a választék meg lehet tekinteni itt. De ha felújítandó is, a város közeli helyen lévő házikó, 10 M Ft-tól indul. Lokáció szempontjából jó lehet a Balaton keleti oldala. Közel van Siófok, de nem túl messze az északi part kedvelt helyei, és akár a fővárosba is fel lehet érni, vonattal, autóval is könnyen, Fehérvárról nem is beszélve. Persze ezek azért felújítandó házikók, de Balatonvilágostól, Keneséig lehet találni. 

Makkoshotykán bátran mondhatom, kihívás lesz bármit is eladni, bár ahogy néztem a hirdetéseket, csak egy 1 db versenytárs lesz, érdemesebb megnézni a környéket. A valós piaci ár meghatározására a piaci összehasonlító módszert használható. Ebben az esetben a már ismerté vált megtörtént adásvételek során kialakult piaci árakat, és a hirdetett ingatlanok árait hasonlítsátok össze az árazni kívánt ingatlannal. Tehát, olyan ingatlanokat keresünk, melyek típusban, lokációban, méretben, állapotban, jogi helyzetében is megegyezik a miénkkel.  Az összehasonlítás során minél több adattal rendelkezünk, annál pontosabb lesz az ár meghatározása. Sárospatak vonzó lehet (ha valakinek biztos megélhetése van) és a környék is nagyon szép, kedves emberekkel. Ennek ellenére egy (nem írtad, de gondolom), felújítandó örökség, 4 M Ft körül cserél gazdát. Ha ennyi önerővel bele csaptok egy jó hitellel, akár 12 M Ft-ig is tudtok választani. A hitel törlesztője, ha megfelelő jövedelemmel bírtok, akkor 60-65 000 Ft havi törlesztőre tudtok számítani, ami lássuk be, kedvezőbb, mint egy bérleti díj. Viszont kalkulálnotok kell ügyvédi díjjal, illetékkel, és a felújítással is.

Én drukkolok!

Üdv

Őszinte Ingatlanos

Eladó szabolcsi ingatlanok - Otthontérkép (x)

Kövess minket a facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr9911684429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2016.09.08. 22:11:37

Az ingatlanos, ahogy tud segít: DRUKKOL!
Az én esetem se kutya:
Ingatlanom eladásához "felajánlotta segítségét" egy ingatlanos, emígyen:
"az Ön bizalma és az én szakmai felkészültségem, elszántságom kellő biztosíték arra, hogy értékesítsük ingatlanát".
Ja, hogy kellene egy vevő is? Arról pedig nem tesz említést.
Egyedül ez az a szakma, ahol: drukkolással, felkészültséggel és elszántsággal, 5%+ÁFA!-t lehet keresni!

Őszinte Ingatlanos 2016.09.13. 09:20:27

@villamos alóli kacaj nem mindíg őszinte: Én tényleg sajnálom az elkeseredettségét. Részemről a fiatalok lelkesedése váltotta ki a "drukkolást"! Ha arra kértek volna hogy írjam meg, hogy mennyiért lehet eladni konkrétan az ő kis házukat, és mennyi időn belül, akkor azt írtam volna.
A megbízási díjra visszatérve, gondolom Ön nem jutalékból él, vagy fizetésből, hanem jó szándékból tartja le a környezetében élők közössége.
Szép napot,
Ő I

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2016.09.13. 10:21:27

@Őszinte Ingatlanos:
Remélem az én "szösszenetem" nem azért találta el ilyen érzékenyen mert azok táborába tartozik akik rettenetesen felhigították az "ingatlanos mezőnyt"! Megjegyzem - bár ez lényegtelen - saját magam is rendelkezem igen régen megszerzett étékbecslő (nem OKJ-s) végzettséggel, ezért felháborodom azokon az "ingatlanosokon" akik azt a szöveget nyomják, mint amit idéztem. Volt olyan is, hogy felmondta azt a versikét amit a gyorstalpalón megtanítottak neki a 90%-os sikerrel történő értékesítésről, ami természetesen KIZÁRÓLAGOS szerződés esetén "működik"!
Hogy honnan ezek az információk?
Ingatlant szeretnék eladni. A hirdetéseimben több helyen jeleztem, hogy INGATLANOSOK SEGÍTSÉGÉT NEM KÉREM! Természetesen elleptek ajánlatokkal, amit a telefonszámok alapján nem tudok szűrni. Jellemzően emailokat kértem, ott egyszerű a dolgom. Hohyan kerültem mégis beszélő viszonyba ingatlanosokkal?
Az egyik trükk:
Kaptam egy emailt xy-tól, telefonnal, névvel és közölte őt nagyon érdekelné az inagatalanom, de vidéki és megkérte egyik pesti ismerősét mérje fel a helyzetet, megadva az illető nevét, telefonját. Be is jelentkezett, helyszíni szemlénken szép lassan kiderült, hogy velem akar szerződést kötni az ingatlanom értékesítésére mint ingatlanos. XY magánembert használta csalinak!
Más:
Egy alkalomra szoló - kifejezetten az én ingatlanom paramétereire harapó ügyfele van - megbízási szerződést ajánlott egy ingatlanos. Elfogadtam. A szemlén kiderült, hogy előző napokban mint magánember látta már az ingatlant. Elkezdett huzakodni, hogy most ő hozta (akkor jár a jutalék) vagy az én!
Megint más:
Az egyik legnagyobb ingatlanos (ma divatos "frencsájz" rendszerű, tehát a becsatlakozó iroda azt csinál amit akar, majd mehetek az etikai bizottságukhoz panaszt tenni) cégnél van egy jó ismerősőm, neki is elpanaszoltam mik vannak. Mondta, szerződjek le az ő egyik irodájukkal, akkor bizonyos szempontból "védve" vagyok és az ismertség révén korrekt elbánásban részesülök.
Nos, 10 nap alatt az én tevékenységem révén 21 db - ellenőrzőtt - megtekintésem volt, az iroda révén: 2! (már előre hallom a reakciót: a 21 az komolytalan túrázó volt, a 2 meg már megszűrt!)
Nos, a lényeg: én sem könyöradományokból élek, de a többnyire 20 éves megrendelői köröm szivesen honorálja munkám - valamivel az átlag feletti - ellentételezését, mert csukott szemmel bízik bennem és eszem ágában nincs gagyi munkát eladni. Az egyszeri ügyfélnek se!
Ehhez vagy ilyen beállítottságú emberek kellenek, vagy a szakmának kellene rendet tenni a házuk táján!
Mint bizonyára tudja az ingatlanos szakmának igen rossz a "híre"! Pedig most konjuktúra van. Vagy épp ezért?
Hogy miért foglalkozom ezzel a témával ilyen hosszan, miért ragadok meg minden alkalmat a fórumokon?
Útálom, ha nálam - e témában - képzettlenebb (esetleg kiszolgáltatott helyzetben lévők) emberek kóklerek hálójába kerülnek!

Őszinte Ingatlanos 2016.09.13. 12:20:55

@villamos alóli kacaj nem mindíg őszinte: Nem azért. Én személy szerint sajnálom a sok rossz tapasztalatot, és azt is hogy bármelyik szakmáról lehet ilyet állítani. Pusztán a negatív,nem jó indulatú, egyébként kedves hozzá szólása indított válasz adásra.
süti beállítások módosítása