Őszinte Ingatlanos

TothGeza78 2017. február 20.

Téged is tucatszor hívott az ingatlanos?

Amikor először hirdetünk ingatlant, rendszerint meglepődünk milyen sok ingatlan közvetítő talál meg minket ajánlataival. Ne hajtsuk el mindegyiket, aki szimpatikusabb arra még szükség lehet.

Aki már adott fel valaha ingatlan hirdetést, különösen az elmúlt egy-két évben, az pontosan tudja, hogy a megjelenést követően az első napok a legzűrösebbek. Szinte mindegy, hogy hol van a ház, vagy a lakás, a megadott telefonszám napokon át számtalan alkalommal megszólal. A reménybeli eladó az első telefon csörgések alkalmával még lelkes, hogy ilyen gyorsan ilyen sokan felfedezik hirdetését.

ingatlanos-telefon_1.JPG

A valóság azonban ennél prózaibb! Nincsen másról szó, csak arról, hogy sok ingatlanos, akár automatikusan is, vagy manuálisan rendszeresen figyeli a frissen felkerülő hirdetéseket. Különösen így van ez a fővárosi, Budapest környéki, vagy nagyobb vidéki városok piacain, ahol elég sok vevőjelölt fordul elő. Sajnos vidéken, különösen a munkalehetőségektől távoli kis falvakban mindez nem jellemző.

Itt van például az egyik legnépszerűbb pesti kerület, a XIII. kerület 30 millió forint alatti lakáskínálata.

A kezdeti lelkesedés azonban hamar alább hagy, mert kiderül, hogy az első napokban szinte kizárólag ingatlan irodák munkatársai, vagy önálló ingatlan ügynökök csörgetik kitartóan a megadott telefonszámot. A dolog azért is bosszantó, mert aki frissen hirdet, jellemzően azért teszi, hogy maga próbálja meg eladni lakását vagy házát.
Az eladás ezen szakaszában még ritkán gondol az ember arra, hogy szakmai segítséget vegyen igénybe, pedig nemritkán jól jönne ez. Tekintve, hogy van, aki éppen túl olcsón vagy túl drágán próbálkozik megválni otthonától.

ingatlanos-mosolyog.jpg

Az ingatlanosok segítsége tehát nem ördögtől való, ugyanakkor ilyenkor még korai. Sokan inkább felbőszülnek ahelyett, hogy a szimpatikusabb ingatlanosok számát elkérnék, ami esetleg később még jól jöhet. No persze, nem a főváros belsőbb részein található, egy-másfél, vagy legfeljebb két szobás 20 millió forint alatti lakások esetén. Ha ezek ára nem elrugaszkodott, akkor ilyenekre néhány hét alatt számos magánember is jelentkezni fog. Ne felejtsük az igényes fotókat, az alaprajzot és a – lehetőségekhez képest – őszinte leírást feltölteni.

Ezekre a VII. kerületi olcsó kislakásokra például aligha kellene ingatlanost igénybe venni, hacsak nem földszinti, udvari, rossz fekvésű, vagy romos házban, illetve rossz környéken lévő otthonokról van szó. Bár mostanság ez utóbbiak is kapósak, ha nem túl drágák.

A modern hirdetési oldalak térképes formában jelenítik meg egy-egy város, városrész, szűkebb környezet lakásainak kínálatát. Ezzel pár pillanat alatt, képbe kerülhetünk arról, hogy a miénkhez hasonló ingatlanok milyen árszínvonalon fordulnak elő. Ha ezt jól „belőjük”, akkor már túl nagyot nem tévedhetünk és az érdeklődők is megjönnek.

Íme egy remek példa arra, hogyan lehet összehasonlítani a legjobban mondjuk a zuglói, azon belül is Rákosfalva városrész panellakásainak árát.

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr4012275889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TothGeza78 2017.02.26. 18:16:20

A kérdés ebben az formában talán kicsit általános. Attól függ, milyen a bérlő. Ha lakást adok ki, nagyon-nagyon megnézem a bérlőt. Ha "öröklöm" a bérlőt, akkor ugyanúgy 1000%-ig megpróbálok megbizonyosodni megbízhatóságáról. Ritka ma a jó bérlő, meg kll becsülni!
süti beállítások módosítása